Nov fotoaparat: Sony Cyber-shot DSC-RX10

Nov fotoaparat: Sony Cyber-shot DSC-RX10

Sony je predstavil nov fotoaparat Cyber-shot DSC-RX10 z 20.2 milijoni slikovnih točk in z objektivom Carl Zeiss Vario-Sonnar T 24-200mm.

Sporočilo za javnost

Pri fotoaparatu, enostavnemu za prenašanje, tokrat ne bodo trpeli kakovost fotografije, številne ustvarjalne možnosti ali načini upravljanja, ki so značilni za večje, robustnejše fotoaparate. Novi privlačni Cyber-shot RX10, ki sodi v kategorijo hibridnih oz. »bridge-style« fotoaparatov, bo z vrhunsko kakovostjo posnetkov navdušil vse ljubitelje DSLR-jev, ki za uspešno opravljeno fotografsko nalogo ne bodo več potrebovali dodatnih objektivov ali celotnega ohišja fotoaparata.

Fiksni objektiv Carl Zeiss Vario-Sonnar T * 24-200 mm (enakovredno 35 mm) F2.8 bo vašim fotografijam zagotovil vrhunsko jasnost in ločljivost, ki jo pričakujete od izmenljivih objektivov. Z razponom zooma, ki se giblje vse od širokokotnega do telefoto objektiva, je ta fotoaparat idealna izbira za portretno fotografijo, dramatične prizore pokrajin ali živali, ulično dogajanje in naravno osvetljene ambiente. Ker lahko fotoaparat objekte fokusira vse do bližine 3 cm, je odličen tudi za bližnje makro posnetke žuželk, cvetlic in podobno.

Največja odprtina zaslonke F2.8 pri celotnem razponu zoomiranja omogoča dovolj svetlobe, ki jo zagotavljajo le vrhunski izmenljivi objektivi. Omogoča vam fotografiranje pri šibki svetlobi brez povečevanja nastavitev ISO; obenem pa lahko ustvarja tudi gladke in krožne učinke zameglitve (“bokeh”), ki jih dodatno izpostavi še zaslonka 7-blade iris. Optični stabilizator slike SteadyShot odpravlja tresoče posnetke in zagotavlja jasnost slike tudi pri daljših goriščnih razdaljah.

Udoben za držanje in odlično opremljen z ročnimi nastavitvami bo Cyber-shot RX10 prepričal vse DSLR uporabnike. V notranjosti objektiva njegova stalna oblika dosega vrhunsko zmogljivost in dosega harmonijo z velikim in občutljivim senzorjem slike ter naprednim procesorjem BIONZ X, ki v primerjavi s prejšnjimi procesorji BIONZ ponuja tudi do 3x večjo zmogljivost obdelovanja podatkov.

 

Enako kot pri izjemno priljubljenem fotoaparatu DSC-RX100 II je CMOS senzor z osvetlitvijo ozadja Exmor R tipa 1.0 z 20.2 slikovnimi pikami kar štirikrat večji kot pri običajnih kompaktnih fotoaparatih. Odlična ločljivost in upodobitev fotografskih motivov pride do izraza z naprednim procesorjem BIONZ X, ki zajema podrobne detajle, zmanjša šume na določenih mestih in odpravlja difrakcijo ter tako ustvarja vrhunske in jasne slike, polne osupljivih detajlov.

Samodejno ostrenje je zahvaljujoč mehanizmu Direct Drive SSM, ki deluje skladno s slikovnim senzorjem CMOS Exmor R in procesorjem BIONZ X, hitro in odzivno. Funkcija Lock-on AF pozorno spremlja premikajoče se objekte tudi takrat, ko se ti za trenutek izgubijo iz okvirja slike. Funkcija Eye AF zagotovi, da je pogled portretiranca jasen in v fokusu, četudi ta ne gleda neposredno v fotoaparat. Sedaj so na izbiro tri velikost ostritvenih AF okvirjev, kar zmanjša tveganje nehotenih napak ostrenja pri zelo majhnih predmetih, kot denimo pri bližnjih posnetkih žuželk (makro).

Ljubitelje filmske fotografije bo navdušila tako brezhibnost tovrstnih posnetkov kot tudi možnosti shranjevanja. Moč procesorja BIONZ X obljublja kar trikrat hitrejšo obdelavo podatkov v primerjavi s prejšnjo generacijo procesorjev BIONZ. Da bi ustvaril izjemno čist video posnetek z vsemi detajli v polni visoki ločljivosti (Full HD), aparat dodobra izkoristi vse zmožnosti, ki jih ponujata širokokotni objektiv in velika ločljivost svetlobnega senzorja. Snemanje lahko poteka v načinu zaporedja posnetkov 50p (AVCHD progresivni) ali 25p, s popolnim nadzorom nad P/A/S/M izpostavitvijo. HDMI izhod pa omogoča, da si posnetek ogledate na zunanjem monitorju ali pa ga presnamete na drugo napravo za shranjevanje.

Merilnik in prilagajanje glasnosti zagotavljata, da posnetki tudi zvenijo tako dobro, kot so videti. Za natančno merjenje glasnosti poskrbita mikrofon in izhod za slušalke; dodatni izbirni adapter XLR-K1M pa omogoča profesionalno zapisovanje zvoka ter rabo zunanjega mikrofona preko terminala XLR.

Fotoaparat z visoko ločljivostjo 1.440.000 slikovnih pik in visokim kontrastom OLED Tru-Finder bo poskrbel, da želeni motiv zajamete kristalno jasno in s širokim vidnim kotom 33° (pribl.). Še več svobode pri vaši kompoziciji fotografije pa zagotavlja tudi svetli LCD zaslon tipa 3.0 White Magic™, ki omogoča bolj enostavno uokvirjanje pri premikanju fotoaparata navzgor ali navzdol.

Ljubitelji fotografije bodo fotoaparat vzljubili tudi zaradi lahkega in praktičnega ohišja iz magnezijeve zlitine, ki s tesnili, odpornimi na prah in vlago, zagotavlja še boljšo vzdržljivost na lokaciji fotografiranja.

Njegovo intuitivno in ergonomsko delovanje je obogateno s številnimi možnostmi upravljanja, ki obljubljajo zmogljivost, značilno za DSLR-je in tako zadovoljijo tudi napredne uporabnike. Fotoaparat omogoča preklop med dvema načinoma nastavljanja zaslonke. Preprost slišni zvok »klik« vam bo nakazal upravljanje, kadar boste zaslonko nastavljali ročno na nastavitvenem oborču na objektivu. Prav tako lahko zaslonko nastavite na gladko in neprekinjeno delovanje brez motečih zvokov, kar se izkaže za idealno pri snemanju filma ali tedaj, ko s tem ne želite zmotiti vašega motiva. Skupaj ima fotoaparat sedem gumbov z nastavitvami ter zgornji LCD zaslon, ki nudi takojšno potrditev izpostavitve in druge ključne nastavitve.

Wi-Fi preko povezave na dotik omogoča enostavno povezljivost z vašim telefonom Xperia ™ ali vsakim drugim pametnim telefonom in tablico Android, ki omogoča NFC povezljivost. Fotografije lahko brezžično z drugimi delite preko mobilnega telefona ter si jih ogledate na domačem HD televizorju ali drugih napravah. Z namestitvijo aplikacije PlayMemories Mobile 3.1 lahko svoj telefon uporabljate tudi za oddaljeno upravljanje s fotoaparatom ali pa ga uporabite kot sprožilec.

Posnetke v visoki ločljivosti si lahko neposredno ogledate na 4K televizorju, ki prikaže do štirikrat več detajlov kot običajni Full HD televizorji. Fotoaparat podpira TRILUMINOS Color in na kompatibilnem televizorju BRAVIA zagotavlja osupljiv razpon palete vseh naravnih in bogatih barv, posnetih s svojim fotoaparatom Cyber-shot RX10.

Sony vam obenem omogoča široko ponudbo ujemajočih se dodatkov, ki bogatijo kreativne možnosti ustvarjanja. LCJ-RXE je torbica, ki vaš fotoaparat ščiti pred udarci. Preko Multi Interface Shoe™ na fotoaparat pričvrstite tudi mikrofon ECM-XYST1M Stereo Microphone in pri vseh svojih posnetkih uživate v jasnosti posnetih dialogov in ambientalnih zvokov. Svoj motiv pa lahko dodatno osvetlite z močno bliskavico HVL_F43M ali HVL-LEIR1 Video IR svetlobo, ki deluje podkrepljena z baterijo.

Digitalni fotoaparat Sony Cyber-shot RX-10 si lahko ogledate na spletni strani www.sony.si, v Sloveniji bo na voljo za prodajo od sredine novembra 2013.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati