S pomočjo petih telekonverterjev do neverjetne goriščnice 9600mm

S pomočjo petih telekonverterjev do neverjetne goriščnice 9600mm

Telekonverter je majhen, a uporaben pripomoček, ki podaljša goriščnico objektiva, oziroma po domače povedano omogoča večje povečave oddaljenih predmetov.

Telekonverterje namestimo med telo kamere in objektiv, goriščnico pa običajno podaljšajo za dvakrat, oziroma 1,4-krat. Priljubljeni so med fotografi, ki jim običajni teleobjektivi ne nudijo zadostnega „dosega“, obenem pa niso pripravljeni odšteti vrtoglavih vsot za daljše teleobjektive.  Takšno podaljšanje goriščnice pa žal terja tudi žrtve, saj mora svetloba še skozi dodatne leče, kar običajno pomeni izgubo svetlobne moči objektiva in tudi padec kontrasta ter ostrine posnetka. Zaradi vedno večje ločljivosti tipal se je njihova uporaba močna zmanjšala, saj lahko do podobnega rezultata pridemo tudi z večjim izrezom. Newyorški fotograf Jordan Lockhart se je odločil preizkusiti, kako se obnese hkratna uporaba več telekonverterjev in kje so pravzaprav meje. Za preizkus je izbral objektiv Canon FD 200mm f/2.8 z ročnim ostrenjem, ki ga je s pomočjo adapterja namestil na kamero Sony A6000. Zaradi APS-C tipala je efektivna goriščnica 300mm (200mm x 1,5).

 

 

Na kamero je namestil 2x telekonverter ter tako dobil goriščnico 600mm  Na fotografiji opazimo rahel padec kontrasta.


 

Nato je dodal drugi 2x telekonverter in tako dobil goriščnico 1200mm. Kontrast je še slabši, opazen je tudi padec ostrine, a kvaliteta je še uporabna.

 Dodal je še tretji telekonverter ter s tem dosegel goriščnico 2400mm. Ostrenje postane težavno, tresljaji povzročajo preskok slike v iskalu. Kvaliteta še dodatno pade.
 


 

Na kamero je namestil še četrti telekonverter in dobil impresivno goriščnico 4800mm. Ostrenje postane skoraj nemogoče, saj se tudi najrahlejši dotiki odrazijo v velikih preskokih slike v iskalu.

 S petim telekonverterjem goriščnica doseže neverjetnih 9600mm. Natančno ostrenje je nemogoče, kvaliteta slike pa spominja na kvaliteto prvih kamer na mobilnih telefonih. Celoten sistem deluje skrajno nestabilno, objektiv je opazno povešen.

 


Za zaključek pa še primerjava – na zgornjem delu je izrez iz fotografije, posnete brez telekonverterja, na spodnjem pa izrez iz fotografije, posnete s petimi 2x telekonverterji.

 

 

Primerjava dokazuje, da je tovrstno početje nesmiselno, saj je kvaliteta neuporabna, obstaja pa tudi večja možnost poškodbe opreme.

via: Petapixel, foto: Jordan Lockhart

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati