Ukradena fotografija zmagala na Samsungovem natečaju

Ukradena fotografija zmagala na Samsungovem natečaju

Fotografija, ki jo je posnel fotograf Hengki Koentjoro, se je le malce spremenjena znašla na fotografskem natečaju #LiveInTheMoment. Ukradena fotografija je na natečaju, ki ga je na Instagramu organiziral korejski gigant zabavne elektronike Samsung, celo zmagala.

Uporabnik bogdhan je na spletu naletel na originalno fotografijo ter jo zgolj horizontalno prezrcalil in uporabil Instagramov filter. Tako spremenjeno fotografijo je prijavil na natečaj kot svoje avtorsko delo in sicer na temo #MyCommute. Fotografija je na natečaju zmagala, tatinski uporabnik Instragrama pa naj bi prejel tudi lepo nagrado in sicer kamero Samsung NX300. Pred dnevi pa je resnica prišla na dan, ko so ugotovili da je pravi avtor fotografije Hengki Koentjoro, ki so ga tako o kraji, kakor tudi o zmagi njegove fotografije seveda obvestili. Samsung se na razkritje ni takoj odzval, zato se je na njih usul pravi plaz javnih obtožb razburjenih fotografov, ki so podjetju očitali dopuščanje kršitve avtorskih pravic in ignoranco. Razburjeni uporabniki so se spravili tudi na nepoštenega uporabnika, ki je posledično zbrisal svoj Facebook račun, na Instagramu pa je pustil zgolj spodnje sporočilo.

Pri Samsungu so se na situacijo odzvali precej pozno in sicer so sporno fotografijo odstranili iz vseh spletnih stran in družbenih omrežij, nesojenega zmagovalca pa diskvalificirali zaradi kršitve avtorskih pravic. Pravemu avtorju, indonezijskemu fotografu Koentjori, so poslali osebno sporočilo, v katerem se opravičujejo za nastalo situacijo ter ga seznanjajo z njihovimi ukrepi. Fotografa zastopa tokijska galerija TobinOhashio, kjer pa niso ravno zadovoljni z odzivom organizatorja natečaja. Tako dejanje uporabnika bogdhana, kakor tudi ravnanje organizatorja natečaja so v galeriji označili kot podlo. Dodajajo še, da zgolj odstranitev sporne fotografije, diskvalifikacija nepoštenega uporabnika in pisno opravičilo avtorju še zdaleč niso dovolj.

via: fstoppers.com

Komentarji
Matic Zalaznik (@LazyBones) 22. avgust 2013 15:47
banda pokvarjena...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati