365-gigapikselna panorama Mont Blanca prevzela rekord največje fotografije

365-gigapikselna panorama Mont Blanca prevzela rekord največje fotografije

Tokrat predstavljamo aktualno rekorderko – največjo fotografijo na svetu, ki je primat prevzela leta 2013 posneti panorami Londona z „zgolj“ 320-gigapiksli.

Ta osupljiva panorama najvišjega vrha Evrope je nastala konec leta 2014 kot plod dela mednarodne ekipe pod vodstvom fotografa Filippa Blenginija. Petčlanska ekipa je za zajem 70.000 posnetkov potrebovala dva tedna, oziroma kar 35 ur fotografiranja.

celotna panorama

100% izrez

Fotografiranje je potekalo v ekstremnih pogojih – na nadmorski višini 3.500 metrov in pri temperaturi deset stopinj pod ničlo. Uporabili so kamero Canon 70D z objektivom EF 400mm f/2.8 II IS, nameščeno na posebnem robotskem stojalu.

Za postprodukcijo in lepljenje kar 46 terabajtov zajetih fotografij so potrebovali še dodatna dva meseca, rezultat pa je osupljiva fotografija z najvišjo ločljivostjo na svetu. Za primerjavo, če bi jo natisnili pri ločljivosti 300 točk na palec, bi prekrila celotno nogometno igrišče. Celotno panoramo v polni ločljivosti si lahko ogledate tukaj, tukaj pa si lahko ogledate video o nastajanju tega izjemnega projekta. Tehnično gledano obstaja še večja fotografija, a slednja ni nastala na Zemlji. Gre za fotografijo Luninega površja, ki jo je v štirih letih posnel satelit Lunar Reconnaissance Orbiter, njena ločljivost pa je neverjetnih 681 gigapikslov.

 

Fotografija je na voljo tukaj.

via: Petapixel, foto: Filippo Blengini / In2White

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati