Temna plat zmagovite fotografije

Temna plat zmagovite fotografije

Na Švedskem v zadnjem času dviga precej prahu fotografija, ki prejela nagrado za švedsko fotografijo leta 2011 v kategoriji International News Image.

Na presunljivi fotografiji avtorja Paula Hansena je truplo petnajstletne Fabienne, ki je padla pod streli policistov. Nesrečno haitsko deklico so policisti usmrtili s strelom v glavo, ker naj bi iz po potresu razdejane trgovine v Port-Au-Princeu odnesla dva stola in tri slike. Burne razprave o fotografski etiki je sprožila objava fotografije istega prizora, ki jo je iz drugačne perspektive posnel fotograf Nathan Weber. Na njej je pred dekličinim truplom vrsta fotografov, ki skušajo ujeti čim boljši posnetek tragičnega prizora. V javnosti so se takoj po objavi te fotografije pojavile primerjave fotoreporterjev z jato mrhovinarjev, fotografe pa so na Haitiju pričeli celo kamenjati. Objavljena fotografija je val negodovanja sprožila tudi v mednarodni fotoreporterski skupnosti, Weber pa vztraja, da se jim ni potrebno ničesar sramovati. "Tako je javnost lahko obveščena o različnih stvareh. Vi lahko vidite le to, kar vam mi pustimo videti. Če ne bi bilo ljudi, ki bi se odpravili na teren in posneli takšne fotografije, bi vsi živeli v temi", pravi Weber. Na Webrovi spletni strani si lahko ogledate tudi pretresljiv video s prizorišča te nepotrebne tragedije.

Katera fotografija pa je vas bolj šokirala in ali se vam zdi tovrstna fotografija sploh etična?

via: politicaysociedad.tumblr.com, colorsmagazine.com, foto: Paul Hansen, Nathan Weber

Komentarji
iztok (@izo) 23. januar 2014 08:17
evo, točno zaradi tega so meni tiste nagrade in priznanja v zadnj9ih nekaj letih za recimo temu "reportažno" fotografijo čisto hinavstvo, v večini primerov (pustimo redke izjeme). verjetno so prosili še pred fotkanjem lokalce, da jo naštimajo v pravo pozo, pa v roke dat robo za dramatiko ipd. čisto nobene apatije ni več, glavno da imamo lepo obdelano fotko s truplom in sem glavni fotograf na vasi..
andyz (@andyz) 23. januar 2014 08:30
Verjetno si mislil empatije (?).
Etika je stanje duha. Tisti, ki je nima, je pač nima. Pod nujnost obveščenosti se lahko stlači marsikaj.
Enako velja za novinarje.
iztok (@izo) 24. januar 2014 08:54
empatije seveda, lapsus. mogoče sem malo preveč dramatiziral v komentarju, ampak osebno imam nek odpor do tega, da su čudim izrazu fotke, svetlobi in ne vem kaj še vse na fotki s trupli. kod dokumentarja zadeva ok, pravica do obveščenosti in vse to, ampak kot neko občudavanje na razstavi z kozarcem šampanjca v roki, recimo? kaj pa vem.. no, kakor praviš, stanje duha posameznika..
Darko Ermenc (@dare326) 24. januar 2014 09:34
Nagrajena fotka je kruta, toda danes je pač tako, če ni v medijih, se ni zgodilo. Vojne, kriznih žarišč in katastrof se ne dela očesu prijaznih. Po drugi strani smo(ste) v sodobnih družbah pomehkuženi, realnost v tretjem svetu je precej bolj kruta in tam se človeško življenje dobesedno ravna po premoženju. Vrednost življenja je praktično nič. 20% ljudi živi v raju, ostali v govnu. Ali je legendarna fotka Roberta Cape iz španske državljanske vojne kaj bolj etična, ali so fotke iz vietnamske vojne kaj bolj drugačne? Eden ali deset fotografov, popolnoma vseeno. Fotografi s kriznih žarišč postanejo neobčutljivi na srhljive prizore in popolnoma odklopijo, sicer bi pristali na psihiatriji z vietnamskim sindromom. Žri ali pa boš požrt.
iztok (@izo) 24. januar 2014 14:07
ravno to je bil moj point, da se tukaj dela na nek dela fotko očesu "prijazno", ker je samo še na tak način zanimive, na fotkah se dramatizira z dodanim dimom ipd, filtri ipd (na splošno govorim), ker je potem bolj filmsko in bolj udarno, na koncu se gre samo za efekt dramatike, nobenega no koncu res ne briga za tisto dekle, ki je dobila šus v glavo.
podobno se spomnem, ko se je nekdo zažgal (ali so celo ga zažgali) na tajskem ali kje že, namesto da bi ga reševali, so tisti zraven tekli najprej po fotič. no, je vsaj debata..
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.