Z objavami fotografij na družbenem omrežju Nizozemka preslepila bližnje

Z objavami fotografij na družbenem omrežju Nizozemka preslepila bližnje

Zilla van den Born je izpeljala nadvse zanimiv poskus in sicer ji je uspelo zgolj z objavami manipuliranih fotografij svojo družino in znance preslepiti, da je na sanjskem potovanju po Jugovzhodni Aziji.

Študentka grafičnega oblikovanja je se je tega precej bizarnega poskusa lotila v okviru seminarske naloge in sicer na temo enostavnosti potvarjanja oseb in resničnosti na družbenih omrežjih. Z izjemo fanta, ki je pri poskusu sodeloval in ji pomagal, je nihče ni zalotil na laži, kljub temu da je vse za nos vodila kar 42 dni! Poskus je izpeljala z objavami do potankosti premišljenih fotografij, ki so jo prikazovale v za tako potovanje običajnih situacijah.
 
Kristalno čista voda in pisane tropske ribice – videti je kot potapljanje na eksotični lokaciji, v resnici pa je posnetek nastal v bazenu, ribice pa so bile seveda dodane s pomočjo Photoshopa.


Za zgornji posnetek je Zilla preprosto obiskala budistični tempelj v Amsterdamu.
Del projekta so tudi kratki videi, v katerih je Zilla prikazala, kako so nastajale manipulirane fotografije. Najzanimivejši je vsekakor zadnji, v katerem družini in prijateljem razkrije, da so bili del poskusa in da ona v tem času sploh ni zapustila domačega Amsterdama.V izjavi za lokalne medije je Zilla povedala: "Za to sem odločila, da bi ljudem pokazala, kako filtriramo in manipuliramo to, kar objavljamo na družbenih omrežjih in na tak način ustvarjamo spletni svet, ki se običajno ne sovpada z resničnostjo. Moj namen je bil dokazati, kako običajno in enostavno je izkrivljati realnost. Vsi na primer vemo, da so fotografije modelov obdelane, obenem pa običajno spregledamo, da z realnostjo manipuliramo tudi sami v našem lastnem življenju."

via: Petapixel

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.