Nikon Z 5

Nikon Z 5

Nikon Z 5 je novi član družine Nikonovih brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata. Vzdržljiv, lahek in enostaven za uporabo je namenjen vsem, ki želijo vstopiti v ustvarjalni svet fotografiranja z brezzrcalnim fotoaparatom polnega formata. Skupaj z novincem je Nikon predstavil najkrajši in najlažji brezzrcalni zoom objektiv polnega formata na trgu, Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3.

Sporočilo za javnost

Nikon Z 5, ki je v liniji Z zmogljivostno uvrščen pod Z 6 in Z 7, prinaša enako ergonomsko zasnovo z globokim držalom ter robustnim in lahkim ohišjem iz magnezijeve litine. Zasnovan je za vse, ki želijo raziskovati prednosti fotografij polnega formata - od bogatejših barv in detajlov do bolj dramatične globinske ostrine. Ne glede na to, ali uporabniki fotografirajo ali snemajo videoposnetke v ločljivosti 4K UHD, bodo njihovi posnetki dosegli nove ravni detajlov, barv in tonov. Zahvaljujoč tipalu CMOS polnega formata s 24,3 mio slik. točk in razponom občutljivosti ISO od 100 do 51.200, novinec izkorišča vse zmožnosti zbiranja svetlobe preko ultraširokega bajoneta Z.


Nikonov 273-točkovni sistem hibridnega AF zagotavlja gladko, hitro in natančno izostritev po celotnem kadru. Za popolne portrete se AF s samodejnim zaznavanjem oči osredotoči na oči portretiranca, isto funkcijo ima AF z zaznavanjem živali za mačke in pse. Z 5 ima vgrajeno enako elektronsko iskalo EVF, kot ga najdemo na uveljavljenih modelih Z 6 in Z 7, zagotavlja pa izjemno oster in pristen pregled nad z iskalom zajetim kadrom. Glavne nastavitve, kot so osvetlitev, ISO in nastavitev beline, se prikazujejo v realnem času. Za ostre fotografije in stabilne videoposnetke skrbi 5-osni sistem zmanjšanja tresljajev VR.

Dvojna reža za spominske kartice zagotavlja prilagodljiv sistem za shranjevanje in sprejme hitre spominske kartice SD UHS-II. Fotoaparat je mogoče napajati prek kabla USB sočasno med uporabo, kar je odlična rešitev pri snemanju dolgih časovnih intervalov. Prav tako je Nikon Z 5 povsem združljiv z adapterjem bajoneta FTZ, ki omogoča brezkompromisno uporabo objektivov NIKKOR z bajonetom F brez izgube kakovosti slike. Za povezanost v svet skrbita vmesnika Wi-Fi in Bluetooth. Prek aplikacije Snapbridge lahko praktično v realnem času prenašamo fotografije in videoposnetke na pametne naprave ali pa uporabljamo pametno napravo kot oddaljen zaslon in upravljalnik za Z 5.

Skupaj z novim fotoaparatom je Nikon predstavil tudi nov zoom objektiv polnega formata NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3, ki je zložljiv in pokriva vsestranski razpon goriščne razdalje od 24 do 50 mm in omogoča uporabo 52-mm filtrov. Optični elementi iz ED-stekla in asferične leče zmanjšujejo kromatske aberacije v celotnem območju zooma. Stalna najkrajša razdalja ostrenja znaša zgolj 35 centimetrov. Prilagodljiv nastavni obroč lahko uporabite za nadzor zaslonke, kompenzacijo osvetlitve ali prilagoditve vrednosti ISO.

Nikon bo še naprej širil nabor visokozmogljivih objektivov Nikkor Z, ki bodo spodbujali ustvarjalnost fotografov. Objektiv Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S bo predstavljen v prihodnjih mesecih. Na voljo je tudi časovni načrt predstavitev objektivov Nikkor Z.


Nikon Z 5 bo na voljo od konca avgusta v kompletu z objektivom Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3 po priporočeni ceni 1.899 evrov, v kompletu z objektivom in FTZ adapterjem pa po 2.049 evrov. Objektiv Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3 bo voljo po priporočeni 479 evrov.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati