Sonyev objektiv FE 24 mm F1.4 GM

Sonyev objektiv FE 24 mm F1.4 GM

Sony je danes s težko pričakovanim fiksnim objektivom 24 mm F1.4 obogatil svojo ponudbo vrhunskih objektivov polnega formata serije G Master. Nov FE 24 mm F1.4 GM (model SEL24F14GM), ki je strokovno zasnovan za najboljše rezultate v svojem razredu pri vseh vrednostih zaslonke, uporablja Sonyjeve izjemno napredne optične tehnologije, da zadovolji potrebe najzahtevnejših fotografov.

Sporočilo za javnost

Odlikuje ga kompaktna in lahka zasnova s premerom filtra 67 mm. Meri vsega 75,4 x 92,4 mm in tehta zgolj 445 g. Z izpolnjevanjem strogih kriterijev za oznako G Master združuje visoko ločljivost in čudovito mehkobo neostrine ozadja (bokeh), ki sta tipični značilnosti vseh objektivov serije G Master.

Neverjetno visoka kakovost slike ter kompaktna velikost se odlično podata tudi Sonyjevim brezzrcalnim fotoaparatom formata APS-C, kot sta α6500 in α6300. S tem se skupno število Sonyjevih objektivov serije E povečuje na 48. Ob tem Sony obljublja, da bo še naprej razvijal raznoliko ponudbo objektivov, da bi zadovoljil potrebe vseh vrst fotografov, video snemalcev in multimedijskih ustvarjalcev. S tem bo še povečal zmogljivost inovativnih fotoaparatov serije α™.

Objektiv FE 24 mm F1.4 GM odlikuje nova optična zasnova s 13 optičnimi elementi v 10 skupinah, ki omogoča visoko ločljivost po celotnem vidnem polju celo pri zaslonki F1.4. To med drugim omogočata dva optična elementa XA (extreme aspherical ─ ekstremno asferična elementa) in trije elementi ED (Extra-low Dispersion ─ elementi s posebej nizko disperzijo). Uporaba dveh elementov XA učinkovito zmanjšuje pojav nenaravnega širjenja svetlobe iz točkovnega vira, v angleškem jeziku znanega kot sagittal flare. Tako so tudi točkovni viri svetlobe na fotografijah prikazani z visoko natančnostjo, s čimer je objektiv FE 24 mm F1.4 GM zelo privlačen za fotografiranje nočnega neba. Poleg tega Sonyjev edinstven antirefleksni premaz Nano AR zmanjšuje pojav bleščanja in značilnih svetlobnih popačenj. To mu uspeva tudi pri fotografijah pokrajine, kjer imajo običajni objektivi pogosto težave zaradi položaja sonca.

Vse te in še druge vrhunske lastnosti so zapakirane v izjemno kompakten in lahek objektiv, ki tehta vsega 445 gramov. Slednje je še posebej dobrodošlo za pokrajinske fotografe, ki morajo pogosto prehoditi dolge razdalje, da pridejo do idealnega mesta za fotografiranje. Zanje je vsako znižanje teže dobrodošlo, še posebej takrat, ko objektiv FE 24 mm F1.4 GM uporabljajo skupaj s Sonyjevima večkrat nagrajenima fotoaparatoma α7 / α9. Nizko težo objektiva je Sonyjevim inženirjem med drugim uspelo doseči tudi z razvojem novega visoko zmogljivega pogona za ostrenje DSSM (Direct Drive SSM), ki prinaša približno trikrat večji potisk kot DSSM prejšnje generacije. S tem omogoča hiter odziv, visoko natančnost in tiho delovanje tako pri fotografiranju kot pri snemanju videa.

Poleg njegovih izjemnih zmogljivosti za fotografiranje pokrajine in nočnega neba se FE 24 mm F1.4 GM odlično izkaže tudi pri bližinskem fotografiranju do razdalje 0,24 m, kjer prinaša mehko in naravno neostrino ozadja (bokeh). Slednje je skupaj z neverjetno kakovostjo slike značilno za vse objektive Sonyjeve vrhunske serije G Master. Na kakovost bokeha neposredno vplivajo sferična aberacija ter aksialna in lateralna kromatska aberacija, ki lahko povzročijo tudi prelivanje barv. Vsi ti dejavniki so natančno nadzorovani že med samo zasnovo ter tudi kasneje na vseh stopnjah izdelave. Vsak objektiv je individualno preizkušen in nastavljen, da dosega maksimalno kakovost slike in bokeha.

Novinec FE 24 mm F1.4 GM se ponaša tudi s številnimi profesionalnimi rešitvami, ki olajšujejo rokovanje tako pri fotografiranju kot pri snemanju videa. Intuitiven obroč omogoča neposredno nastavljanje odprtine zaslonke, s stikalom pa je mogoče izbirati med nastavljanjem zaslonke s prostim ali stopenjskim vrtenjem obroča. Ostritveni obroč medtem odlikuje linearen odziv za natančen in hiter nadzor ročnega ostrenja. S tem ima fotograf na voljo takojšen in popoln nadzor, ki ga potrebuje za hitro in natančno ročno ostrenje. Tukaj je še tipka za zadržanje fokusa (focus hold), ki ji je mogoče prilagajati delovanje, stikalo za izbiro načina ostrenja pa omogoča hitro izbiranje med samodejnim ali ročnim ostrenjem glede na spreminjajoče se razmere fotografiranja.

Objektiv FE 24mm F1.4 GM bo v Evropi na voljo oktobra 2018 po predvideni ceni približno 1600 evrov. Video o novem objektivu si lahko ogledate na YouTube kanalu Sony Camera, vse podrobnosti o novem izdelku pa so na voljo tukaj.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati