Sony A7S III

Sony A7S III

Novi Alpha 7S III ustvarjalcem prinaša snemanje videa 4K 120p , 10-bitno snemanje 4:2:2, dinamični razpon 15 stopenj osvetlitve in več , izboljšano zmogljivost samodejnega ostrenja ter še več

Sporočilo za javnost

Sony je danes predstavil težko pričakovano novost v vrhunski seriji brezzrcalnih fotoaparatov polnega slikovnega formata Alpha 7S? – fotoaparat Alpha 7S III (model ILCE7SM3).

Novinec se ponaša s povsem novim slikovnim senzorjem polnega formata z ločljivostjo 12,1 milijona točk (približno, efektivnih) z ultra visoko občutljivostjo in širokim dinamičnim razponom, ki znaša več kot 15 stopenj osvetlitve. Na svoj račun bodo z njim prišli tudi snemalci, in sicer z možnostjo snemanja v ločljivosti 4K 120p z 10-bitno barvno globino in vzorčenjem 4:2:2. Navdušujeta tudi novi mehanizem za odvajanje toplote in zaporedno snemanje na dve pomnilniški kartici, ki omogoča več kot eno uro snemanja v ločljivosti 4K 60p oziroma do izpraznitve baterijex. A seznama novosti s tem še ni konec. Novi so še sistem samodejnega ostrenja, vmesnik zaslona na dotik ter zaslon LCD z odpiranjem na stran. Z vsem tem je fotoaparat Alpha 7S III ultimativno ustvarjalno orodje za profesionalne snemalce ter vse vrste fotografskih in video ustvarjalcev.

»Fotoaparat Alpha 7S III je ultimativen prikaz Sonyjeve strasti za reševanje izzivov uporabnikov,« je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Vedno prisluhnemo povratnim informacijam uporabnikov in si močno prizadevamo za inovacije, ki presežejo njihova pričakovanja. Najboljši primer za to je prav ta novi fotoaparat. Združuje namreč klasično občutljivost, značilno za serijo S, ter nabor funkcij, zmogljivost in uporabniško izkušnjo, ki trenutno nimajo konkurence – ne glede na ceno. Fotoaparat Alpha 7S III današnjim ustvarjalcem odpira povsem nov svet možnosti.«

Arhitektura sistema, na kateri temelji novi Alpha 7S III, je bila zasnovana povsem na novo, in sicer z namenom, da zagotovi izjemno zmogljivost tako fotografiranja kot snemanja. Nov slikovni senzor CMOS Exmor R™ polnega slikovnega formata z ločljivostjo 12,1 milijona točk (približno, efektivnih) in osvetlitvijo od zadaj do trikrativ zmanjša pojav vrtečega zaklopa in uporablja mnoge napredne tehnike zbiranja svetlobe, s katerimi zagotavlja visoko občutljivost in nizek šum. S tem omogoča fotografiranje in snemanje v razmerah s šibko svetlobo brez potrebe po velikih sistemih bliskavic ali luči. Poleg izboljšane kakovosti slike novi slikovni senzor prvič v fotoaparatu serije S prinaša tudi sistem samodejnega ostrenja s faznim zaznavanjem v ravnini zajema slike. A to še ni vse. Novi senzor v fotoaparatu Alpha 7S III ustrezno dopolnjuje tudi novi slikovni procesor BIONZ XR™, ki prinaša do osemkrat več procesne močiiii ter manjšo zakasnitev procesiranja. Hkrati omogoča mnoge funkcije pri fotografiranju in snemanju, ki so zaščitni znak tega fotoaparata. Poleg vsega naštetega se novinec ponaša tudi z najsvetlejšimxii in največjimxii elektronskim iskalom OLED z 9,44 milijona slikovnih točk ter dvema režama za pomnilniške kartice CFexpress Type A, ki v kompaktni obliki omogočajo visoke hitrosti prenosa podatkov.

Profesionalne rešitve za snemanje videa
Fotoaparat Alpha 7S III nudi snemanje v ločljivosti 4K v sami napravi, pri čemer zmore do 120 sličic na sekundo. Omogoča tudi snemanje v 10-bitni barvni globini z vzorčenjem 4:2:2, kar prinaša izjemne videoposnetke. Profesionalne ustvarjalce na področju videa bo navdušil tudi fleksibilnejši in učinkovitejši potek dela v postprodukciji. To omogočajo številni napredni načini zapisa videa, kot sta na primer All-intra in MPEG-H HEVC/H.265 (XAVC HS™). Alpha 7S III olajšuje tudi združevanje videoposnetkov, posnetih z različnimi profesionalnimi videokamerami, saj nudi tri nastavitve barvnega prostora: S-Gamut, S-Gamut3, in S-Gamut3.Cine. Z možnostjo S-Gamut3 ali S-Gamut3.Cine lahko uporabniki enostavno uskladijo videoposnetke, posnete s fotoaparatom Alpha 7S III, z videoposnetki, posnetimi s profesionalnimi videokamerami, kar poenostavi potek dela v postprodukciji. Poleg krivulj gamma S-Log3 Alpha 7S III podpira tudi slikovni profil HLG (Hybrid Log-Gamma) za čim manj dela v postprodukciji. Za še dodatno fleksibilnost v postprodukciji pa je tukaj še izhod v 16-bitnem formatu RAW z do 4K 60p prek priključka HDMI Type-A , ki omogoča priklop zunanje snemalne naprave.

Izboljšana kakovost slike
Novi slikovni senzor CMOS in slikovni procesor BIONZ XR™ prinašata legendarno občutljivost, značilno za fotoaparate serije S, obenem pa znatno izboljšujeta reprodukcijo barv in prikaz tekstur, kar prispeva k boljši kakovosti slike. Osnovna občutljivost ISO je znižana na 80, s čimer normalen razpon občutljivosti zdaj znaša od ISO 80 do ISO 102.400 (razširljiv na 80–409.600 za snemanje in 40–409.600 za fotografiranje). Posledica tega sta večja fleksibilnost, ko gre za občutljivost, in večji dinamični razpon z nizko ravnjo šuma pri vseh nastavitvah. K boljši kakovosti slike prispeva tudi zmanjšanje šuma za približno 1 stopnjo osvetlitveiv v srednjem in visokem razponu občutljivosti.

Reprodukcija barv in tekstur rastlin, človeške kože in drugega je zdaj še boljša in bolj konsistentna, pri čemer se ni treba zanašati na vire svetlobe. Poleg tega je izboljšan tudi prikaz barvnih prehodov, kar se odraža v lepših odtenkih kože in lepših prehodih v močno osvetljenih delih slike. Mnogi bodo cenili tudi izboljšano delovanje samodejne nastavitve beline (Auto White Balance). Ta zdaj poteka prek analize vidne svetlobe in podatkov IR-senzorja, ki pomaga pri doseganju natančnejše nastavitve beline pod umetno svetlobo, vključno z neonskimi sijalkami in razsvetljavo LED.

Vsestranska uporabnost
Napredna zmogljivost samodejnega ostrenja za hibridno uporabo

Z modelom Alpha 7S III je prvič v fotoaparatu serije Alpha 7S na voljo hitro hibridno samodejno ostrenje, ki združuje ostrenje s faznim zaznavanjem in ostrenje z zaznavanjem kontrasta. S tem je možno sledenje subjektom na širokem območju, in to z izjemno hitrostjo, natančnostjo ter gladkim potekom – celo pri uporabi majhne globinske ostrine. Vse skupaj dopolnjuejjo Sonyjevi objektivi serije E, ki omogočajo ustvarjalno izražanje z izjemno natančnim ostrenjem.

V okoljih z veliko gibanja se izkažeta sledenje v realnem času in samodejno ostrenje oči v realnem času, saj je z njima mogoče ohranjati neprekinjeno izostritev želenega subjekta. Sonyjevo napredno samodejno ostrenje oči v realnem času prinaša 30-odstotno izboljšavo zaznavanja v primerjavi s prejšnjim sistemomiii, za kar gre zahvala novemu slikovnemu procesorju. Ta fotografom in snemalcem zagotavlja natančno in zanesljivo zaznavanje celo v primeru, ko se subjekt obrne stran od fotoaparata. Za vklop sledenja v realnem času zadostuje enostaven dotik zaslona na mestu subjekta. Če fotoaparat zazna oči, se aktivira tudi samodejno ostrenje oči v realnem času.

Fleksibilne nastavitve samodejnega ostrenja za snemanje
Na podlagi povratnih informacij uporabnikov so inženirji v fotoaparat vgradili številne funkcije samodejnega ostrenja, namenjene profesionalni rabi. Med drugim 7 nastavitev za hitrost prehoda samodejnega ostrenja na drug subjekt, kar omogoča enostavno ustvarjanje čudovitih prehodov ostrenja, ter 5 nastavitev občutljivosti za prehod samodejnega ostrenja s subjekta na subjekt. S slednjim lahko uporabnik nastavi, kako hitro naj sistem samodejnega ostrenja preklopi na drug subjekt ali pa še naprej sledi istemu subjektu. Tukaj je tudi sledenje z dotikom, ki omogoča ne le vklop sledenja v realnem času, temveč tudi ustvarjanje kompozicije in snemanje pri uporabi mehanizma za stabilizacijo (gimbal) ali med snemanjem brez pomočnika. Poleg tega je po novem možno tudi ostrenje z dotikom v načinu ročnega ostrenja, in sicer prek zaslona LCD ali na daljavo prek aplikacije Imaging Edge Mobile.

Nova struktura za odvajanje toplote
Zasnova fotoaparata Alpha 7S III je povsem prenovljena, med drugim z namenom zagotavljanja učinkovitega odvajanja toplote in preprečevanja pregrevanja – celo med neprekinjenim snemanjem videoposnetkov 4K 60p z 10-bitnim barvnim vzorčenjem 4:2:2 v skupnem trajanju ene ure ali večix. Novo razvita edinstvena struktura za odvajanje toplote ohranja temperaturo slikovnega senzorja in slikovnega procesorja znotraj normalnih delovnih vrednosti. S tem so Sonyjevi inženirji preprečili pregrevanje fotoaparata in ohranili njegove kompaktne dimenzije. Nova struktura za odvajanje toplote ne potrebuje prezračevalnikov in dovoljuje, da je Alpha 7S III odporna proti prahu in vlagi .

Funkcije za pomoč pri snemanju
Fotoaparat Alpha 7S III je idealen za snemanje na poti. Je prvi fotoaparat serije Alpha z načinom Active Mode za dodatno stabilizacijo slike pri zahtevnem snemanju iz roke, ki skupaj z vgrajenim 5-osnim sistemom optične stabilizacije slike poskrbi za odpravljanje tresljajev in gladke premike.

Kot prvi fotoaparat serije Alpha, ki uporablja objektive serije E, je opremljen z vrtljivim zaslonom, ki se odpira na stran. S tem je idealen za snemanje z mehanizmom za stabilizacijo (gimbal) pa tudi za snemanje iz zahtevnih zornih kotov, snemanje iz roke in še mnogo drugega. Zaslon LCD tipa 3.0 je vrtljiv okoli navpične in vodoravne osi. Ponaša se z ločljivostjo 1,44 milijona slikovnih točk (približno) in je dobro viden tudi v močni svetlobi na prostem.

Dodatno nudi Alpha 7S III tudi izbor novih ustvarjalnih videzov z 10 prednastavljenimi vrednostmi, ki jih je moč uporabiti tako pri fotografiranju kot pri snemanju. Z njimi lahko fotografi in snemalci že v samem fotoaparatu dodajo sliki zanimive pridihe za ustvarjanje želenega vzdušja.

Za jasnejše zvočne posnetke z združljivim Sonyjevim zunanjim mikrofonom je večvmesniški nastavek fotoaparata (MI) zdaj dobil tudi vmesnik za digitalni zvok. Z uporabo adapterskega kompleta XLR, konkretno modela Sony XLR-K3M, pa je prvič pri fotoaparatu A7S III možno tudi 4-kanalno 24-bitno digitalno snemanje zvoka. Tako kot pri ostali dodatni opremi za večvmesniški nastavek (MI) tudi tukaj uporabniki ne potrebujejo kablov ali baterij. S tem jim sistem Alpha nudi neomejeno svobodo filmskega ustvarjanja.

Še nekaj ostalih funkcij za pomoč pri snemanju: novo oblikovana grafika zaslona s poudarjenim, jasno vidnim rdečim okvirjem, s čimer je takoj vidno, ali poteka snemanje – tudi če je fotoaparat nameščen na držalo ali mehanizem za stabilizacijo (gimbal); prilagodljive nastavitve zoomiranja; možnost prilagajanja beline med snemanjem; vrtljiv zaslon; intervalno snemanje; shranjevanje posameznih sličic iz videoposnetkov in še mnogo drugega.

Izvrstna kakovost fotografij
Alpha 7S III ima vgrajen hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja s 759 točkovnimi senzorji za ostrenje s faznim zaznavanjem, ki pokrivajo 92 % slikovnega senzorja. Izjemno natančno samodejno ostrenje zagotavlja zanesljivo izostritev tudi v šibki svetlobi vse do EV-6 , kjer je celo s prostim očesom težko jasno razločiti subjekte. Izpostaviti velja tudi neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo 10 slik na sekundo (8 slik na sekundo v načinu ogleda v živo) bodisi z mehanskim bodisi z elektronskim zaklopom, pri čemer lahko fotoaparat zaporedno posname več kot 1.000 fotografij v nestisnjenem formatu RAW.

Poleg tega se Alpha 7S III ponaša tudi s prvim elektronskim iskalom na svetuxii z visokoločljivostnim zaslonom OLED Quad-XGA tipa 0.64 z 9,44 milijona slikovnih točk. Iskalo nudi 0,90-kratno povečavo , 41-stopinjsko diagonalno vidno polje ter 25 mm visoko okence za jasen pogled brez popačenj od roba do roba. Dodatno je iskalo odporno na prah, rosenje in vlago ter je izjemno odzivno in omogoča preklapljanje med različnimi načini glede na subjekt fotografiranja ali snemanja. To je še dokaz več, da je bil vsak vidik iskala v fotoaparatu Alpha 7S III zasnovan in dodelan za profesionalni potek dela.

Alpha 7S III je prvi Sonyjev digitalni fotoaparat, ki omogoča shranjevanje fotografij tudi v formatu HEIF (High Efficiency Image File Format). Ta prinaša gladke 10-bitne prehode in napredno tehnologijo stiskanja, ki ohrani kakovost slike, hkrati pa znatno zmanjša velikost datoteke, s čimer prihrani prostor za shranjevanje. Fotografije v formatu HEIF je mogoče predvajati na združljivih Sonyjevih televizorjih s tehnologijo HDR (HLG), tako da fotoaparat in televizor neposredno povežemo s kablom HDMI Type-A. Na ta način si lahko ogledujemo fotografije z nadvse realističnim dinamičnim razponom .

 

Vsestranska zasnova z mislijo na profesionalce
Pomnilniška kartica CFexpress Type A za visoke hitrosti prenosa podatkov
Še ena novost, kjer je fotoaparat Alpha 7S III prvi na svetuxii, sta dve reži za pomnilniške kartice, združljivi s pomnilniškimi karticami CFexpress Type A, ki hkrati podpirata tudi pomnilniške kartice SDXC/SDHC UHS-1 in UHS-2. Takšni reži prinašata visoke hitrosti zapisovanja in branja, a hkrati omogočata ohranitev kompaktnih dimenzij fotoaparata. Pomnilniške kartice CFexpress Type A so idealne za hitro neprekinjeno fotografiranje v formatu RAW ter snemanje videa v ločljivosti 4K 120p z visokim bitnim tokom . Predstavljajo namreč novo generacijo hitrega zapisovanja, kar pomeni, da se lahko podatki izjemno hitro prenašajo iz medpomnilnika fotoaparata na pomnilniško kartico, kar prinaša še večjo zmogljivost in še hitrejše delovanje fotoaparata. Visoke hitrosti dosegajo tudi pri prenosu podatkov na osebni računalnik. V primerjavi s pomnilniškimi karticami SD so lahko hitrosti do 1,7-krat višje . Poleg tega je reži mogoče nastaviti v posredniški način (relay mode) za razširjeno neprekinjeno snemanje ali snemanje s še večjim bitnim tokom kot tudi istočasno snemanje in razvrščanje glede na vrsto zapisa.

Prenovljen sistem menijev z izboljšavami za upravljanje na dotik
Alpha 7S III se ponaša s prenovljeno strukturo menijev za enostavnejše krmarjenje ter izboljšano odzivnostjo na dotik za še hitrejše in še bolj intuitivno upravljanje. Ustvarjalci, ki se ukvarjajo tako s fotografiranjem kot s snemanjem, lahko zdaj shranijo ločene nastavitve za fotografiranje in snemanje, s čimer lahko še hitreje preklapljajo med obema načinoma.

Visoka zanesljivost prinaša novo svobodo za ustvarjalce
Profesionalni uporabniki potrebujejo več kot samo prenovljene funkcije in izboljšano zmogljivost. Potrebujejo tudi zanesljivost in trpežnost, ki se pričakuje od vsakega profesionalnega orodja. Alpha 7S III prinaša na novo oblikovano držalo, ki nudi večje udobje in varnejši prijem, izboljšano funkcijo odstranjevanja prahu in odpornost na prah in vlago, kar povečuje zanesljivost v zahtevnih okoljih. Vgrajen ima tudi vzdržljiv in zanesljiv priključek HDMI Type-A in je hkrati prvi fotoaparat serije Alpha, ki podpira napajanje USB PD (Power Delivery). To omogoča višji tok napajanja iz zunanjega vira, kar odpira možnosti za dalj časa trajajoče neprekinjeno snemanje. Poraba energije iz notranje baterije je pri tem minimalna.

Napredna povezljivost za delo v profesionalnih okoljih
Fotoaparat Alpha 7S III je zasnovan, da nudi vse, kar potrebujejo foto- in videoreporterji ter športni fotografi, ki morajo fotografije ali videoposnetke kar najhitreje dostaviti uredništvom. V ta namen je opremljen s številnimi naprednimi možnostmi povezovanja. Podpira brezžični LAN v frekvenčnih pasovih 5 GHz in 2,4 GHz (IEEE 802.11ac) ter tehnologijo MIMO (multiple-input and multiple-output) za izboljšanje kakovosti komunikacije z uporabo več anten. S tem v primerjavi z modelom Alpha 7R IV omogoča kar dvakrat višjo hitrost brezžičnega prenosa podatkov. Obenem podpira tudi internetno povezavo prek USB-ja . Če ga uporabnik s kablom USB poveže z združljivim pametnim telefonom 5G, kot je Sony Xperia 1 II, lahko prek omrežja 5G hitro in stabilno prenaša datoteke na strežnik FTP . Na voljo pa je tudi povezava USB v žično omrežje LAN za še višje hitrosti ter prav tako hitro in stabilno prenašanje fotografij in videoposnetkov na strežnik FTP. To omogoča priključek USB Type-C™, ki podpira standard SuperSpeed USB (USB 3.2) s hitrostjo do 5G bps. Tudi prenos podatkov na osebni računalnik je prek te povezave bliskovito hiter, delo z velikimi datotekami pa je tako še enostavnejše.

Cene in razpoložljivost
Novi fotoaparat polnega slikovnega formata z izmenljivim objektivom Alpha 7S III bo v Evropi na voljo septembra 2020 po predvideni maloprodajni ceni približno 4.200 evrov.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati