Nikonov novi objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR

Nikonov novi objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR

Nikon danas predstavlja novi supertelefotografski objektiv s jednom žarišnom duljinom i posebnim telekonverterom. Objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR s AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED koristi vrhunske komponente i naprednu tehnologiju za smanjenje mase, poboljšano rukovanje i bolju kvalitetu slike. To je prvi NIKKOR objektiv koji upotrebljava sofisticirane tehnologije i materijale, kao što su elektromagnetska regulacija dijafragme i elementi objektiva od fluorita, zajedno s isprobanim značajkama, primjerice smanjenjem vibracije i premazom od nano kristala.

Ovaj vrhunski objektiv koji se može pohvaliti najduljom žarišnom duljinom u seriji NIKKOR objektiva savršeni je odabir za profesionalne sportove i novinske fotografe. Kad nije moguće približiti se objektu, objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR nudi veći doseg koji će objekt približiti fotoaparatu.

“Osmislili smo ovaj objektiv imajući u vidu potrebe najboljih profesionalnih fotografa”, kaže Zurab Kiknadze, direktor sektora proizvoda za objektive, dodatnu opremu i softver u tvrtki Nikon Europe. "Ne samo da smo smanjili masu obično teških supertelefotografskih objektiva i opremili objektiv novim NIKKOR tehnologijama, otišli smo i korak dalje i to dizajniranjem precizno podešenog telekonvertera kojim se produljuje žarišna duljina objektiva i jamči njegovo zasluženo mjesto kao vodećeg proizvoda u našoj seriji supertelefotografskih objektiva."

Nikon je najavio razvoj objektiva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR u ljeto 2012. Prototipi objektiva predstavljeni su na sajmu Photokina u Koelnu i isprobani na velikim sportskim događanjima

Lagano kućište s elementima od fluorita

Za objektiv koji omogućuje postizanje tako velikog dosega, AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je iznenađujuće lagan i dobro uravnotežen. To se postiglo izradom kućišta od lagane i robusne legure magnezija te poboljšanom optičkom konstrukcijom koja uključuje dva elementa od fluorita.

Optički sustav sastoji se od ukupno 20 elemenata u 13 grupa, uključujući dva elementa od fluorita i dva elementa od ED stakla. Zahvaljujući korištenju fluorita za prednja dva elementa prednji je dio objektiva laganiji te se njegovo središte ravnoteže pomiče prema nazad, čime se osigurava ugodno držanje i stabilan rad. Elementi od fluorita pružaju i vrhunske optičke performanse, čime se postižu visoki stupnjevi prijenosa uz minimalnu kromatsku aberaciju i puno nižu disperziju nego čak i kod super ED stakla. Nikonov antirefleksivni premaz od nano kristala koristi se da bi se osigurale jasne slike uz minimalno blještanje i dvostruke slike.

Objektiv je opremljen i zakrivljenim meniskus zaštitnim staklom te NC filtrom od 52 mm. Na stražnjem kraju objektiva nalazi se čak i praktični držač filtra od 52 mm s klik-mehanizmom.

Iznimno precizna elektromagnetska regulacija dijafragme

Elektromagnetska dijafragma pouzdano i iznimno precizno regulira otvor blende uz iznimno malo pogrešaka. Taj precizni mehanizam omogućuje i veću stabilnost regulacije automatske ekspozicije prilikom kontinuiranog snimanja i poboljšanu preciznost, posebno ako se objektiv koristi s telekonverterom, što zahtijeva dvostruko povezivanje otvora blende.

Radi poboljšanja stabilnosti mehanizam za smanjenje vibracija (VR) omogućuje kompenzaciju ekvivalentnu približno četiri stupnja sporijoj brzini okidača. Normalni i aktivni VR način rada omogućuju stabilno snimanje za različite količine i postotke pomicanja fotoaparata, a automatsko prepoznavanje stativa smanjuje vibraciju zbog otpuštanja okidača nakon postavljanja fotoaparata na stativ. AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ima i integriranu nožicu stativa za poboljšanu ravnotežu kad je pričvršćen na stativ.

Objektiv sadrži kompaktni SWM (motor Silent Wave Motor) koji omogućuje brzo i precizno fokusiranje. Koriste se tri načina fokusiranja: A/M (automatsko fokusiranje s ručnim izborom, AF prioritet), M/A (trenutno prebacivanje s automatskog fokusiranja na ručno u bilo kojem AF načinu rada) te M (ručno).

Posebni telekonverter

Uz svaki AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR isporučuje se AF-S TELEKONVERTER TC800-1.25E ED, prvi telekonverter koji upotrebljava element od ED stakla za ispravljanje kromatske aberacije, problem kojem su osobito skloni objektivi s velikim žarišnim duljinama.

Razvijen isključivo za upotrebu s objektivom AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (ne prodaje se zasebno), svaki je telekonverter precizno podešen prema pojedinačnom objektivu da bi se zadržale vrhunske optičke performanse te istovremeno produljila žarišna duljina objektiva na 1000 mm.

Objektiv i njegov posebni telekonverter isporučuju se u tvrdoj torbici za prenošenje (CT-801) radi praktičnog i sigurnog prijenosa.

Tehničke karakteristike

- Žarišna duljina: 800 mm
- Maks. otvor blende: f/5.6
- Min. otvor blende: f/32
- Konstrukcija objektiva: 20 elemenata u 13 grupa
- Br. lamela dijafragme: 9 (zaobljenih)
- Udaljenost do najbliže točke fokusiranja: 5,9 m u AF načinu, 5,8 u MF načinu
- Veličina filtra/nastavka: 52 mm
- Promjer x duljina: približno 160 x 461 mm
- Masa: pribl. 4590 g ili 4725 g s pričvršćenim telekonverterom
- Napomene: isporučuje se s posebnim AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati