Na Madžarskem prepovedali fotografiranje oseb brez izrecnega dovoljenja!

Na Madžarskem prepovedali fotografiranje oseb brez izrecnega dovoljenja!

Na Madžarskem je danes v veljavo stopil zakon, ki bo praktično onemogočil reportažno in ulično fotografijo. Zakon namreč prepoveduje fotografiranje brez pridobitve privoljenja vseh oseb na posnetku!

Po poročanju britanskega časopisa The Guardian novi zakon razširja dosedanjo omejitev, ki je prepovedovala objavo fotografij brez dovoljenja oseb na njih. Madžarski fotografi so novi zakon sprejeli z ogorčenjem, saj je povsem neživljenjski, obenem pa je še preveč ohlapno spisan. Iz njega namreč poleg ostalega ni razvidno niti to, ali je potrebno za dovoljenje vprašati že pred samim fotografiranjem, oziroma ali je to mogoče tudi kasneje. Novi zakon bo praktično onemogočil fotografiranje varnostnikov in policistov. Objava fotografij slednjih je bila sicer že doslej močno omejena, saj je bilo potrebno njihove obraze zamegliti. Na Madžarskem bo tako z novim zakonom tudi nemogoče s pomočjo fotografij in posnetkov javnost seznanjati s spornimi praksami ali celo nasiljem policije in ostalih varnostnih služb. Madžarska je sicer država z bogato fotografsko in novinarsko tradicijo, saj je med drugimi tudi domovina fotografa Roberta Cape in novinarja Josepha Pulitzerja.

via: The Guardian

foto: B. Boškin

Komentarji
Dinoslawski (@Dinoslawski) 17. marec 2014 13:57
Podoben zakon imajo tudi v Avstriji, Nemčiji, Franciji in še kje. Ampak eno je teorija, drugo je praksa in v praksi se ti zakoni ne izvajajo. Na Madžarskem pa je cilj predvsem omejitev nadzora javnosti nad organi pregona.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati