Največji objektiv kdajkoli uporabljen z brezzrcalno kamero

Največji objektiv kdajkoli uporabljen z brezzrcalno kamero

Na fotografiji lahko vidimo ogromen Canonov objektiv namenjen studijskim TV kameram, nanj pa je nameščena majcena (vsaj v primerjavi z objektivom) brezzrcalna kamera Panasonic GH2. Razlika v velikosti je namreč tolikšna, da je pravilneje reči da je kamera nameščena na objektiv in ne obratno.

Fotografijo je posnel Esben Garn, uslužbenec podjetja za izposojo snemalne opreme, ki pravi da ta malce neobičajen par ni najbolj praktičen za uporabo. Ta objektiv ni samo največji, ampak tudi najdražji kdajkoli uporabljen objektiv z brezzrcalno kamero, saj je zanj potrebno odšteti vrtoglavih 222.100 ameriških dolarjev. Objektiv se lahko pohvali s kar stokratnim razponom goriščnic (od 9,3 do 930 milimetrov!), svetlobna jakost pa sega od f/1,7 do f/4,7 pri najdaljši goriščnici.

Za delovanje objektiva je potrebno dodatno zunanje napajanje, na kamero pa je seveda nameščen preko ustreznega adapterja. Zanimiva je tudi vgrajena stabilizacija slike – čeprav je takšen objektiv seveda vedno nameščen na stojalu je le-ta najverjetneje uporabna pri zasukih in premikih na vozičku, oziroma „dolly-ju“. Garn je ob namestitvi objektiva na Panasonic GH2 prišel do zanimive ugotovitve, da slika z objektiva ne pokrije celotnega senzorja kamere. Za rešitev te težave se je lahko odločal med uporabo vgrajenega ekstenderja, ali v kamero vgrajene funkcije EX Tele, ki za fotografiranje uporabi le del tipala. Garn pravi, da se objektiv najbolje obnese pri zaslonki f/4, sicer pa je prisotne celo malce kromatske aberacije, opazen pa je baje tudi padec ostrine na robovih slike, testni posnetki pa žal niso na voljo.

via: 43 Rumors

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.