Super teleobjektiva Nikkor - AF-S NIKKOR 500 mm in 600 mm f/4E FL ED VR

Super teleobjektiva Nikkor - AF-S NIKKOR 500 mm in 600 mm f/4E FL ED VR

Nikon je predstavil dva nova profesionalna super teleobjektiva AF-S NIKKOR 600 in 500 mm f/4E FL ED VR, ki veljata za najlažja objektiva v svojem razredu. Povsem nova optična zasnova z elementi iz fluorita in uporaba magnezijeve zlitine za ohišje objektiva pripomoreta k temu, da je 500-mm objektiv za 20 odstotkov (790 g), 600-mm objektiv pa kar za 25 odstotkov (1250 g) lažji od svojega predhodnika. V oba objektiva so vgrajene nove tehnologije, ki izboljšujejo njune optične lastnosti, zmogljivost in trpežnost. Profesionalni fotografi športnih dogodkov ali ob fotografiranju divjine bodo zato manj obteženi kakovost fotografij pa boljša.

Za dosledno in natančnejšo osvetlitev pri hitrem neprekinjenem zaporednem fotografiranju, ki je pomembna predvsem pri fotografiranju akcijskega in športnega dogajanja, skrbi elektromagnetno nadzorovana zaslonka, za ostrino in natančnost pri fotografiranju pa je v nova objektiva vgrajena najnovejša različica Nikonove tehnologije zmanjševanja tresljajev VR. Nova pridobitev je tudi vrtljiv nastavek za stativ z režo za ključavnico Kensington in popolnoma na novo razviti ležaji za nemoteno preklapljanje med vodoravno in navpično usmeritvijo.Prednji leči objektivov sta opremljeni z Nikonovo zaščitno fluorovo prevleko, ki aktivno odbija vodo, prah in umazanijo.

Hitro ostrenje
Najnovejša generacija Nikonove tehnologije VR objektivoma zagotavlja izjemno štiristopenjsko učinkovitost, objektiva pa vključujeta tudi Nikonov način delovanja Sport z zmanjševanjem tresljajev in samodejnim zaznavanjem stativa. Način Sport omogoča, da sta število posnetkov na sekundo pri neprekinjenem zaporednem fotografiranju in zakasnitev proženja podobna tako minimalnim vrednostim, kot so dosežene pri nevklopljeni tehnologiji VR. Nikonov tihi pogon Silent Wave Motor zagotavlja izredno hitro in tiho delovanje samodejnega ostrenja z možnostjo takojšnjega in nemotenega prehoda v način ročnega ostrenja. Poleg tega je najmanjša razdalja ostrenja zdaj še zmanjšana na 3,6 m pri 500-mm objektivu in na 4,4 m pri 600-mm objektivu.

 

Izboljšana optična zmogljivost
Objektiva vključujeta popolnoma prenovljeno optično formulo s 16 elementi v 12 skupinah. 600-mm objektiv vključuje štiri elemente z izjemno nizkim lomnim količnikom (elementi ED), 500-mm objektiv pa s tri. Nanokristalna prevleka in dva elementa iz fluorita so vključeni v vsakega izmed objektivov. Kromatske aberacije so zmanjšane, notranji odboji in podvojeni viri svetlobe pa so učinkovito minimalizirani. Poleg tega oba objektiva odlikuje še zaslonka z devetimi zaokroženimi lamelami, ki ustvarja neizostrena območja z naravnim videzom za jasno ločevanje med motivom in ozadjem.

Nova objektiva spremljata nova kovčka - CT-505 je zasnovan za 500-mm objektiv, CT-608 pa za prenašanje in zaščito 600-mm objektiva. Oba vzdržljiva, a hkrati lahka kovčka se lahko pohvalita z zložljivim ročajem, ki omogoča preprosto zlaganje kovčkov enega na drugega, ter z dodatnim predalčkom za filtre in telekonverterje.

Objektiva Nikkor AF-S 500 mm in 600 mm f/4E FL ED VR bosta na voljo od 16. julija po priporočeni ceni 10.990 oziroma 12.990 evrov.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati