Nikkor AF-S 400 mm f/2.8E FL ED VR & telekonverter AF-S TC-14E III

Nikkor AF-S 400 mm f/2.8E FL ED VR & telekonverter AF-S TC-14E III

Nikon je predstavil nov hiter in lahek super teleobjektiv formata FX s fiksno goriščno razdaljo AF-S 400 mm f/2.8E FL ED VR, namenjen najzahtevnejšim profesionalnim športnim in reportažnim fotografom. Objektiv je zaradi nove optične zasnove in uporabe optičnih elementov iz fluorita lažji od svojih predhodnikov, pohvali se lahko z veliko svetlobno jakostjo f/2,8 in novim načinom zmanjševanja tresljajev Sport. Objektiv s trpežno zasnovo je namenjen profesionalni rabi v vseh zahtevnih razmerah, saj fluorova prevleka zagotavlja odpornost na vodo, prah in umazanijo. Skupaj z objektivom so pri Nikonu predstavili tudi zmogljiv 1,4-kratni telekonverter AF-S TC-14E III, ki goriščno razdaljo izbranih objektivov Nikkor poveča za 40 odstotkov.

Sporočilo za javnost

Objektiv je s svojimi 3800 grami precej lažji od svojih predhodnikov, saj nova optična zasnova vključuje dva elementa iz fluorita, ki omogočata boljše optične lastnosti, sta lažja od optičnega stekla in zato zagotavljata bolj uravnoteženo rokovanje. Elektromagnetna membrana zanesljivo in zelo natančno nadzira zaslonko ter zagotavlja povečano stabilnost in enakomernejšo osvetlitev med neprekinjenim fotografiranjem, ter večjo natančnost pri uporabi objektiva s telekonverterjem. Nikonova tehnologija zmanjšanja tresljajev (VR) omogoča stabilne posnetke tudi pri do štiri stopnje daljšem času zaklopa od priporočljivih. Novi način zmanjševanja tresljajev Sport pa omogoča jasne fotografije hitro premikajočih se motivov. Število fotografij na sekundo pri neprekinjenem fotografiranju in najmanjša zakasnitev sprožilca v tem načinu sta podobna kot pri izklopljeni funkciji zmanjšanja tresljajev.

Nova optična zasnova vključuje 16 elementov v 12-ih skupinah, od tega sta po dva optična elementa iz fluorita in ED-stekla. Oba elementa iz fluorita sta v prednjem delu objektiva, zato je objektiv lažji in težišče premaknjeno nazaj, kar prinaša večjo uravnoteženost in bolj stabilno rokovanje. Poleg tega se optični elementi iz fluorita ponašajo z boljšimi optičnimi lastnostmi in z nižjo stopnjo svetlobne razpršitve kot optični elementi iz super-ED stekla. Objektiv je opremljen z zaščitnim konveksnim steklom in filtrom NC, na hrbtni strani objektiva je vgrajeno držalo za vstavljanje filtrov, priloženo pa mu je tudi podnožje enojnega stojala. Enodelno sončno zaslonko je mogoče zasukati in obrniti, tako da ostane pritrjena na objektiv med prenašanjem.

Nikon je skupaj z objektivom predstavil tudi nov 1,4-kratni telekonverter AF-S TC-14E III, primeren za uporabo s hitrimi objektivi s fiksno goriščno razdaljo ter zoom objektivi. Pohvali se lahko s kompaktnim ohišjem in izboljšano ergonomijo. Namenjen je predvsem športnim in reportažnim fotografom ter naravoslovnim fotografom, ki želijo povečati svoj doseg. Pri uporabi z objektivom Nikkor 400 mm f/2,8 telekonverter poveča goriščno razdaljo na 560 mm. Optična zasnova poveča zmogljivost objektiva in zmanjša barvne aberacije, sprednja in zadnja površina sta prevlečeni s fluorovo prevleko za zaščito pred umazanijo in vlago, elektromagnetna zaslonka pa poveča natančnost osvetlitve.

Objektiv Nikkor 400 mm f/2,8 bo na voljo od 28. avgusta po priporočeni ceni 12.379 evrov, 1,4-kratni telekonverter TC-14E III pa po 549 evrov.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati