Mednarodno fotografsko tekmovanje Sony World Photography Awards za leto 2019 odpira svoje

Mednarodno fotografsko tekmovanje Sony World Photography Awards za leto 2019 odpira svoje

Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation je že dvanajstič zapored odprla fotografski natečaj Sony World Photography Awards, ki velja za najbolj raznoliko fotografsko tekmovanje. Ob tej priložnosti so objavili tudi imena nagrajencev natečaja Sony World Photography Awards 2018, ki bodo prejeli Sonyjevo štipendijo. Istočasno so razkrili tudi tri nove kategorije natečaja za leto 2019. 

Sporočilo za javnost

Fotografski natečaj Sony World Photography Awards, ki ga prireja World Photography Organisation, se je uveljavil kot pomembna institucija na področju fotografije. Z izborom najboljših sodobnih fotografij preteklega leta natečaj vsako leto znova fotografom z vsega sveta omogoča široko publiciteto, vidnost in prepoznavnost njihovih del ter številne priložnosti. Sony podpira natečaj, da bi z njim še naprej po vsem svetu razvijal fotografsko kulturo, obeleževal pretekle in sedanje dosežke ter nudil globalno platformo današnjim nadarjenim fotografom. Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Avtorji lahko svoje fotografije pošljejo prek spletnega mesta www.worldphoto.org.

O svojih izkušnjah po zmagi na World Photography Awards 2018 je spregovorila Alys Tomlinson: »Biti izbrana za fotografa leta mi zelo veliko pomeni. Čudovito je, da sem dobila priznanje za to kar počnem, za to, čemur sem tako predana in strastna. Po tem, ko sem pet let ustvarjala serijo fotografij ‘Ex-Voto’, je zmaga na natečaju omogočila, da vsi spoznamo pomen in namen romanja.«

 

Nove kategorije:

Fotografi z vsega sveta so vabljeni, da s svojimi deli sodelujejo v štirih tekmovalnih sekcijah: Profesionalno tekmovanje, kjer lahko sodelujejo s 5-10 fotografijami v 10 kategorijah; Odprto tekmovanje, kjer bodo v 10 kategorijah nagrajene najboljše posamične fotografije; Mladinsko tekmovanje, kjer lahko s posamičnimi fotografijami sodelujejo mladi med 12. in 19. letom ter Študentsko tekmovanje, ki je namenjena študentom fotografije z vsega sveta. Hkrati poteka tudi program nacionalnih nagrad, kjer žirija izbere in nagradi najboljše lokalne fotografe.

 

Natečaj World Photography Awards 2019 zaznamuje uvedba dveh novih kategorij v Profesionalni sekciji, ki bosta dodaten izziv fotografom: Na določeno temo in Dokumentarno. Kategorija Na določeno temo bo preizkušala sposobnosti fotografov, da ustvarijo delo na vnaprej določeno temo. Kot prva, otvoritvena tema nove kategorije je bila izbrana tema z naslovom ‘Identiteta’. Druga nova kategorija, Dokumentarno, je namenjena fotografijam, ki prikazujejo dejstva o določeni temi, s čimer omogočajo vpogled v težave in dogodke sodobnega časa. Z novima kategorijama se želi World Photography Organisation še naprej približevati raznolikemu ustvarjanju sodobnih fotografov.

 

V odprti sekciji je uvedena nova kategorija Kreativno, pri kateri World Photography Awards pozdravlja tudi nova sodelujoča partnerja Culture Trip in Eurostar.

 

Sonyjeva štipendija:

Sonyjeve štipendije, ki so bile uvedene leta 2016, zmagovalcem natečaja omogočajo nadaljnje priložnosti za razvoj in prikaz njihovih del ter vzpostavljajo nadaljevanje sodelovanja med Sonyjem in fotografi tudi po zaključku natečaja. Prejemnike štipendij izbere Sony* med avtorji nagrajenih in v ožji izbor uvrščenih fotografskih del v profesionalni in študentski sekciji natečaja.

 

Prejemniki Sonyjevih štipendij leta 2018 so: Alys Tomlinson (Združeno kraljestvo), Luca Locatelli (Italija), Tom Oldham (Združeno kraljestvo) in Balazs Gardi (Madžarska). Vsak od njih prejme 7.000 USD za razvoj svojega projekta v naslednjem letu. Njihove fotografije, ki bodo nastale v okviru Sonyjevega štipendijskega programa, bodo razstavljene skupaj z izbranimi fotografijami natečaja Sony World Photography Awards 2019 v umetniškem in kulturnem centru Somerset House v Londonu.

 

Prejemniki Sonyjevih štipendij v študentski sekciji so: Morgan Mulholland (Južna Afrika), Anshul Mehrotra (Indija) in Cao Hongmei (Kitajska). Vsak od njih prejme 3.500 USD za razvoj skupnega projekta, ki ga določita Sony in World Photography Organisation. Tudi njihova dela, ki bodo nastala v okviru Sonyjevega štipendijskega programa, bodo razstavljena v Londonu.

 

Že zdaj je potrjeno, da bodo Sonyjeve štipendije podeljene izbranim avtorjem nagrajenih in v ožji izbor uvrščenih fotografij tudi prihodnje leto.

 

Leta 2017 so Sonyjeve štipendije prejeli Frederik Buyckx, George Mayer, Yuan Peng in Will Burrard-Lucas ter študenti Sarah Schrimpf, Tatsuki Katayama in Shravya Kag. Njihove fotografije, ki so nastale v okviru štipendijskega programa, so na voljo za prenos na spletnem naslovu www.worldphoto.org/press.

 

*Sony Imaging Products & Solutions Inc

 

Nagrade in roki 2019:

Fotografi imajo čas do 30. novembra 2018, da pristopijo k natečaju v študentski sekciji. Rok za oddajo fotografij v odprtem in mladinskem tekmovanju se izteče 4. januarja 2019, profesionalni fotografi pa imajo čas za oddajo svojih fotografij do 11. januarja 2019. Več informacij o natečaju in njegovih kategorijah je na voljo na spletnem naslovu www.worldphoto.org/swpa.

 

Vsi zmagovalci v profesionalni, odprti, mladinski in študentski sekciji natečaja bodo prejeli Sonyjevo digitalno fotografsko opremo. Poleg tega bosta podeljeni tudi denarni nagradi in sicer 25.000 USD za fotografa leta ter 5.000 USD za skupnega zmagovalca v odprti sekciji. Vse nagrajene in v ožji izbor uvrščene fotografije bodo razstavljene na tradicionalni Sonyjevi razstavi World Photography Awards v Londonu ter gostujočih razstavah po vsem svetu. Zmagovalne fotografije bodo objavljene tudi v letni publikaciji natečaja.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati