Mesečni izziv

Mesečni izziv

Zaključili smo prvi mesečni izziv Sence na katerega je prispelo 29 fotografij. Zmagovalec prvega fotografskega izziva na portalu Slo-Foto.net za mesec marec je: Kristijana Gajška s fotografijo Smoke. Žal pa se mnoge fotografije v izbor niso udeležile, saj niso ustrezale pravilu, ki pravi, da mora biti fotografija posneta v času objavljenega izziva. 

Strokovni komentar na zmagovalno fotografijo:

  PREDNOSTI POMANJKLJIVOSTI
TEHNIKA Fotografija je dinamično osvetljena, globinska ostrina glede na kader dobro izbrana. Izstopa lepo ujet in osvetljen dim. Odlični so tudi mehki prehodi med temnimi in svetlimi deli. Deli na rami in čelu delujejo nekoliko preosvetljeni, zato pogrešamo vsaj minimalne detajle. Brada in čelo spredaj izgledata malenkost preostrena in malo moteče izstopa iz sicer umirjenega posnetka. Še bolj moteč pa je svetel del v levem spodnjem kotu, ki je izven konteksta sicer lepo osvetljenega portreta.
KOMPOZICIJA Zelo dobro izvedeno ozko kadriranje oziroma rez v levem zgornjem kotu in lepo postavljena kontradiagonala portretu dodajo pridih neobičajnosti in še dodatno prispevata k siceršnji dinamičnosti portreta. Zaradi ozkega reza levo zgoraj posnetek pušča nekaj vtisa neuravnoteženosti oziroma nedorečenosti, saj ima roka na desni precej več prostora. Že omenjeni presvetli levi spodnji kot moti tudi kompozicijo, saj preveč vleče pogled od obraza in glavnih linij posnetka. Zaradi obojega portret na levi po nepotrebnem deluje preveč utesnjen, kljub odličnemu rezu. Dodatno moti odrezan komolec.
ŽANR/VSEBINA Neobičajna osvetlitev in kompozicija, izraz portretiranca, priprte oči in lepo ujet dim portret dvignejo iz poprečja običajnih portretov in ga naredijo zanimivega za opazovalca. Drznejši pristop k portretu seveda zahteva odlično izvedbo. Prej omenjene napake so zato morda še bolj moteče oziroma bolj pridejo do izraza in ostaja nekaj vtisa, da avtor ni povsem do konca razvil svoje ideje.

Nasveti za izboljšave:

PRI FOTOGRAFIRANJU
Zaželeno je, da bi model dvignil roko in jo toliko približati obrazu/rami, da bi vmes ostalo ravno še dovolj prostora , da se ju roka ne bi dotaknila. To bi omogočilo tesnejši rez na desni in s tem uravnotežilo kompozicijo. Z drugačno postavitvijo luči ali/in modela poskušati odpraviti preosvetljen spodnji levi kot.
PRI OBDELAVI Poskušati dobiti več detajlov na presveteljeni rami in čelu. Z uporabo selektivnega ostrenja preprečiti preostrene dele na čelu in bradi. Selektivno potemniti levi spodnji kot. Močno potemniti tudi desnji spodnji kot, da se skrije odrezan komolec, pri tem paziti, da bo ostal smiselen potek sence na roki. Na desni rez tik ob roki.

Avtor strokovnega komentarja: Izidor Gašperlin

 

Nova razpisana tema za mesec april je: Voda

Kako sodelovati?
1. Objavi do tri (3) fotografije, ki ustreza razpisani temi
2. Fotografiji dodaj ključno besedo "vodaslofoto"

Pravila mesečnega natečaja:
- na natečaju lahko sodeluješ z največ tremi (3) fotografijami
- upoštevali bomo le fotografije, ki bodo objavljene v galeriji od 2.4.2013 do 27.4.2013
- čas nastanka fotografije mora biti od 2.4.2013 do 27.4.2013

Vabljeni k sodelovanju!

Komentarji
Primož Fideršek (@piXi) 2. april 2013 20:35
Naprej čestitke Kristjanu !

In čestitke Slo-Foto za izpeljavo mesečnega izziva, odlično je prebrati strokoven komentar, ki
nam amaterjem pokaže kako izgleda konkreten komentar.
Uroš Uršej (@Lucifix) 2. april 2013 21:18
@pixi hvala. Takšni komentarji se v prihodnje obetajo na tedenski ravno. Več pa jutri v novici, kjer predstavim nekaj spomladanskih novosti.
santo (@santo) 3. april 2013 06:39
Tudi moje čestitke zmagovalcu, respect Lucifixu za idejo in izvedbo in trikrat hura za ta obširen strokoven komentar, iz katerega se res da nekaj naučiti. Super.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati