Nikon predstavlja nov bajonetni sistem Z in dva brezzrcalna fotoaparata polnega formata: Z

Nikon predstavlja nov bajonetni sistem Z in dva brezzrcalna fotoaparata polnega formata: Z

Nikon z zadovoljstvom predstavlja brezzrcalna fotoaparata polnega formata FX poimenovana Z 7 in Z 6 ter nove objektive NIKKOR Z z novim bajonetom večjega premera.

Sporočilo za javnost

Brezzrcalno - razvito na novo preko bajonetnega sistema Nikon Z

Bajonetni sistem Z sestavljajo brezzrcalni fotoaparati z bajonetom širokega premera ter združljivi objektivi NIKKOR in dodatna oprema. Sistem je nastal kot rezultat iskanja novih dimenzij na področju optičnih zmogljivosti. Prevzel je Nikonovo tradicijo kakovosti, izjemne tehnologije zajema in obdelave slike, preprostega upravljanja in izredne zanesljivosti, ki zaznamujejo Nikonove digitalne fotoaparate SLR.

V središču novega bajonetnega sistema Z je nov bajonet velikega premera, ki ponuja več možnosti pri oblikovanju objektivov in povečuje razsežnosti optičnih zmogljivosti. Bajonetni sistem Z bo vključeval različne visokozmogljive objektive*, vključno s svetlobno najmočnejšim objektivom v Nikonovi več-kot-stoletni zgodovini, ki bo imel svetlobno jakost f/0.95. Poleg tega bo nov adapter bajoneta poskrbel za združljivost novega sistema z obstoječimi objektivi NIKKOR z bajonetom F, tako da bodo imeli fotografi na izbiro še več možnosti.

Črka »Z« predstavlja prehod v novo poglavje. Sistem Z predstavlja Nikonov nenehen lov za ultimativnim na polju optičnih in fotografskih zmogljivosti. Pomeni novo razumevanje možnosti pri fotografskem ustvarjanju in fotografom daje na voljo orodja za večjo ustvarjalnost.

Nikon bo z novimi dimenzijami v optičnih zmogljivostih povečal in razširil pojavnost in vrednost brezzrcalnih fotoaparatov, saj bo ohranil Nikonovo tradicijo kakovosti in se hkrati odzival na razvoj tehnologije slikovnega zajema. Z navdihujočimi prihodnjimi izdelki, ki jih bo ponudil fotografom, bo Nikon v prihodnje še naprej vodil kulturo upodabljanja.

*Izmenljive objektive za Nikonove fotoaparate SLR in napredne fotoaparate z izmenljivimi objektivi.

Pregled izdelkov Z 7 in Z 6

Fotoaparata Z 7 in Z 6 sta opremljena z novima Nikonovima slikovnima tipaloma CMOS polnega formata FX z osvetlitvijo od zadaj in vgrajenimi piksli za fazno-zaznavni sistem AF ter slikovnim procesorjem EXPEED 6 nove generacije.

Visokoločljivostni fotoaparat Z 7 ima 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira (nerazširjeni) razpon občutljivosti ISO 64–25.600. Fotoaparat v kombinaciji z objektivi NIKKOR Z dosega izjemno visoke ravni ostrine in podrobnosti vse do robov zajema slike.

Model Z 6 je vsestranski fotoaparat formata FX s 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk, podpira pa širok razpon občutljivosti ISO 100–51.200. Z izjemno kakovostjo slike pri visokih vrednostih ISO in snemanjem videoposnetkov 4K UHD v polnem formatu ter t.i. »full pixel readout« zajemom se Z 6 odlično znajde v različnih okoliščinah, kot sta fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih in snemanje videoposnetkov.

 

 

Pomembnejše zmogljivosti fotoaparatov Z 7 in Z 6

1. Novi Nikonovi slikovni tipali CMOS formata FX z osvetlitvijo od zadaj in vgrajenimi piksli za fazno-zaznavni sistem AF.

Slikovno tipalo CMOS z osvetlitvijo od zadaj in vgrajenimi piksli za fazno-zaznavni sistem AF v žariščni ravnini je na voljo pri obeh fotoaparatih – Z 7 in Z 6. Fotoaparat Z 7 ima 45,7 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira razpon standardnih občutljivosti ISO 64–25.600 (na voljo je tudi primerljiv razširjen razpon občutljivosti ISO 32-102.400). Fotoaparat Z 6 ima 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk ter podpira širok razpon standardnih občutljivosti ISO 100–51.200 (na voljo je tudi primerljiv razširjen razpon občutljivosti ISO 50-204.800).

2. Hibridni sistem samodejnega ostrenja AF s točkami ostrenja, ki pokriva približno 90 % zajetega kadra.

Fotoaparat Z 7 ima 493 točk ostrenja*, Z 6 pa 273, kar omogoča široko pokritost približno 90 % zajetega kadra v vodoravni in navpični smeri. Ta sistem hibridnega AF-a uporablja algoritem, ki je optimiziran za tipalo formata FX, da med ostrenjem samodejno preklaplja med fazno-zaznavnim AF v žariščni ravnini in kontrastno-zaznavnim AF. Uporaba objektivov NIKKOR Z še dodatno izboljša natančnost funkcije AF tako pri fotografiranju kot tudi snemanju videoposnetkov.

*Z območjem slike FX (36 × 24) in omogočeno funkcijo AF z eno točko.

3. Nov slikovni procesor EXPEED 6 za ostre in jasne slike ter nove zmogljivosti za več ustvarjalnosti.

Fotoaparata Z 7 in Z 6 sta opremljena s slikovni procesorjem nove generacije EXPEED 6. S pomočjo neverjetne zmogljivosti upodabljanja objektivov NIKKOR Z in NIKKOR F so motivi upodobljeni ostro kot še nikoli. Poleg tega je šum učinkovito zmanjšan.

V nastavitvah obdelave zajete slike Picture Control je bila dodana možnost sredinske vrednosti nastavljanja ostrine. Ta možnost skupaj z obstoječimi nastavitvami ostrenja (Sharpness) in jasnosti (Clarity) uporabnikom omogoča, da določene teksture na zaslonu izostrijo ali zmehčajo – to velja za fotografije in videoposnetke*. Fotoaparati poleg tega ponujajo 20 možnosti Creative Picture Control nastavitev, ki podpirajo ustvarjalno izražanje. Ravni učinkov je mogoče nastavljati z vrednostmi od 0 do 100.

*Prilagajanje sredinske vrednosti nastavljanja ostrine je v načinu zajema videa na voljo samo za videoposnetke visoke kakovosti.

4. Elektronsko iskalo, ki uporablja Nikonovo superiorno optično in slikovno tehnologijo, omogoča jasen in naraven prikaz slike v iskalu.

Elektronsko iskalo, uporabljeno v fotoaparatih Z 7 in Z 6, je udobno in enostavno za uporabo ter je primerljivo z optičnimi iskali. Oba fotoaparata vključujeta elektronsko iskalo, za katerega je bil uporabljen zaslon OLED s približno 3.690.000 točkami. Elektronsko iskalo omogoča približno 100-odstotno pokritost kadra, 0,8-kratno povečavo in vidni kot z diagonalo približno 37,0°. Uporablja superiorno Nikonovo optično in tehnologijo obdelave slike, pri tem pa zagotavlja jasen in prijeten prikaz, primerljiv z optičnimi iskali, z zmanjšanimi optičnimi napakami ter minimalnim naporom za oči – tudi med daljšo uporabo. Poleg tega je bila na okencu za zaščito okularja uporabljena fluorova prevleka, ki učinkovito odbija umazanijo. V elektronskem iskalu je mogoče prikazati tudi meni »i«, ki uporabnikom omogoča hiter pregled in prilagajanje različnih nastavitev fotografiranja, vključno z občutljivostjo ISO, izborom območij AF in nastavitve Picture Control – vse to med gledanjem skozi iskalo.

5. Nikonova edinstvena ergonomska oblika, ki omogoča intuitivno upravljanje

Z 7 in Z 6 sta podedovala izjemno upravljanje, ki ga je Nikon dovršil z dolgoletnem procesu razvoja fotoaparatov. Ohišji sta kompaktni, a ju obenem odlikuje robustno držalo, ki omogoča dober oprijem za sproščeno uporabo, in gumbi, kot so na primer izbirno kolesce, AF-ON gumb, ISO ali gumb za kompenzacijo osvetlitve, ki so premišljeno postavljeni, da jih je mogoče hitro in enostavno uporabiti. Poleg tega je na zgornji strani fotoaparatov nameščen zaslon, kjer so lahko prikazane informacije o trenutnih nastavitvah, kot je poznano pri zmogljivejših modelih digitalnih fotoaparatov SLR.
6. Funkcije videoposnetkov za profesionalno uporabo, kot sta 10-bitni N-Log, ki omogoča širok dinamični razpon ter beleženje časovnih kod

Fotoaparata Z 7 in Z 6 podpirata snemanje videoposnetkov 4K UHD (3840 × 2160)/30p z zajemom v polnem formatu ter videoposnetkov v polni ločljivosti HD (1080/120p). Prikaz celotnega števila slikovnih točk s t.i. »full pixel readout« zajemom omogoča tudi ostrejše videoposnetke 4K UHD.*1 Pri snemanju videoposnetkov v kakovosti 4K UHD in polni ločljivosti HD so na voljo tudi aktivna osvetlitev D-Lighting, elektronsko zmanjšanje tresljajev in označevanje območja izostritve za pomoč pri ročnem ostrenju. Nikonov izvirni N-Log se lahko uporablja tudi z 10-bitnim*2 izhodom HDMI. Fotoaparata uporabljata neverjetno barvno globino ter 1300-odstoten dinamični razpon v 12 korakih, tako pa posnameta*3 pravo bogastvo informacij tonov od svetlih delov do senc, kar omogoča bolj učinkovito barvno gradacijo v fazo post-produkcije. Časovne kode olajšujejo sinhronizacijo videa in zvoka, posnetih z različnimi napravami. Poleg tega je mogoče s kontrolnim obročem, vdelanim v objektive NIKKOR Z, tiho in nemoteno prilagoditi nastavitve, kot sta zaslonka in kompenzacija osvetlitve.

*1 Za fotoaparat Z 7 je izključen format FX videoposnetka.
*2 Hkratno snemanje videoposnetkov 4K UHD z 10-bitnim izhodom na pomnilniško kartico fotoaparata ni mogoče.
*3 Videoposnetki se posnamejo na zunanji snemalnik in ne na pomnilniško kartico, ki je vstavljena v fotoaparat.

7. Nikonov prvi*1 sistem zmanjšanja tresljajev, vdelan v fotoaparat, s približno 5,0-stopenjsko*2 učinkovitostjo.

V fotoaparata Z 7 in Z 6 je vdelana funkcija zmanjšanja tresljajev (VR). Enota VR omogoča kompenzacijo gibanja na petih oseh. Učinki zmanjšanja tresljajev so enakovredni podaljševanju časa zaklopa za približno 5 stopenj*1. To funkcijo je mogoče učinkovito uporabiti tudi pri objektivih NIKKOR F, vključno s tistimi brez funkcije VR in z adapterjem bajoneta FTZ (naprodaj posebej)*3.

*1 Med fotoaparati z izmenljivimi objektivi.
*2 Izmerjeno v skladu s standardi CIPA (z objektivom NIKKOR Z 24-70mm f/4 S pri telefoto nastavitvah zooma).
*3 Raven kompenzacije, ki jo je mogoče doseči z uporabo objektiva NIKKOR z bajonetom F je slabša, kot pri uporabi objektiva NIKKOR Z.

8. Druge značilnosti
• Operacijski sistem, prevzet od Nikonovih digitalnih fotoaparatov SLR, omogoča intuitivno upravljanje z gumbi in stikali
• Ista raven zmogljivosti in trpežnosti ter zaščita proti vdoru prahu in vodnih kapelj kot pri fotoaparatu Nikon D850, a v kompaktnem ohišju
• 8,0-cm (3.2-palčni) zaslon LCD, občutljiv na dotik, s približno 2.100.000 točkami in nagibnim mehanizmom
• Tiho fotografiranje odpravlja tresenje in šum, ki sta posledica sproženja zaklopa. Nova funkcija označevanja ostrenja v slikah*1 uporabniku omogoča, da potrdi pravilne nastavitve po fotografiranju s pomikom izostritve. Simulirana monokromatska slika s tehnologijo označevanja ostrenja posname, kako bo globinska ostrina prikazana, ko bodo vse slike v programski opremi za urejanje združene s funkcijo sestavljenega ostrenja*2
• Neprekinjeno fotografiranje z veliko hitrostjo (podaljšano)*3 s hitrostjo približno 9 posnetkov na sekundo (Z 7) in 12 posnetkov na sekundo (Z 6) ujame hitre prizore
• Intervalno fotografiranje, ki omogoča ustvarjanje intervalnih videoposnetkov 8K (Z 7)*2
• Razširjen razpon merjenja pri šibki svetlobi*4 omogoča uporabnikom, da s samodejnim upravljanjem osvetlitve preprosto posnamejo prizore, kot je prehod s sončnega zahoda na zvezdnato nočno nebo
• Vgrajena funkcija Wi-Fi® za neposredno povezavo s pametnim telefonom prek aplikacije SnapBridge
• Vgrajena funkcija Wi-Fi® omogoča tudi prenos fotografij in videoposnetkov v računalnik
• Podpora za obstoječo dodatno opremo za digitalne fotoaparate SLR, kot je brezžični oddajnik WT-7 (na voljo posebej), za hiter prenos slik in videoposnetkov prek žične ali brezžične povezave LAN ter radijsko krmiljeno napredno brezžično osvetljevanje, ki omogoča prilagodljivo fotografiranje z več bliskavicami

*1 Potrditev možna samo s fotoaparatom, s katerim je bil opravljen pomik izostritve.
*2 Potrebna je programska oprema drugih proizvajalcev.
*3 Neprekinjeno H (podaljšano) z 12-bitnim formatom RAW, JPEG ali TIFF
*4 Pri intervalnem fotografiranju ali snemanju intervalnih videoposnetkov z omogočenima funkcijama tihe fotografije in glajenja prehodov.

Razvoj baterijskega paketa MB-N10

Baterijsko držalo MB-N10, ki je trenutno v razvoju, bo vključevalo dve polnilni Li-ionski bateriji EN-EL15b, kar bo učinkovito povečalo število posnetkov in/ali časa snemanja videoposnetkov za približno 1,8-krat. Vključeval bo zaščito proti vdoru prahu in vodnih kapelj, kot fotoaparata Z7 in Z 6 ter bo podpiral polnjenje prek povezave USB z električnim napajalnikom EH-7P.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati