Kolumna: Kako je mobilni telefon spremenil digitalno fotografijo!

Kolumna: Kako je mobilni telefon spremenil digitalno fotografijo!

Par let nazaj smo vsi želeli biti fotografi. Trgovine so prodajale DSLR aparate kot vroče žemljice. Večina uporabnikov sicer ni točno vedela, zakaj potrebuje najdražji DSLR aparat s KIT objektivom, ampak občutek, ko je uporabnik imel to okoli vratu je bil odličen. Spletni servisi kot so Picasa, Flickr in podobni so doživljali razcvet, saj je število naloženih fotografij bilo vsak dan rekordno višje.

Na Facebooku smo objavljali vsako fotografijo, takoj ko smo jo uspelo potegniti iz svoje kartice in prijatelji so “lajkali” naše fotografije. Počutili smo se kot vrhunski fotografi.

Roni Kordiš
Avtor kolumne: Roni Kordiš

Če je kdo slučajno kritiziral naše fotografije, smo preprosto začeli razlagati o kompoziciji, zlatem rezu, difuzni svetlobi in vseh pritiklinah, ki sodijo k popolni fotografiji. Šele kasneje smo se sami pri sebi začeli zavedati, da kljub temu, da imamo odlično DSLR opremo, pa vendar nimamo pojma o fotografiji, nam tudi ta oprema ne pomaga, da naredimo perfektne fotografije.

Takrat, ko se je dogajal razcvet DSLR fotoaparatov so mobilni telefoni že imeli fotoaparate, s katerimi smo lahko naredili fotografijo, ki pa je bila primerna samo za prikaz na telefonu.

iPhone 3G telefon je te stvari začele spreminjati. Mobilniki so dobivali čedalje več mega pikslov in z njimi je bilo moč narediti že precej spodobne fotografije. Mobilniki so imeli še eno prednost – fotografije smo lahko konstantno objavljali na Facebooku, Twitterju, Tumblrju, ali pa jih dodajali v Flickr. In začela se je revolucija. Ker smo se kmalu začeli zavedati, da slike, ki jih naredimo z mobilnim telefonom niso najboljše, so se pojavile rešitve tudi za to. V bistvu cel kup rešitev, ampak ena izmed najboljših je bila Instagram, ki je vašo povprečno fotografijo, s parimi filtri in delčkom tilt-shift efekta, naredil kot fotografsko mojstrovino. In začela se je revolucija, saj je preko 5 milijonov fotografij naloženih na Instagram vsak dan.

Marsikdo je zamenjal par kilogramov opreme, ki jo je nosil s seboj, za mobilni telefon, ki ga je imel itak vedno v žepu in naredil z njim fotografijo, če je bilo potrebno. Ker imajo sedanji mobilniki čedalje boljše “leče”, da megapikslov ne omenjam, je tudi število fotografij posnetih z mobilnimi telefoni vsak dan večje – sploh ko pogledamo celotno število mobilnih telefonov na svetu. Samo na Facebook je dnevno naloženih preko 300 milijonov fotografij.

Po podatkih naj bi bilo na svetu v uporabi preko 740 milijonov telefonov, ki imajo možnost zajema fotografije in 73% uporabnikov mobilnih telefonov vsaj enkrat mesečno naredi eno fotografijo z njim. Torej je število fotografij, ki ostanejo na naših telefonih in ne vidijo "interneta" enormno. Po drugi strani pa je mogoče celo boljše, da vsega, kar posnamemo s samim mobilnim telefonom ne objavimo na spletu!

Ste sami kdaj pomislili, da bi namesto svojega fotoaparata imeli s seboj samo mobilni telefon in z njim naredili slike, ki bi bile primerne za objavo na spletu?

 

Avtor kolumne: Roni Kordiš, Avtor naslovnice: Nina Matthews (via Flickr)

Zgodovina mobilne fotografije - infographic

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati