80 let objektivov NIKKOR

80 let objektivov NIKKOR

Letos mineva 80 let od predstavitve prvega objektiva NIKKOR, namenjenega fotoaparatom. Objektivi NIKKOR že od začetka slovijo po svojih odličnih optičnih zmogljivostih in širokem naboru naprednih funkcij. Danes ponudbo objektivov NIKKOR sestavlja več kot 80 različnih vrst objektivov za najrazličnejše aparate in namembnosti.

Sporočilo za javnost

Skupna proizvodnja izmenljivih objektivov NIKKOR je novembra 2012 dosegla že 75 milijonov. 80. obletnico objektivov NIKKOR, so pri Nikonu obeležili tudi s pripravo posebnega logotipa, ki simbolizira izjemno zanesljivost in zmogljivost objektivov.

NIKKOR je blagovna znamka objektivov, namenjenih zrcalno-refleksnim fotoaparatom Nikon. Ime izhaja iz okrajšav imena podjetja Nippon Kogaku K.K. (predhodnik današnjega Nikona), kateremu so inženirji dodali črko R. Leta 1933 je Nikon predstavil svoj prvi objektiv blagovne znamke NIKKOR, in sicer Aero-NIKKOR, ki je bil namenjen rabi v letalstvu. Danes je NIKKOR prisoten tako na potrošniških kot industrijskih trgih, kjer predstavlja sinonim za vrhunske japonske objektive. Nippon Kogaku K.K. je z izdelovanjem objektivov za fotoaparate, namenjene potrošnikom, začel v povojnem obdobju, objektivi NIKKOR pa so hitro postali zelo cenjeni med fotografi širom sveta.

Leta 1959 je podjetje Nikon izdelalo svoj prvi zrcalno-refleksni fotoaparat Nikon F, prvi objektiv za v tem segmentu fotoaparatov pa je bil NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Navoj objektiva Nikon F se je do današnjih dni ohranil kot najbolj razširjen vmesnik za namestitev objektivov, saj je uporabljen tudi na današnjih modelih fotoaparatov Nikon. NIKKOR je vedno slovel kot vodilno podjetje na področju inovacij, leta 1968 so tako predstavili prvi zrcalno-refleksni objektiv z asferičnimi lečami, imenovan OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6. Objektiv Ultra Micro-NIKKOR 105mm f/2.8, predstavljen leta 1962, je postavil temelje za projekcijske leče, ki so v uporabi še danes in omogočajo kar najvišjo ločljivost.

S predstavitvijo družine fotoaparatov Nikon 1 je Nikon leta 2011 predstavil nov navoj objektivov, imenovan 1 Nikon. Danes ponudbo objektivov NIKKOR sestavlja več kot 80 različnih vrst objektivov za najrazličnejše aparate in namembnosti. Skupna proizvodnja izmenljivih objektivov NIKKOR je novembra 2012 dosegla 75 milijonov.

Nikon svoje tehnološke rešitve nenehno izboljšuje in dopolnjuje z inovativnimi idejami, kar se kaže tudi na objektivih NIKKOR za zrcalno-refleksne aparate. Ena takšnih rešitev je tudi poseben premaz iz nano kristalov, ki odstrani odblesk elementov, vgrajenih v objektiv.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati