Fotografije prve podvodne jedrske eksplozije

Fotografije prve podvodne jedrske eksplozije

Združene države Amerike so leta 1946 na atolu Bikini izvedle vrsto preizkusov nuklearnega orožja. Namen teh preizkusov je bil preučiti učinke, ki jih to uničujoče orožje ima na vojaške ladje. V okviru teh preizkusov so sprožili tudi prvo podvodno jedrsko eksplozijo.

Med preizkusi, poznanimi pod imenom Operation Crossroads, so sprožili dve atomski bombi. Drugi preizkus z imenom Baker je bil tako prva podvodna eksplozija atomske bombe. Zaradi edinstvenih značilnosti podvodnih eksplozij so med tem preizkusom nastali pretresljivi posnetki. Naslovna fotografija je srhljivo lepa, posneta iz razdalje dobrih 5 kilometrov, prikazuje pa masivni vodni steber, ki je nastal kot posledica eksplozije. Za boljšo predstavo velikosti si oglejte spodnji izrez – črna stvar na robu vodnega stebra je ena od velikih vojaških ladij.

Eksplozija je v zrak dvignila dva milijona ton vode in peska ter tako ustvarila skoraj dva kilometra visok in nekaj več kot 600 metrov širok vodni steber z stenami debelimi 90 metrov!


Oglejte si še posnetek preizkusa Baker.


Zaradi številnih težav z dekontaminacijo po preizkusu ter zaradi neustrezne zaščitne opreme in neprimernega ravnanja opazovalcev (pričakovana življenjska doba teh se je skrajšala za več mesecev) je ta kasneje postal znan kot prva jedrska katastrofa. Več o celotni operaciji si lahko preberete tukaj.

via: petapixel.com

Komentarji
Borut (@Tydek) 5. marec 2013 15:47
Hvala za zanimivo objavo
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati