Nadgradnja JPEG zapisa prinaša številne novosti

Nadgradnja JPEG zapisa prinaša številne novosti

JPEG zapis je z nami že dobrih dvajset let in v tem času je doživel že več posodobitev, pred kratkim predstavljena programska knjižnica verzije 9.1 pa se ponaša s številnimi novimi zmožnostmi.

JPEG format je bil javnosti predstavljen že davnega leta 1992 in je do danes postal najbolj množično uporabljan kompresiran slikovni zapis. Pred dobrim tednom je neodvisna JPEG skupina pri leipzigškem Inštitutu za uporabno informatiko predstavila najnovejšo programsko knjižico Libjpeg 9.1. Nova različica prinaša podporo 12-bitni barvni globini ter poleg nekaj ostalih novosti tudi zmožnost stiskanja podatkov povsem brez izgub (lossless compression). Doslej je JPEG zapis namreč omogočal le stiskanje z izgubami kakovosti zapisa, podpora kompresiji brez izgub pa ga bo iz vidika obdelovanja in arhiviranja fotografij postavila ob bok TIFF in RAW zapisu. Kdaj bo najnovejša različica JPEG standarda uporabljena tudi praksi še ni znano, bo pa verjetno do vgradnje v kamere in ostale slikovne naprave preteklo še precej časa.

via: petapixel.com

Komentarji
iztok (@izo) 29. januar 2014 10:21
bo treba tudi monitorje in printerje malo posodobit potem..
Rok Podlogar (@poccorocco) 30. januar 2014 15:34
točno tako. kot sem zasledil na eni razpravi na facebooku, ti 12-bitna globina jpeg-a ne pomeni nič, če so monitorji le 8-bitni.
nocomment (@nocomment) 30. januar 2014 17:51
16-bitni in 14-bitni fajli so povsod okrog nas že leta in leta. Sedaj bo pa ena leva knjižnica nekega srednje levega format omogočila 12-bitno shranjevanje in ljudje kar naenkrat začutijo, da rabijo nov monitor in printer za to?!

Če prej nisi rabil novega monitorja in printerja, ga sedaj tudi ne. 12bit in lossless compresion bo prišlo prav za arhivo. Oz. BI prišlo prav, v praksi itak tega ne bo podprl nihče. Jpeg2000 all over again.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati