2.999,00€
Nov fotoaparat: Nikon Df

Nov fotoaparat: Nikon Df

Družba Nikon je danes predstavila fotoaparat Df, novo vrsto digitalnega zrcalnorefleksnega fotoaparata, namenjenega čisti fotografiji.

Sporočilo za javnost

Fotoaparat Df z videzom, značilnim za Nikonove slavne 35-milimetrske analogne fotoaparate, in tehnologijo najnovejših profesionalnih modelov v svoji obliki in delovanju izraža strast do fotografije. Ta fotoaparat v retro slogu resnično izstopa in je v primerjavi s sodobnimi enoličnimi digitalnimi zrcalnorefleksnimi fotoaparati nekaj posebnega. Ponuja izjemen dinamični razpon in osupljivo svetlobno občutljivost, saj ima enak slikovni senzor kot Nikonov vrhunski fotoaparat D4. Je najlažji od Nikonovih trenutnih modelov formata FX, a se kljub temu ponaša z vzdržljivim ohišjem in zanesljivim delovanjem, ki ju pričakujete od vrhunskega Nikonovega fotoaparata. Popoln za fotografske perfekcioniste in ljubitelje oblikovanja – Nikon Df bo osvojil srca in misli fotografov, ki svoje ustvarjanje obožujejo toliko kot svoj fotoaparat.Dirk Jasper, vodja za profesionalne izdelke pri družbi Nikon Europe, pravi: »Koncept za ta fotoaparat je bila od vsega začetka čista fotografija. To je fotoaparat, ki ga želite zagrabiti, vzeti s seboj na pot in fotografirati. Bistvo fotografije so čustva in fotoaparat Df si zagotovo zna utreti pot do srca. Edinstvena kombinacija elegantne retro oblike in profesionalne tehnologije poskrbi, da je fotoaparat nekaj posebnega: predani fotografi, ki uživajo v konceptih in idejah, ga bodo oboževali, tistim, ki cenijo klasično obliko, pa bo všeč, kako videz odraža Nikonovo tradicijo na čelu fotografije.«

Čista fotografija
V notranjosti fotoaparata Df sta senzor CMOS formata FX z ločljivostjo 16,2 milijona slikovnih točk in slikovni procesor EXPEED 3, ki ju najdemo tudi v Nikonovem profesionalnem vrhunskem fotoaparatu D4. S tako zmogljivo kombinacijo profesionalne tehnologije fotoaparat Df zagotavlja vrhunsko kakovost slik v različnih svetlobnih pogojih. Fotografije se ponašajo z naravnimi, izjemno nasičenimi barvami in naravno globino tudi pri fotografiranju pri najvišji občutljivosti ISO z razširljivostjo do neverjetnih ISO 204.800 (enakovredno).Senzor CMOS formata FX (polni format) s 16,2 milijona slikovnih točk: zaradi optimalnega razmerja med velikostjo senzorja formata FX (36,0 × 23,9 mm) in 16,2 milijona efektivnih slikovnih točk fotoaparat Df zagotavlja slike z osupljivo globino in podrobnostmi, nizko stopnjo šuma ter širokim dinamičnim razponom.Izjemna svetlobna občutljivost: z občutljivostjo ISO 100–12.800, ki se lahko razširi do 204.800 (enakovredno), fotoaparat Df ohranja Nikonov status najboljšega, ko govorimo o zmogljivosti zajemanja pri šibki svetlobi. Podrobne slike z minimalno stopnjo šuma so možne tudi pri fotografiranju v najtežjih svetlobnih pogojih.EXPEED 3: od obdelave slik do prenosa – Nikonov slikovni procesor kot za šalo opravlja naloge z veliko količino podatkov, a ne na račun hitrosti in kakovosti. 16-bitna obdelava slike omogoča optimalno barvo, popolne tone in minimalno stopnjo šuma v celotnem kadru, zato so prehodi gladki z izjemnimi podrobnostmi in toni po celotni lestvici do čisto bele, celo kadar fotografirate v obliki zapisa JPEG. Poleg tega je zmogljiv slikovni procesor EXPEED 3 hiter, natančen in ne porabi veliko energije, tako da lahko fotoaparat uporabite tudi za daljše fotografiranje.Hitro delovanje: čas vklopa je enak približno 0,14 s*, zakasnitev sprožilca pa le 0,052 s*. Hitro neprekinjeno fotografiranje je na voljo z največ 5,5 posnetka na sekundo v formatih FX in DX.

Znamenita Nikonova oblika: izjemna mehanska natančnost in vrhunska kakovost slike
Nikon Df je morda videti kot Nikonovi znameniti 35-milimetrski analogni zrcalnorefleksni fotoaparati, vendar je ustvarjen za izpolnjevanje zahtev sodobnih uporabnikov digitalnih fotoaparatov. Če je fotografija vaša strast, veste, da fotografiranje prinaša enako zadovoljstvo kot ogled končnih slik – fotoaparat Df se ponaša z robustnim ohišjem in vrhunsko ergonomsko obliko, zaradi katerih je Nikon postal sinonim za trpežnost in zanesljivost. Ta fotoaparat se brez težav odziva na ukaze in zadovolji čute vsakega fotografa, ki ljubi fotografije – in fotoaparate.Elegantni vrtljivi mehanski gumbi: vrtljivi mehanski gumbi z nazobčanim obodom združujejo udobje in nadzor, zato je upravljanje preprosto in varno. Z vrtljivimi gumbi lahko ločeno nastavite občutljivost ISO, kompenzacijo osvetlitve, način osvetlitve in način proženja ter tako dostopate do vseh parametrov fotografije, ne da bi uporabili meni fotoaparata.Prenosljivost polnega formata: zahvaljujoč kompaktnemu ohišju, ki brez baterije tehta približno 710 g, lahko uživate v vznemirljivi fotografiji formata FX, kamor koli greste. Fotoaparat je izdelan za uporabo v zahtevnih pogojih; zgornji, spodnji in zadnji pokrovi so iz trpežne, a lahke magnezijeve zlitine, poleg tega pa je odporen na vremenske vplive tako kot Nikonov digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat D800, kar zagotavlja izboljšano zaščito pred vlago in prahom.Vzdržljiv zaklop: zelo natančen zaklop je bil preizkušen s 150.000 sprožitvami, najdaljšim časom zaklopa 1/4000 s in sinhronizacijo bliskavice do 1/200 s.

Samočistilni senzor: zmanjša nabiranje prahu pred slikovnih senzorjem.Energijsko varčna zasnova: naredi približno 1.400 posnetkov* (v načinu posameznega posnetka, če uporabljate baterijo EN-EL14a).Klasične podrobnosti: ohišje fotoaparata Df je na voljo v klasični črni ali srebrni s črnimi poudarki. Teksturiran ročaj, vrtljivi mehanski gumbi in ravna zgornja plošča spominjajo na Nikonove znamenite analogne zrcalnorefleksne fotoaparate za srebro-halidni film, kot sta F2 in F3, grafični uporabniški vmesnik pa se ponaša z izvirno enobarvno grafiko.

Steklo starejše izdelave: združljivo z objektivi brez AI
Ker svojo predanost čisti fotografiji popelje še korak dlje kot drugi digitalni zrcalnorefleksni fotoaparati, ki so danes na tržišču, se fotoaparat Df ponaša z edinstvenim zložljivim vzvodom za prenos nastavitve zaslonke, ki omogoča, da neposredno na fotoaparat pritrdite tudi objektive NIKKOR brez AI starejše izdelave. Nikonovi objektivi so po vsem svetu znani po svoji izjemni optični zmogljivosti, medtem ko NIKKOR letos praznuje 80. obletnico. Fotografi, ki so uporabljali originalne objektive NIKKOR z bajonetom F, so premaknili meje in prav ti objektivi so izjemno priljubljeni še danes. Toda do zdaj jih ni bilo mogoče preprosto uporabljati s sodobnimi digitalnimi zrcalnorefleksnimi fotoaparati.Pri fotografiranju z objektivom brez AI v načinu A (Prioriteta zaslonke) ali M (Ročni način) fotoaparat Df omogoča merjenje z najbolj odprto zaslonko – enakovredno tistemu z objektivi AI. Značilnosti objektiva, na primer goriščno razdaljo in najbolj odprto zaslonko, zlahka določite s preprostimi nastavitvami fotoaparata, kar fotoaparatu omogoča, da prepozna nastavitev zaslonke in izračuna pravo osvetlitev.

Profesionalne fotografije
Najsodobnejša tehnologija, ki jo uporablja fotoaparat Df, zagotavlja fotografije najboljše kakovosti. Zelo občutljiv sistem AF v fotoaparatu in hitrost snemanja 5,5 posnetka na sekundo skupaj z zmogljivim slikovnim senzorjem in slikovnim procesorjem omogočajo fotografiranje tudi v najbolj nepričakovanih razmerah z izjemno natančnostjo. Medtem napredno merjenje točkovne nastavitve beline in funkcije, kot so elektronski navidezni horizont z dvema osema, visokozmogljivo optično iskalo in fotografiranje s pogledom v živo, zagotavljajo dragoceno svobodo kompozicije.Izjemno občutljivo samodejno ostrenje s sistemom AF Multi-CAM 4800 z 39 točkami: z občutljivostjo do –1 EV, združljivostjo z objektivi do f/8 in štirimi načini delovanja z območjem AF (vključno s 3D-sledenjem) sistem AF fotoaparata Df zagotavlja hitro in natančno pokrivanje celotnega kadra tudi v težjih svetlobnih pogojih.Merjenje točkovne nastavitve beline: fotoaparat Df omogoča izjemno natančno ročno nastavljanje nastavitve beline, saj lahko točkovno nastavitev beline hitro dodelite določenemu območju kadra, ki ga izberete med fotografiranjem v pogledu v živo.Sistem za prepoznavanje scene: slikovni senzor fotoaparata in senzor RGB z 2016 slikovnimi točkami zagotavljata natančne podatke za sistem za prepoznavanje scene, ki tik pred pritiskom na sprožilec optimizira osvetlitev, samodejno ostrenje in nastavitev beline ter tako zagotovi ostre slike.Visokozmogljivo optično iskalo: optično iskalo s stekleno pentaprizmo omogoča približno 100-odstotno pokritost kadra in 0,7-kratno povečavo ter način obrezovanja na format DX z označevanjem v iskalu.Velik 8-cm (3,2-palčni) zaslon LCD z 921.000 točkami s širokim vidnim kotom in ojačenim steklom. Omogoča predvajanje svetlih in čistih slik ter široko barvno reprodukcijo.Elektronski navidezni horizont z dvema osema: podatke o vodoravnem nagibu in nagibu naprej ali nazaj lahko preverite na zaslonu LCD in podatke o vrtenju v iskalu.Pogled v živo: pri fotografiranju v pogledu v živo vam izbirne mrežne črte za razmerje slike 1 : 1 ali 16 : 9 pomagajo pri kompoziciji, medtem ko se sistem AF z zaznavanjem kontrasta ponaša z izboljšanim upravljanjem, natančnostjo in hitrostjo. Osvetlitev zlahka potrdite tudi tako, da pri fotografiranju v načinu M (Ročni način) pritisnete gumb za predogled.

Orodja v fotoaparatu
Ne glede na vrsto fotografije, ki se ji posvečate, se nabor kreativnih in praktičnih funkcij fotoaparata Df prilagodi vašemu želenemu slogu fotografiranja in vaši ustvarjalni viziji.Tihi način proženja: popolna izbira za diskretno fotografiranje, saj opazno zmanjša slišnost mehanizma vračanja zrcala fotoaparata med rafalom.Načini obrezovanja: format DX in razmerje 5 : 4. Način obrezovanja na format DX lahko samodejno omogočite, ko namestite objektiv DX.Način HDR (velik dinamični razpon): z enim pritiskom sprožilca posname en preveč osvetljen in en premalo osvetljen kader. Razpon lahko razširite do ±3 EV za drugačen videz, ki je poln nasičenosti in tonske gradacije, hkrati pa je gladkost prehoda, kjer se osvetlitvi srečata, mogoče nastaviti, da dobite naravnejši videz.Aktivna osvetlitev D-Lighting: Nikonova aktivna osvetlitev D-Lighting pri fotografiranju visokokontrastnih prizorov samodejno ohrani podrobnosti v temnih in svetlih območjih ter tako zagotovi osupljive slike z naravnim kontrastom.Meniji za retuširanje: meniji vključujejo možnosti za popravljanje učinka rdečih oči in ravnotežja barv ter obdelavo fotografij RAW in možnosti spreminjanja velikosti. Poleg učinkov filtra za mehčanje so na voljo tudi učinki za zmanjševanje modrine, povečanje intenzivnosti barve in zvezdasto svetlobo. Možnosti za hitro retuširanje vključujejo upravljanje popačenja, nadzor perspektive, izravnavo in učinek ribjega očesa.Funkcije Picture Control: prilagodijo videz vaših fotografij tako, da pred zajemom natančno nastavijo parametre, kot so ostrina, nasičenost in barvni odtenek.

Nikonov sistem
Df je fotoaparat formata FX, zato je popolnoma združljiv z Nikonovo obsežno zbirko objektivov NIKKOR; poleg tega je fotoaparatu priložena posebna izdaja Nikonovega priljubljenega objektiva NIKKOR AF-S 50mm f/1.8G. Z retro videzom, ki dopolnjuje ohišje fotoaparata Df, je ta objektiv zaradi svojega kompaktnega in lahkega ohišja ter hitre najbolj odprte zaslonke f/1,8 eden najpriljubljenejših v Nikonovi seriji.Poleg objektivov NIKKOR vam vaše ideje na nešteto načinov pomaga izpolniti tudi obširna paleta Nikonove fotografske in dodatne opreme. Za fotografe, ki želijo eksperimentirati s svetlobo, Nikonov vrhunski sistem osvetljevanja Creative Lighting System vključuje različne bliskavice Speedlight, ki omogočajo številne možnosti uporabe, če so pritrjene na fotoaparat ali jih uporabljate brezžično. Brezžični vmesnik za mobilne naprave Nikon WU-1a omogoča neposreden prenos fotografij iz fotoaparata v pametno napravo, medtem ko podporo za oddaljeno fotografiranje zagotavljata Nikonova brezžični sprejemnik-oddajnik WR-R10 in brezžični oddajnik WR-T10, ki omogočata upravljanje najpomembnejših funkcij fotoaparata na daljavo, tudi če so med vami in fotoaparatom razni predmeti.

Izbirna dodatna oprema
Ekskluzivni usnjeni trakovi in torbice so na voljo v klasični črni in rjavi.

Komentarji
dmagnif (@dmagnif) 5. november 2013 17:09
super duper... le cena mislim da ne štima ... mislim, da sem nekje prebral, da bo cena v Evropi okoli 4000 eur...?!?
Uroš Uršej (@Lucifix) 5. november 2013 17:14
@dmagnif Nikon v drugem sporočilu za javnost navaja: Nikon Df bo v črni in srebrni barvi na prodajnih policah od 28. novembra po priporočeni ceni 2.999 evrov v kompletu z novim objektivom AF-S Nikkor 50 mm 1/1,8G. Objektiv posebne izdaje je na voljo tudi posamezno. Zanj je treba odšteti 299 evrov.
Jernej Lasič (@Sviri) 6. november 2013 08:46
Poleg tega, da je res lep,se meni zdi da je tole kar nekaj. Pač ciljanje na "hipster" publiko. Ok, mogoče so fizični knofi ok zadeva in bolj uporabni kot na običajnih DSLRjih kot jih poznamo. Ampak zakaj hudiča ni videa (pa ga osebno ne rabim)? Zakaj je žično sprožilo fizičnega tipa? Da cene sploh ne omenjam... za podobno ceno dobiš D800.

Prenapihnjena zadeva če mene kdo praša...
dmagnif (@dmagnif) 6. november 2013 20:43
hehe... tudi za jurja manj, misim da ne bo v moji torbi
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati