Najhitrejši način menjave objektivov

Resno delo z DSLR kamero običajno zahteva pogosto menjanje objektivov, pri čemer je seveda zelo važna tudi hitrost menjave, ker sicer lahko fotograf zamudi neponovljiv posnetek.

Najvišjo kvaliteto slike, ki je za resno delo seveda nepogrešljiva, zagotavlja le uporaba objektivov z fiksno, oziroma takšnih z majhnim razponom goriščnic. Uporaba objektivov z velikim razponom goriščnic običajno ne daje zadovoljivih rezultatov, zato je potrebno objektive med fotografiranjem večkrat zamenjati. Postopek menjave poleg odstranjevanja in nameščanja objektiva zahteva tudi snemanje in nameščanje zaščitnih pokrovčkov ter seveda varno shranjevanje objektiva. Menjava je za nevešče roke kar zamudna in medtem lahko fotograf zamudi priložnost za neponovljiv posnetek. V zgornjem videu profesionalna fotografinja Jasmine Star prikaže postopek, ki ga sama uporablja za kar najhitrejšo menjavo objektivov. Zaščitne pokrovčke fotografinja odstrani že pred fotografiranjem, za še boljše rezultate pa uporablja torbo s stranskim dostopom. Pri menjavi je pomembna tudi izurjenost in poznavanje opreme, saj fotografinja ne izgublja časa z ugotavljanjem pravilnega položaja za nameščanje objektiva. Po njenih besedah potrebuje za menjavo od tri do šest sekund. Z neuporabo zaščitnih pokrovčkov seveda tvegamo tako poškodbo leč objektiva, kakor tudi vdor prahu in drugih nečistoč, z napačnim nameščanjem objektiva na kamero pa lahko poškodujemo priklopni bajonet na objektivu in kameri. Razlika se sicer meri v sekundah, a te pogosto odločajo med ujetim in zamujenim trenutkom, česar pa si profesionalci ne smejo privoščiti.

via: diyphotography.net, lifehacker.com

Komentarji
Andraž Martinšek (@AndrazMartinsek) 30. avgust 2013 09:40
Ce ne drzis aparata v roki, ampak ti enostavno visi in da naslonis na trebuh, ne rabis prej pospravit lece, lahko direkt menjas
Horvy (@Horvy) 3. september 2013 20:24
Js mam kr sam 50tko pa s tem nimam težav
Anže Mulec (@DryAxE) 7. september 2013 23:56
Transport brez pokrovčka na zadnji leči? Meni se to ne zdi pametno...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati