Sony RX100 VII

Sony RX100 VII

Sony predstavlja novost v svoji vodilni seriji fotoaparatov RX – fotoaparat RX100 VII (model DSC-RX100M7). S tehnologijami, ki so bile razvite za Sonyjev brezzrcalni fotoaparat polnega formata Alpha 9, RX100 VII dosega novo stopnjo zmogljivosti v razredu kompaktnih fotoaparatov tako pri fotografiranju kot pri snemanju videa. S tem daje uporabniku navdih in zaupanje, saj nosi v žepu fotoaparat s profesionalnimi zmogljivostmi, s katerim lahko zabeleži spontane trenutke vsakodnevnega življenja.

Sporočilo za javnost

RX100 VII je opremljen z novo razvitim slikovnim senzorjem Exmor RS CMOS zloženega tipa 1.0 ter najnovejšo generacijo slikovnega procesorja BIONZ X. S to kombinacijo prinaša novo stopnjo zmogljivosti samodejnega ostrenja ter doseganja visokih hitrosti, ki smo jih prej lahko videli samo pri fotoaparatu Alpha 9. Fleksibilnost pri fotografiranju medtem zagotavlja zoom objektiv z velikim razponom goriščne razdalje ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-200mmviii F2.8-4.5. S tem je RX100 VII vsestranska izbira za vse vrste in načine fotografiranja – tako za fotografske navdušence kot za profesionalce.

Nov standard zmogljivosti samodejnega ostrenja v kompaktnem fotoaparatu
RX100 VII prinaša 357 ostritvenih točk s faznim zaznavanjem ter 425 točk z zaznavanjem kontrasta, s čimer nudi fotografu enega najboljših sistemov ostrenja na svetuv. Zahvaljujoč na novo optimiziranemu nadzoru pogona objektiva ga odlikuje tudi najkrajši čas izostritve na svetuv, ki znaša samo 0,02 sekunde. Velik korak naprej dodatno predstavlja zmogljivost AF/AE sledenja med zaporednim fotografiranjem, kjer fotoaparat opravi do 60 AF/AE izračunov na sekundoii in posname hitro premikajoče se prizore s hitrostjo do 20 slik na sekundo z AF/AE sledenjem. S tem prinaša zagotovilo, da bo vsak trenutek dogajanja, ki ga želimo ovekovečiti, hitro in natančno izostren.

Novost je tudi fotografiranje brez zatemnitve iskalaiv, ki prinaša popolno spremljanje dogajanja pred objektivom v živo, brez prekinitev, in to celo pri zaporednem fotografiranju s hitrostjo do 20 slik na sekundoiii, kar je enaka izkušnja, kot jo ponuja Alpha 9. Dodatna novost pri RX100 VII je način Single Burst Shootingix, ki omogoča fotografiranje z izjemno visoko hitrostjo do 90 slik na sekundox v formatu JPEG/RAW, pri čemer uporablja zaklop s posebnim načinom proti popačenju. Način ‘Single Burst Shooting’ix omogoča fotografu, da ujame hitro premikajoče se dogajanje in ga posname kot posamično fotografijo, medtem ko fotoaparat dejansko naredi 7 fotografij pri hitrosti 90, 60 ali 30 slik na sekundo. S tem uporabniku omogoči, da izbere najbolj popolno ujet trenutek.

RX100 VII je prvi kompaktni fotoaparat, ki prinaša možnost sledenja v realnem času (angl. ‘Real-time Tracking’) in ostrenja oči v realnem času (angl. ‘Real-time Eye AF’). Sledenje v realnem času deluje z najnovejšim Sonyjevim algoritmom, ki si za izjemno natančnost pri prepoznavanju subjektov pomaga z umetno inteligenco. Poleg tega lahko uporabnik z dotikom zaslona označi, kateremu subjektu želi slediti. Tudi ostrenje oči v realnem času, ki uporablja najnovejšo različico Sonyjeve priznane tehnologije Eye AF, si pri prepoznavanju objektov in procesiranju podatkov v realnem času pomaga z umetno inteligenco. Rezultat tega je izboljšana natančnost, večja hitrost in boljše sledenje oči tako pri ljudeh kot pri živalihvii. Tako se fotografu ni treba ukvarjati s skrbjo, da bo slika pravilno izostrena in se lahko popolnoma osredotoči na kompozicijo.

Video snemalni čudež
Kompaktne mere in majhna teža fotoaparata RX100 VII (pribl. 302 g / 102 x 58 x 43 mm) pomenijo, da ga ima lahko uporabnik vedno s seboj. Prav tako ga je zaradi teh lastnosti mogoče pritrditi na mesta, kjer se ne da uporabiti večjih fotoaparatov. A kljub temu, da je RX100 VII majhen, v sebi skriva številne profesionalne možnosti snemanja videa, s čimer je idealen za snemanje na poti, kot je na primer ustvarjanje vlogov:
- Snemanje v ločljivosti 4K s polnim branjem točk in brez njihovega združevanja v formatu XAVC S™xi z visokim bitnim tokom.
- Sledenje v realnem času in ostrenje oči v realnem času pri snemanju videa.
- Stabilizator slike 4K Active SteadyShot, ki je 8-krat učinkovitejši kot 4K Standard SteadyShot.
- Vgrajen priključek za mikrofon.
- Hybrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3/S-Log3.
- Združljivost z ‘Movie Edit add-on’ iz mobilne aplikacije ‘Imaging EdgeTM’ za stabilizacijo in urejanje videa.
- Shranjevanje podatkov o snemanju videa v navpičnem položaju.
- Intervalno fotografiranje za čudovite videoposnetke z zamikom.
- Snemanje Super Slow Motion z do 1000 slikami na sekundo.
- Zaslon, ki se zasuče za 180 stopinj za enostavnejše snemanje vlogov.

“RX100 VII postavlja nove standarde v razredu kompaktnih fotoaparatov tako za fotografiranje kot za snemanje videa. Prepričani smo, da bodo uporabniki navdušeni nad njegovo fenomenalno hitrostjo in sposobnostmi samodejnega ostrenja,” je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. “Uporabniki bodo občutili, da nosijo v žepu zmogljivost fotoaparata Alpha 9, le da je ta v kompaktni obliki, ter da lahko temu fotoaparatu zaupajo v vsaki situaciji.”

Nova zaščitna torbica za fotoaparate serije RX100
Sony je predstavil tudi novo črno zaščitno torbico v videzu usnja (LCJ-RXK) za fotoaparate serije RX100, ki vključuje zaščito za objektiv ter naramni trak in ščiti fotoaparat pred udarci in tresljaji. Ob tem omogoča enostaven dostop do priključka za mikrofon ter priključka USB, kar pomeni, da je za priklop mikrofona, polnjenje baterije in prenos fotografij ni treba odstraniti s fotoaparata.

Cene in razpoložljivost
Fotoaparat RX100 VII in torbica LCJ-RXK bosta v Evropi na voljo od avgusta 2019 dalje. Predvidena maloprodajna cena fotoaparata je približno 1300 evrov, cena torbice pa približno 85 evrov.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati