1.099,00€
Nov fotoaparat: Nikon COOLPIX A

Nov fotoaparat: Nikon COOLPIX A

Novi Nikon COOLPIX A prinaša DSLR zmogljivosti v kompaktni razred fotoaparatov Nikon in je hkrati najmanjši fotoaparat na svetu z velikim tipalom formata DX (23,6 x 15,6 mm).

Sporočilo za javnost

Z ločljivostjo 16,2 milijona slikovnih točk, širokokotnim fiksnim objektivom NIKKOR 28 mm f/2,8 in hitrim slikovnim procesorjem EXPEED 2, ki omogoča zaporedno fotografiranje pri 4 posnetkih na sekundo (do 26 posnetkov) je COOLPIX A zelo zmogljiv in priročen fotoaparat, kot nalašč za reportažno fotografijo. Uporablja tudi enak grafični uporabniški vmesnik (GUI), kot ga uporabljajo Nikonovi fotoaparati DSLR.

Posebnost fotoaparata je tudi ta, da je njegovo slikovno tipalo brez vgrajenega optičnega nizkopasovnega filtra, kar omogoča višjo ostrino fotografij in zapis še tako finih podrobnosti in tekstur. Skupaj s slikovnim procesorjem EXPEED 2, ki ga Nikon vgrajuje tudi v svoje DSLR fotoaparate, COOLPIX A zagotavlja visoko zmogljivost in najvišjo kakovost slike, hkrati pa porabi zelo malo energije. Fiksni širokokotni objektiv NIKKOR 18,5 mm f/2,8 (FX-ekvivalent 28 mm) poskrbi za izjemen zapis slike po celotnem razponu zaslonk, vsa optična odstopanja (npr. sferična aberacija in koma) pa so odpravljena že z zasnovo objektiva, kar odpravi potrebo po digitalnih korekcijah. Zaslonka s sedmimi zaobljenimi lamelami poskrbi za naraven videz zameglitve ozadja.

Pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih in hitro gibajočih se motivov visoka občutljivost ISO (100–6400, razširitev do 25.600) zagotavlja bogat zapis podrobnosti ob kar najmanjšem šumu. Za nadzor kakovosti svetlobe je na voljo šest različnih nastavitev funkcije Aktivnega D-osvetljevanja, lahko pa uporabimo tudi združljivo zunanjo bliskavico Speedlight. Z vmesniškim obročem UR-E24 je mogoče ustvariti različne učinke tako, da na objektiv namestimo ustvarjalne filtre (premera 46 mm) ali sončno zaslonko.

Popoln ustvarjalni nadzor
Načini fotografiranja PSAM omogočajo ustvarjalnejši način rokovanja, še dva dodatna uporabniška načina pa zagotavljata, da boste lahko na fotoaparatu kadarkoli izbrali želene osebne nastavitve. S prilagodljivim funkcijskim gumbom lahko zaobidete meni in nastavite bližnjice za priljubljene nastavitve za hitro nastavljanje fotoaparata, medtem ko obroček za ostrenje na objektivu omogoča ročen način tudi med samodejnim ostrenjem. COOLPIX A podpira tudi zapis posnetkov v obliki 14-bitnih stisnjenih datotek RAW (NEF), kot jih poznamo pri fotoaparatih DSLR. Surove, neobdelane fotografije lahko urejate na velikem 7,5-cm (3,0-palčnem) zaslonu LCD z 921.000 točkami. Če se želite s fotografijami tudi malo pozabavati, jih lahko kar v fotoaparatu izboljšate z različnimi ustvarjalnimi filtri, kot je selektivni barvni način delovanja, ki pretvori slike v črno bele, a hkrati omogoča, da na sliki ohranite le barvo po vaši izbiri.

Nikon COOLPIX A bo na voljo v črni in titan srebrni barvi od 21. marca, zanj pa bo treba odšteti 1.099 EUR.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.