Sonyjev fotoaparat Α9

Sonyjev fotoaparat Α9

Sony predstavlja novega paradnega konja v njegovi družini fotoaparatov, revolucionarni digitalni fotoaparat α9 (model ILCE-9). Tehnološko najnaprednejši in najbolj inovativen digitalni fotoaparat, ki ga je Sony kdajkoli izdelal, predstavlja povsem nove razsežnosti profesionalne fotografije in ni primerljiv z ostalimi fotoaparati v brezzrcalni, SLR ali drugi tehnologiji.

Sporočilo za javnost

Sony predstavlja novega paradnega konja v njegovi družini fotoaparatov, revolucionarni digitalni fotoaparat α9 (model ILCE-9). Tehnološko najnaprednejši in najbolj inovativen digitalni fotoaparat, ki ga je Sony kdajkoli izdelal, predstavlja povsem nove razsežnosti profesionalne fotografije in ni primerljiv z ostalimi fotoaparati v brezzrcalni, SLR ali drugi tehnologiji.

Nov Sonyjev fotoaparat ponuja številne navdušujoče lastnosti, ki jih sodobni digitalni SLR fotoaparati preprosto niso zmožni, začenši z neprekosljivo hitrostjo, neprekinjenim fotografiranjem brez vmesne zatemnitve vse do 20 sličic na sekundoiv, 60 AF/AE izračuni na sekundo, najvišjo hitrostjo zaklopa do 1/32.000 viii in še veliko več. Vse to omogoča zloženi 35-milimetrski CMOS-senzor Exmor RS™ polnega formata – prvi tovrstni senzor na svetu, ki zagotavlja obdelavo podatkov s hitrostjo, ki je do dvajsetkrat višja kot pri predhodnih Sonyjevih modelih brezzrcalnih fotoaparatov s senzorji polnega formata. Ta edinstveni senzor dopolnjuje še nov, izpopolnjen procesor BIONZ X in čipovje s tehnologijo LSI, ki dodatno izboljšuje celotno zmogljivost fotoaparata.

Izjemno hitrost delovanja in inovativno tiho fotografiranjevii dopolnjuje sistem ostrenja z neverjetnimi 693 ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem. S pokrivanjem povprečno 93 odstotkov slike v kadru sistem ostrenja zagotavlja, da z gotovostjo ujamemo in spremljamo še tako hitro premikajoče se objekte.

Novi α9 prav tako zagotavlja tiho fotografiranje brez tresljajev s povsem elektronskim neslišnim zaklopomvii, ki ne povzroča popačenj. S tem omogoča fotografiranje brez motenja okolice, saj nima ogledala in mehanskega zaklopa, ki bi povzročala značilen zvok fotografiranja. To pomeni, da je z njim mogoče fotografirati v vseh situacijah, tudi takšnih, ki zahtevajo tiho fotografovo delovanje. Za zagotavljanje vrhunske uporabnosti in zanesljivosti v vseh razmerah ima tudi novo baterijo serije Z s povprečno 2,2-krat večjo zmogljivostjo od običajnih baterij serije W, pa tudi dvojno režo za SD kartico, pri čemer ena reža podpira tudi kartice UHS-II. Na voljo je tudi ožičen mrežni priklop, profesionalni fotografi pa bodo cenili tudi številne možnosti nastavitev, kontrole in možnosti prilagoditve individualnim fotografovim potrebam.

Novi standardi hitrosti in natančnost ostrenja
Ključni element rekordne hitrosti novega α9 je kombinacija novega 35-milimetrskega CMOS Exmor RS™ slikovnega senzorja polnega formata s 24,2 milijona slikovnih pik, novega procesorja BIONZ X in čipovja s tehnologijo LSI.

Neizmerna procesna moč novih komponent omogoča hitrejše izračune za samodejno ostrenje in osvetlitev, hkrati pa dodatno zmanjšuje zamik med zajemom slike in njenim prikazom v elektronskem iskalu. Procesor in čipovje s tehnologijo LSI sta prav tako odgovorna za možnost hitrejšega zaporednega fotografiranja z neverjetno hitrostjo 20 sličic na sekundoiv in stalno AF/AE sledenje, vse do 362 JPEGvi ali 241 RAWv fotografij v seriji. Poleg tega med zajemom fotografij v iskalu ne prihaja do zatemnitve, kar fotografu zagotavlja stalen pregled nad dogajanjem v kadru. Ta funkcionalnost resnično združuje vse prednosti elektronskega iskala s potrebo po takojšnjem odzivu, ki ji niso kos niti najboljša optična iskala. Na voljo je v vseh načinih fotografiranja, tudi pri hitrem neprekinjenem fotografiranju s hitrostjo 20 sličic na sekundoiv.

S 693 točkami samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem, ki prekriva približno 93 odstotkov slike v iskalu, fotoaparat zagotavlja napredno natančnost in nezgrešljivo ostrenje, ki bi ju sicer težko dosegli. Hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja združuje hitro delovanje in natančno ostrenje, značilno za AF sistem s faznim zaznavanjem ter natančnost AF sistema z zaznavanjem kontrastov. S tem dosega povprečno 25% hitrejše delovanje, če ga primerjamo z modelom α7R II in tako jamči, da lahko ujamete prav vse hitro premikajoče se objekte.

Profesionalne funkcionalnosti v kompaktnem ohišju
Sonyjev nov fotoaparat s senzorjem polnega formata nudi številne nadgrajene funkcionalnosti, ki zagotavljajo profesionalno izkušnjo. α9 ponuja novo elektronsko iskalo visoke ločljivosti ‘Quad-VGA OLED Tru-Finder’ s približno 3.686.000 točkami za izjemno natančen prikaz slike z nadvse realističnimi podrobnostmi.

Novi ‘Tru-Finder’ je iskalo z najvišjo ločljivostjo, ki ga je Sony kdajkoli doslej vgradil v fotoaparat α, zagotavlja pa optično zasnovo, ki vključuje dvostranski asferični element. Ta pomaga dosegati 0,78-kratno povečavo in izjemno ostrino po celotni površini prikazane slike. Elektronsko iskalo je poleg tega prevlečeno s premazom ZEISS® T* za zmanjševanje odseva, na zunanji leči pa je nanešen fluorov premaz, ki odbija umazanijo.
Vse to doprinese k svetlosti, ki je kar dvakrat višja v primerjavi s to, ki jo zagotavlja XGA OLED Tru-Finder v modelu α7R II. Rezultat je slika s stopnjo osvetljenosti, ki je skoraj identična dejanski sceni, ki jo fotografiramo, s čimer novo iskalo zagotavlja povsem naravno izkušnjo fotografiranja. Poleg tega je iskalu ‘Tru-Finder’ mogoče nastavljati hitrost osveževanja, pri čemer je moč izbirati med 60 fps in 120 fpsxiii za čim boljše ujemanje s hitrostjo dogajanja, ki ga fotografirate.

α9 ima inovativni 5-osni sistem za stabilizacijo slike, ki omogoča fotografiranje s 5 stopenj bolj zaprto zaslonkoix, s čimer omogoča izkoristek polne zmogljivosti novega senzorja tudi v slabših svetlobnih razmerah. S preprostim pritiskom na sprožilec do polovice lahko spremljate učinke stabilizacije slike v iskalu ali na LCD zaslonu, hkrati pa natančno nadzirate kadriranje in ostrino.

α9 ponuja tudi ožičen mrežni priklop, kar olajša hiter prenos slikovnih datotek na nastavljen FTP strežnik. To uvršča fotoaparat med idealne izbire za profesionalne fotografske studie, medijske hiše, organizatorje športnih dogodkov in ostale profesionalne uporabnike. Dodatno ponuja tudi terminal za sinhronizacijo, ki omogoča neposreden priklop zunanjih bliskavic.

Nove funkcionalnosti za hitre akcije
Sonyjev model α9 ima različne nove in posodobljene funkcionalnosti za ostrenje, ki omogočajo hitrejše in preprostejše ostrenje v različnih pogojih. Fotoaparat na hrbtni strani ponuja večsmerno krmilno paličico, ki olajša izbiro točke ostrenja zgolj s pritiski v želeno smer, medtem ko fotografiramo v načinih Zone, Flexible Spot ali Expanded Flexible Spot. Nov model prav tako ponuja funkcijo izbire mesta ostritve z dotikom LCD zaslona, kar še dodatno olajša izostritev na točno določenem mestu oziroma objektu.

Novost v seriji aparatov z objektivi serije E sta tudi ločena gumba za izbiro načina hitrosti fotografiranja in načina ostrenja. Dodana pa je tudi tipka “AF ON”, ki s pritiskom med fotografiranjem ali snemanjem neposredno aktivira samodejno ostrenje.

Med novimi funkcionalnostmi je tudi “AF Area Registration”, ki omogoča pomnjenje pogosto uporabljenih področij ostrenja, ki jih lahko nato prikličemo z uporabo individualno nastavljenih načinov upravljanja. Prav tako lahko z individualnimi nastavitvami posameznim tipkam dodelimo specifične nastavitve (osvetlitev, hitrost zaklopa, izbira hitrosti fotografiranja, ipd.) in jih prikličemo v trenutku, ko te potrebujemo. Fotoaparat si lahko zapomni zadnje nastavljene ostritvene točke, ki smo jih uporabili v pokončnem ali ležečem položaju, ter jih nato samodejno prikliče, ko spremenimo položaj fotoaparata iz ležečega v pokončnega in obratno.

Še dodatno pa izkušnjo po meri posameznika zagotavlja “My Menu”, ki omogoča nastavitev do 30 izbranih funkcij v meniju za hitrejši dostop.

Dvojna življenjska doba baterije in dvojni spomin
Inovativen fotoaparat α9 je opremljen s povsem novo Sonyjevo baterijo (model NP-FZ100), ki ima 2,2-krat večjo kapaciteto v primerjavi z baterijami za predhodne Sonyjeve fotoaparate s senzorjem polnega formata, kar zagotavlja precej daljše delovanje z enim polnjenjem.

Na podlagi povratnih informacij in izkušenj uporabnikov ima nov fotoaparat omogoča tudi dve reži za spominske kartice, pri čemer ena podpirat tudi kartice UHS-II. Isti podatki se lahko istočasno shranjujejo na obe kartici, možno pa je nastaviti tudi, da se na eno kartico shranjujejo RAW, na drugo pa JPEG datoteke, ali ločiti shranjevanje fotografij in videoposnetkov. Tudi videoposnetke je mogoče istočasno shranjevati na obe kartici, kar zagotavlja varnostno kopijo in učinkovitejše upravljanje s podatki.

Visoka občutljivost in širok dinamični razpon
Edinstvena zasnova α9 slikovnega senzorja predstavlja vrhunski dosežek Sonyjeve tehnologije.
Zložen 35-milimetrski CMOS-senzor Exmor™ polnega formata s 24,2 milijona slikovnih pik se ponaša z osvetlitvijo iz ozadja, kar mu omogoča zajeti največ svetlobe in posneti natančne fotografije z nadvse realističnimi podrobnostmi. Senzor omogoča izbiro različnih ISO vrednosti od 100 do 51200, ki jo je moč še dodatno razširiti na 50 do 204800. S tem je pri vseh nastavitvah zagotovljena optimalna kakovost slike z minimalnim šumom.

Pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovosti in odpravljanju šuma ima tudi napreden procesor BIONZ X, ki uspešno zmanjšuje šum pri višjih občutljivostih. S tem omogoča več svobode, saj se fotografu ni treba omejevati na nižje ISO vrednosti, kadar potrebuje vrhunsko kakovost slike.

Novi α9 podpira tudi nekompresiran 14-bitni RAW, s čimer lahko uporabniki izkoristijo kar največji dinamični razpon slikovnega senzorja.

4K video
Novi α9 je prav tako izjemno dovršena videokamera, ki ponuja možnost snemanja v ločljivosti 4K (3840x2160p) s koriščenjem celotne širine senzorja polnega formata. Pri snemanju v tem formatu fotoaparat uporablja vse točke po širini, s čimer zbere za 6K informacij, ki jih nato združi v kakovosten 4K video z izjemnimi detajli in globino. Poleg ostalega je omogočeno tudi snemanje v priljubljenem formatu Super 35mm.

Fotoaparat dodatno omogoča video snemanje v polni visoki ločljivosti Full HD s 120 sličicami na sekundo in bitnim tokom 100 Mbps, s čimer lahko pri ogledu ali montaži dosežemo 4-kratno ali celo 5-kratno upočasnitev v Full HD ločljivosti. Prav tako je tudi pri tem načinu snemanja omogočeno ostrenje s sledenjem objektu.

Nova dodatna oprema
Sony predstavlja izbor nove dodatne opreme, ki se prilega novemu fotoaparat α9 in zajema:
- Akumulatorska baterija NP-FZ100: Visokozmogljiva baterija s povprečno 2,2-krat večjo kapaciteto kot baterija serije W NP-FW50. Podpira tehnologijo InfoLITHIUM®, kar omogoča spremljanje napolnjenosti baterije tako v procentualni obliki kot tudi s petstopenjskim piktogramom na LCD zaslonu fotoaparata.
- Vertikalno držalo VG-C3EM: Nudi enako upravljanje, rokovanje in obliko kot α9, podvoji kapaciteto baterij (omogoča hkratno uporabo dveh baterij) in omogoča USB-polnjenje prek samega fotoaparata.
- Adapter kit za štiri baterije NPA-MQZ1K: Zunanji adapter kit, ki poveže štiri akumulatorske baterije in deluje kot zunanja napajalna enota ali hitri polnilec. V dobavi sta zajeti dve bateriji NP-FZ100.
- Podaljšek držala GP-X1EM: Podaljšek držala z enako obliko, videzom in občutkom pri držanju kot α9. Omogoča boljši oprijem fotoaparata.
- Senčnik za iskalo FDA-EP18: Senčnik za iskalo z mehanizmom za zaklep.
- Polnilec baterije BC-QZ1: Polnilec za hitro polnjenje baterije. Baterijo serije Z napolni v približno 2,5 urah.
- Zaščitno stekelce za LCD zaslon PCK-LG1: Trdno, na razbitje odporno stekelce za zaščito LCD zaslona s premazom proti prstnim odtisom. Združljiv je z upravljanjem na dotik in premičnim LCD zaslonom.

Cena in razpoložljivost
α9 prihaja v Evropo junija 2017, povprečna cena pa bo znašala 5.300,00 EUR.

Številne ekskluzivne zgodbe in navdušujoča vsebina ter posnetki, ki so narejeni z novim objektivom in ostalimi izdelki Sony α, so na voljo na spletni strani: http://www.alphauniverse.com. Stran je bila ustvarjena z namenom, da izobražuje in navdušuje uporabnike in oboževalce Sonyjeve blagovne znake α. Nova vsebina bo objavljena tudi na: Sony Photo Gallery in Sony Camera Channel na YouTube.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati