S tehniko „dvojne fotografije“ do nemogočih posnetkov

Znanstveniki na kalifornijski univerzi Stanford so že pred leti razvili izjemno zanimivo fotografsko tehniko „dvojne fotografije“. S pomočjo te tehnike lahko z uporabo posebnih algoritmov virtualno zamenjamo lokacijo kamere in vira osvetlitve.

Tehnika temelji na principu Helmholtzove recipročnosti in z njeno pomočjo je znanstvenikom uspelo preračunati, kakšna bi bila svetloba, če bi zamenjali položaj kamere in projektorja, ki je bil uporabljen kot vir osvetlitve. Več o sami tehniki si lahko ogledate v zgornjem videu, spodaj pa lahko vidite par primerov uporabe te tehnike.

Preprost motiv s kamero na eni strani in projektorjem kot virom svetlobe pod kotom približno 90 stopinj.

Ti dve fotografiji so uspeli zajeti brez premikanja kamere – z natančnim preračunom je uspelo znanstvenikom ustvariti fotografijo kakor bi bila kamera na mestu projektorja!

Še bolj osupljiv primer – znanstveniki so pripravili takšno postavitev, da je bila kamera usmerjena v zadnjo stran karte.

Z natančno kontrolo projektorja kot vira svetlobe in s preračunavanjem oddane in odbite svetlobe je znanstvenikom uspelo ustvariti fotografijo, ki prikazuje prednjo stran karte! Znanstveniki so tehniko „dvojne fotografije“ razvili že leta 2005, kar pomeni da so jo v tem času gotovo še izpopolnili in bo mogoče kmalu zrela za širšo uporabo. 

via: petapixel.com
 


 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati