Komplet profesionalne fotografske opreme za 15,35$

Komplet profesionalne fotografske opreme za 15,35$

Bi želeli kupiti vse kar je potrebno za začetek fotografskega posla za 15 dolarjev in 35 centov? Ni problema, potrebujete le časovni stroj – za takšen znesek se je namreč lahko posameznik lotil fotografskega poklica davnega leta 1900.

Uporabnik družabnega omrežja Reddit sneeden je izbrskal prodajni katalog podjetja Sears Roebuck & Co. iz leta 1900 ter na spletu delil nekaj zanimivih strani. V katalogu sta dve strani posvečeni fotografskim kompletom, ki so lahko že za 15 dolarjev in 35 centov vsakomur pomagali začeti „prijeten in donosen posel“. Očitno trg takrat še ni bil tako nasičen s fotografi, kot je danes, zato je bilo lažje uspeti s fotografskimi storitvami – potrebnega je bilo nekaj znanja in seveda spodobna oprema. 15 dolarjev leta 1900 ni bilo ravno drobiž, a tudi astronomski znesek ne – glede na izračun na spletni stran The Inflation Calculator bi ta znesek bil enakovreden 417 dolarjem leta 2012. Spodaj si lahko podrobneje ogledate, kaj vse sta ponujala kompleta (tukaj v višji ločljivosti).

Takšna je bila videti naslovnica tega kataloga. Če je cena na njej originalna, potem kataloški nakupi takrat sploh niso bili poceni, saj je bilo potrebno samo za katalog odšteti več kot četrtino zneska za fotografsko opremo, oziroma v današnjem denarju več kot 100 dolarjev!


Ženske so lahko kupile jakno po zadnji modi za 5 dolarjev.

Del kataloga je bil namenjen tudi prevoznim sredstvom.

Tukaj lahko prelistate še ostale strani kataloga iz leta 1900.

via: petapixel.com

Komentarji
porkoja (@porkoja) 2. marec 2013 11:43
Zanimivo! Hvala za ta prispevek.
Borut (@Tydek) 4. marec 2013 20:58
Zanimivo, a kaj ko zdaj že za začetek rabiš okoli 1000€ ++ . Fotografiranje je resnično drag šport ampak poln novih spoznanj!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati