Umetna inteligenca potvarja zgodovino?

Umetna inteligenca potvarja zgodovino?

Vedno večji del človeškega ustvarjanja je shranjen v digitalni obliki, obenem pa se pospešeno razvija tudi umetna inteligenca. Kljub temu, da se nam v bližnji prihodnosti najbrž ne obeta ravno Skynet, smo vseeno že podvrženi posegom umetne inteligence v naše življenje.

Takšno poseganje je opazil Robert Elliott Smith med nalaganjem fotografij v Google+ album. Googlov dodatek Autoawesome je namreč na nekaj fotografij dodal zanimive učinke, oziroma filtre in o tem gospoda Smitha preko e-pošte obvestil, naj si ogleda rezultat. Smith je bil sicer z rezultati zadovoljen, dokler ni opazil zgornje fotografije. Na pogled simpatična fotografija, na kateri se gospod in gospa Smith smehljata v prijetnem bistroju v Normandiji – problem je v tem, da se ta trenutek ni nikoli zgodil! Autoawesomovi algoritmi so namreč ta prijetni trenutek avtomatično poustvarili z združitvijo spodnjih posnetkov.


Na prvi pogled nič hujšega, ravno nasprotno – to bo marsikomu zelo dobrodošla zmožnost, ki jo je seveda mogoče izklopiti, pa tudi originalne fotografije se ohranijo. Fotografija je bila sicer skozi celotno zgodovino podvržena takšnim in drugačnim manipulacijam, a doslej so bile te plod človeškega udejstvovanja in ne umetniškega okusa računalniških algoritmov. Tukaj si lahko preberete zanimivo razmišljanje Roberta Elliotta Smitha, sicer strokovnjaka za umetno inteligenco, na to temo.

via: Petapixel

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati