Glasuj za fotoaparat leta 2012

Glasuj za fotoaparat leta 2012

Za letošnji izbor za fotoaparat leta 2012 portala Slo-Foto.net smo imeli v uredništvu težko nalogo. Pisana druščina se je zbrala in za večino fotoaparatov sploh nismo bili niti za trenutek v dvomih. Od vsakega pomembnega proizvajalca smo izbrali en model, ki je bil zanj prelomen. A če so nekateri proizvajalci res naredili korak naprej in so nam predstavili nekaj svežega in novega, smo pri drugih videli le nadgradnje, pri nekaterih večje, pri drugih manjše. Od tu naprej je na vas drage obiskovalke in obiskovalci našega portala, da glasujete za fotoaparat leta 2012. Naloga ni lahka, fotoaparati so odlični, poglejte si izbor in izberite najboljšega.

Canon 5D mark III - Fotoaparat, ki bi moral biti predstavljen že pred štirimi leti, je marsikdo rekel. A po drugi plati je predhodnik poskrbel za pravo revolucijo, ki jo 5D mark III nadaljuje v najboljši tradiciji. Z krepko večjim številom točk za ostrenje, s še manj šuma pri visokih občutljivostih in s še kvalitetnejšim snemanjem videa. Vse, o čemer smo pred štirimi leti le sanjali.

Fujifilm X-E1- Tipanje terena z modelom X100 se je kot kaže dobro končalo in Fujifilm se je odločil za nov korak, ki je razveselil marsikaterega ljubitelja fotografije. X-E1 je že njihov drugi fotoaparat z izmenljivimi objektivi, a čeprav ni tako vrhunsko dovršen, kot X-PRO1, smo izbrali prav njega. Razlog za to odločitev je preprosta, nižja cena, enako tipalo in zmogljivosti sta marsikaterega fotografa pomembnejši lastnosti. V današnjih časih denar ravno ne raste na vsakemu drevesu.

Leica M Typ 240 - Edini evropski proizvajalec je šel letos še korak naprej in za dobavitelja tipal izbral - evropsko podjetje. Kako zelo domoljubno, brez trohice sarkazma. Leica M je tehnično dovršen fotoaparat, ki poleg boljših zmogljivosti prinaša še eno novost, iz katere preteklosti pravzaprav prihaja, snemanje videa. Dodajte še možnost elektronskega iskala, ceno mestnega avtomobila in dobili ste vse potrebno za to, da se fotoaparat ponaša z majhno rdečo piko.

Nikon D800 - Na začetku je bilo 36 milijonov razlogov za proti, a so bili večinoma iz trte zviti. Nikon je odločno stopil tja, kjer so bili do sedaj le fotoaparati srednjega formata in jim obenem pokazal, da ima Leica format še veliko na zalogi. Dobro zasnovan in uravnotežen fotoaparat, ki si svoj kruh služi tudi v video vodah.

Olympus E-M5 - Nov začetek, končno! Olympus bi brez Panasonica že zelo tenko piskal, a ga je micro 4/3 zopet spravil na površje. Kot se je že enkrat pokazalo mu prvi poizkusi ne gredo najbolje, a vsaka nadaljnja serija prinese nekaj novega in svežega. E-M5 ima dobrot celo vrsto, ki ga v navezi z boljšim tipalom naredijo konkurenčnega ostalim brezzrcalnežem. Ob konkretni ponudbi steklovine je to vsekakor dobrodošlo in premik v pravo smer.

Panasonic Lumix DMC-FZ200 - Čisto pravi čistokrvni kompakt, ki na prvi pogled ne spada v to druščino. A to se hitro spremeni, ko poleg razpona goriščnice, ki je sicer spodobna, a ni revolucionarna, zasledimo le eno številko, f2.8. Na celem območju, od 25 do 600mm. V primerjavi z drugimi to prinese dve zaslonki prednosti pred ostalimi. v tele območju. Je dovolj za uvrstitev v to listo?

Pentax K-5 IIs - Počasi, a preudarno. Magnezijevo ohišje, preverjeno tipalo, kup možnosti in spodobna cena. Ste prepoznali Pentaxa? Dodajte mu še odsotnost primarnega filtra, podobno kot ima Nikon D800E in dobite zanimivo sliko. Pentax je res bolj obroben igralec, a stvari zelo rad urejene tako, kot se spodobi.

Samsung Galaxy Camera - Prvi del imena vam je že znan, le zadnji ne gre ravno skupaj. Ali pač? Telefon, ki to ni in fotoaparat, ki bi lahko bil telefon, a ni. Le telefonirati ne morete, vse ostalo zmore tako rekoč enako, kot kateri drugi iz serije Galaxy. S to razliko, da ima zelo spodoben fotoaparat, ki ga telefoni še lep čas ne bodo imeli. Fotografije seveda brez težav letijo na Facebook, Twitter, Instagram. Naprava za tiste, ki so jim družbena omrežja daleč najbolj pomembna reč na tem svetu.

Sigma DP-2 Merril - Lahko se obregnete ob sto stvari, od ohišja, hitrostjo delovanja, a tisto najpomembnejše, kvaliteta slike je nesporna. V kombinaciji z odličnim objektivom in kančkom potrpljenja boste dobili posnetke, pred katerimi se skrije večina današnjih fotoaparatov, z izjemo srednjega formata. In to mislimo smrtno resno.

Sony RX100 - Kako jim je uspelo v tako majhno ohišje spraviti tipalo enake velikosti, kot ga ima Nikon 1? Kako so uspeli ob mini bateriji obdržati spodobno število posnetkov? Kako so uspeli kljub večjemu številu pik povečati kvaliteto posnetkov v primerjavi z Nikonom 1 oziroma večino starejših micro 4/3 fotoaparati? Ne vemo, vemo le, da je malček spodobna zverinica, ki tega ne pokaže na prvi pogled. A ko ugrizne, pokaže, iz kakšnega testa je. Mini ohišje je le preobleka, pod katero se skriva čisto pravi volk.

 

Izbor za fotoaparat leta 2012 (glasovanje je zaključeno)


Skupaj glasov: 998
Komentarji
Ludwig (@Ludwig) 9. december 2012 22:25
Canon 5D mark III Moja naslednja investicija. se ve Canon me že 30 let spremlja na vsakem koraku. lp Ludwig
uzp6 (@uzp6) 10. december 2012 10:43
Ma letos pomoje Nikon d800 nima konkurence...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati