5 nasvetov za bolj ostre fotografije

5 nasvetov za bolj ostre fotografije

Pomemben element dobre fotografije je vsekakor ostrina. V nasprotju z ostalimi fotografskimi napakami je neostre ali stresene fotografije skoraj nemogoče popraviti v postprodukciji. Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, ki so jih pripravili na spletni strani Digital Photography School.


1. Točko ostrenja izberite ročno. Ni namreč nujno, da bo kamera ob samodejni izbiri točke ostrenja izbrala ravno tisto, ki jo želimo in posledično bo ostrina na nepravem mestu.


2. Izberite ustrezen način samodejnega ostrenja. Večina kamer ima več različnih načinov samodejnega ostrenja – na grobo jih lahko razdelimo na tri načine: AF-S, AF-C in AF-A. Prvi način (AF-Single) je uporaben za fotografiranje statičnih motivov, saj kamera ob polovičnem pritisku na sprožilec izostri motiv le enkrat. Drugi način (AF-Continous) je primeren za premikajoče se motive, saj kamera ostri neprestano ter tako spremlja premikajoči se objekt in s tem poskrbi da je ta oster. V tretjem načinu (AF-Automatic) pa kamera sama prepozna za kakšen motiv gre in tako tudi sama izbere najprimernejši način ostrenja.


3. Pravilno nastavite najdaljši čas osvetlitve. Ob fotografiranju „iz roke“ in izbiri predolgega časa osvetlitve bodo fotografije stresene in posledično neostre. Pri izbiri ustreznega časa je najenostavneje upoštevati t.i. „pravilo palca“. Najdaljši čas po tem pravilu naj bo 1/goriščnica uporabljenega objektiva – najdaljši čas osvetlitve je torej ob uporabi objektiva z 200 milimetrsko goriščnico 1/200 sekunde.


4. Za ostrenje uporabljajte zadnji gumb. O slednji metodi so mnenja deljena, v osnovi pa gre za to, da za ostrenje namesto polovičnega pritiska na sprožilec uporabimo gumb na zadnji strani kamer (kar podpira večina DSLR kamer). 

5. Uporabljajte stojalo in daljinski sprožilec. Z uporabo ustreznega stojala bodo fotografije kljub daljšim časom osvetlitve ostre, saj (dobro) stojalo poskrbi za stabilnost. Z daljinskim sprožilcem lahko fotografiramo brez dotikanja in posledično tresenja kamere. Če daljinskega prožilca nimamo, si lahko pomagamo z vgrajenim samosprožilcem (pri večini kamer ga lahko nastavimo na 2 sekundi). Uporaba stativa je priporočljiva tudi zato, ker je za posnetek potrebnega nekaj več časa in truda, posledično pa se bolj osredotočimo na motiv. Rezultat so estetsko in tehnično boljše fotografije. 

via: digital-photography-school.com

Komentarji
Metod (@iskalec) 16. marec 2013 11:27
A lahko nekdo pove kaj več o točki 4? Kakšna je razlika med polovičnim pritiskom na sprožilec in pritiskom na gumb AF-ON na zadnji strani ohišja?
uzp6 (@uzp6) 16. marec 2013 17:49
To jest prvič slišim, a je to sploh na 400D?
Brusli (@Brusli) 16. marec 2013 19:01
450d ima - nastaviš pa v custom functions
komar89 (@komar89) 11. april 2013 19:51
Ni razlike, fora je samo v tem da imaš pač ostrenje ločeno. Pritisneš AF-ON in slikaš, lahko tudi večkrat, ne rabiš recimo rekompozicije delat za vsak posnetek posebej. Uporabno tudi če imaš nastavljeno na servo ostrenje, ker ne rabiš preklapljat na single, ko imaš izostreno samo izpustiš gumb in slikaš. Ko se enkrat navadiš je super zadeva, sploh za šport. Jaz imam precej več pravilno izostrenih fotk.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.