Sony najavil fotoaparat RX100 VI

Sony najavil fotoaparat RX100 VI

Sony je predstavil nov zanimiv model iz priljubljene serije kompaktnih fotoaparatov Cyber-shot RX100, ki nosi oznako RX100 VI (model DSC-RX100M6).

Spročilo za javnost 

Nov, inovativen fotoaparat RX100 VI je prvi iz serije RX100, ki se ponaša z zoom objektivom z velikim razponom goriščne razdalje. Odlikuje ga namreč izjemen objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200 mmi F2.8–F4.5. Kljub tako zmogljivemu objektivu še vedno ohranja žepno velikost, hitro odzivnost ter visoko kakovost slike, ki je postala zaščitni znak Sonyjeve serije RX100. Z velikim zoomom, izjemno kakovostjo slike ter uporabnostjo tako za fotografiranje kot za snemanje videa je idealna izbira za ustvarjanje posnetkov vsakdanjega življenja, mestne arhitekture, portretov, športa, narave, divjih živali in vsega ostalega.

Novi model je opremljen z zloženim slikovnim senzorjem Exmor RS™ CMOS tipa 1.0 z ločljivostjo 20,1 milijona točk in delovnim pomnilnikom DRAM ter z nadgrajenim slikovnim procesorjem BIONZ X™. Slednji zagotavlja maksimalno hitrost procesiranja ter izboljšuje kakovost slike v vseh okoljih in razmerah. Poleg tega ima RX100 VI vgrajen tudi izjemno učinkovit in hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja s 315 ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem, ki je zmožen izostriti sliko v vsega 0,03 sekundeiii, kar je najhitrejšeii samodejno ostrenje na svetu za fotoaparate s slikovnim senzorjem tipa 1.0. Zmožen je tudi fotografiranja s hitrostjo do 24 posnetkov v sekundiv pri polni ločljivosti s stalnim AF/AE sledenjem ter snemanja čudovitega videa 4Kvii z upoštevanjem vseh točk in brez njihovega združevanja.

Nov zoom objektiv z velikim razponom goriščne razdalje 24-200 mm ter izjemno kakovostjo slike
Prvič je v Sonyjevi seriji fotoaparatov RX100 na voljo novi objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200 mmi F2.8–F4.5, ki v enem samem ohišju združuje lastnosti standardnega širokokotnega zoom objektiva 24-70 mm ter standardnega telefoto zoom objektiva 70-200 mm.i Sonyjevim inženirjem je to uspelo doseči z edinstveno zasnovo z dvema ED (extra-low dispersion) asferičnima steklenima elementoma ter osmimi asferičnimi lečami, med katerimi so tudi štiri AA (advanced aspherical) leče. Vsi optični elementi skupaj sestavljajo celoto, ki prinaša izjemno ostrino od roba do roba pri vseh goriščnih razdaljah, s čimer je zagotovljena zdaj že pregovorna kakovost slike, po kateri slovijo fotoaparati serije RX100.

Impresiven nov objektiv, vgrajen v RX100 VI, ohranja veliko odprtino zaslonke skozi celoten razpon goriščnice. Tako lahko z njim ustvarite portrete s čudovito mehkim ozadjem (bokeh) in izjemno ostre fotografije hitro premikajočih se objektov. Objektiv ima vgrajen tudi optični stabilizator slike SteadyShotTM, ki omogoča fotografiranje s 4 zaslonkamivi z daljšim časom osvetlitve. S tem pomaga preprečevati zabrisanost fotografij v slabših svetlobnih razmerah, ko je zaradi manj svetlobe treba uporabiti nižjo hitrost zaklopa oziroma daljši čas osvetlitve. Pomaga pa tudi pri fotografiranju v telefoto območju, ko izničuje učinek tresoče slike zaradi tresenja rok.

Svetlobno hitro samodejno ostrenje in visoka hitrost fotografiranja
Novi RX100 VI se ponaša s hitrim hibridnim sistemom samodejnega ostrenja, ki omogoča izostritev v vsega 0,03 sekunde.iii To omogoča inovativen sistem samodejnega ostrenja, ki v sebi združuje prednosti, ki jih omogoča 315 točk s faznim zaznavanjem, ki pokrivajo približno 65 % slike, ter prednosti, ki so značilne za ostrenje z zaznavanjem kontrastov. Hiter sistem ostrenja tako le še dopolnjuje vsestranski objektiv 24-200 mmi ter skupaj z njim zagotavlja izjemne podrobnosti in jasnost.

Prvič je v seriji RX100 vgrajena tudi Sonyjeva napredna tehnologija sledenja z visoko gostoto točk, ki koncentrira ostritvene točke okrog subjekta, s čimer izboljša natančnost sledenja in ostrenja. Na voljo je tudi priljubljena tehnologija ostrenja s pogledom, ki je pri sledenju približno 2-krat zmogljivejša v primerjavi s trenutnim modelom serije RX100. Poleg naštetega ima RX100 VI tudi možnost ostrenja z dotikom zaslona ter prek sledilne ploščice, s čimer uporabnikom omogoča, da z enostavnim dotikom prsta izberejo idealno točko ostrenja.

Hiter sistem samodejnega ostrenja dopolnjuje še hitro zaporedno fotografiranje s hitrostjo do 24 sličic na sekundov ter polnim AF/AE sledenjem, pri čemer je zaradi velikega medpomnilnika mogoče napraviti kar do 233 fotografij v seriji. V primerjavi s prejšnjimi modeli je občutno zmanjšano zaostajanje slike v elektronskem iskalu, kar daje fotografom možnost, da s popolnim zaupanjem ujamejo odločujoči trenutek. Nova pa je tudi možnost skupnega pregleda zaporedno posnetih fotografij (namesto individualnega prikaza posamezne fotografije), s čimer je olajšano pregledovanje posnetkov.

RX100 VI ima vgrajen izjemno hiter zaklop s tehnologijo za preprečevanje popačenja (najvišja hitrost znaša do 1/32000 sekunde), ki zmanjšuje t.i. učinek “rolling shutter”, do katerega lahko pride pri hitro premikajočih se objektih. Fotoaparat lahko v vseh načinih, tudi pri hitrem zaporednem fotografiranju, deluje povsem neslišno, če uporabnik izbere možnost elektronskega zaklopa. Seveda pa je poleg slednjega na voljo tudi mehanski zaklop.

Napredne možnosti snemanja videa, vključno s 4K HDR
Kompakten žepni RX100 VI nudi številne možnosti snemanja videa, ki bodo zadovoljile celo najzahtevnejše video navdušence.

Hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja z ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem zagotavlja natančno ostrenje in sledenje tudi v zahtevnih razmerah snemanja z ločljivostjo 4Kvii. Prek menija je moč nastavljati hitrost ostrenja in občutljivost sledenja, kar daje snemalcem veliko fleksibilnost, saj lahko obnašanje sistema samodejnega ostrenja prilagodijo svojim željam.

RX100 VI v načinu 4Kvii upošteva vse točke in ne uporablja združevanja točk, s čimer zagotavlja, da so celo najpodrobnejši detajli videa 4Kvii posneti z minimalnim zobčenjem robov in minimalnim učinkom moire.

Prvič je v fotoaparatu Cyber-shot na voljo tudi združljivost s 4K HDRviii, za kar gre zahvala novemu slikovnemu profilu HLG (Hybrid Log-Gamma), ki nudi takojšnjo rešitev za delo s posnetki HDR. Tukaj pa so še druge profesionalne funkcije, kot so S-Log3/S-Gamut3, način 120p Full HD, slikovni profil, proxy snemanje in še mnoge druge. Snemanje počasnih posnetkov je mogoče z 250, 500 ali 1000 sličicami na sekundo.

Vrhunska oblika, rokovanje in priročnost
Novi RX100 VI je opremljen z visokokontrastnim XGA OLED Tru-Finder™ zaslonom z 2,35 milijona točkami ter premazom ZEISS® T*, kar zagotavlja nadvse realističen prikaz slike tako med samim fotografiranjem in snemanjem, kot tudi pri pregledovanju fotografij in videoposnetkov. Elektronsko iskalo se glede na željo uporabnika pomakne iz ohišja, pri neuporabi pa se pospravi nazaj vanj. Aktivirati ga je mogoče v trenutku z enim samim pritiskom na tipko.

Prvič je pri fotoaparatih serije RX vgrajen sprožilec na dotik, ki se aktivira z dotikom zaslona, gumb za upravljanje z zoomom, ki mu je mogoče nastavljati različne hitrosti, ter zaslon, ki ga je moč obrniti za 180 stopinj navzgor ali 90 stopinj navzdol, kar omogoča večjo ustvarjalnost pri fotografiranju iz različnih položajev. Dodana je tudi funkcija Monitor Auto OFF, ki poveča največje število fotografij do 30 %, fotoaparat pa je združljiv tudi z brezžičnimi tehnologijami Wi-Fi®, NFC™ in Bluetooth®.

Cena in razpoložljivost
Nov kompaktni fotoaparat Sony Cyber-shot RX100 VI bo v Evropi na voljo julija po maloprodajni ceni približno 1300 evrov.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati