Nikon predstavil prvi objektiv serije Z z zaslonko f/1.2

Nikon predstavil prvi objektiv serije Z z zaslonko f/1.2

Nikon je predstavil fiksni objektiv NIKKOR Z s klasično fiksno 50-mm goriščnico za svojo brezzrcalno serijo fotoaparatov Z, NIKKOR Z 50mm f/1.2 S.

Sporočilo za javnost

Nikon je predstavil zelo pričakovan fiksni objektiv NIKKOR Z s klasično fiksno 50-mm goriščnico za svojo brezzrcalno serijo fotoaparatov Z, NIKKOR Z 50mm f/1.2 S. Gre za dostopnejšo izbiro za profesionalce, ki želijo optično zmogljivost, ki je blizu Nikonovemu izjemnemu objektivu NIKKOR Z Noct, ne da bi se pri tem morali odpovedati samodejnemu ostrenju. Obenem je predstavil tudi najkrajši ultraširokokotni zoom objektiv polnega formata NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S, ki dopolnjuje trojico visokozmogljivih f/2.8 zoom objektivov serije Z.

Objektiv NIKKOR Z 50mm f/1.2 S zaseda posebno mesto v ponudbi Nikonove serije Z. Profesionalni fotografi bodo z novincem odkrivali nove ravni globinske ostrine in zajetih detajlov, mogočih pri klasični 50-milimetrski goriščnici, ne glede na to, ali fotografirajo ali snemajo videoposnetke. Nikonov protiodsevni nanokristalni premaz N in premaz ARNEO preprečujeta podvojene vire svetlobe in notranje odboje tudi pri fotografiranju motivov, osvetljenih od zadaj. Ta objektiv v celoti izkorišča izjemno zmogljivost zbiranja svetlobe, ki jo omogoča Nikonov bajonet Z, svetlobna moč f/1.2, ki jo Nikon pri objektivu s samodejnim ostrenjem za polni format FX nudi prvikrat v svoji zgodovini, pa omogoča izjemno širok nadzor globinske ostrine. Učinek spreminjanja kota zajema med ostrenjem je skorajda povsem preprečen. Kontrolni obroč je neslišen, gumb Fn pa je mogoče prilagoditi po meri. Na zaslonu OLED lahko fotografi med ustvarjanjem hitro in enostavno preverite pomembne parametre fotografiranja.

Objektiv NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S z vrhunsko zmogljivostjo upodabljanja po zaslugi napredne optične zasnove in kompaktne zgradbe, ki zagotavlja najkrajše mere tega ultraširokokotnega objektiva, omogoča navdušujoče rezultate, primerljive celo z objektivi s fiksno goriščnico. Vinjetiranje proti robovom slike je učinkovito nadzorovano in karseda minimalizirano tudi pri fotografiranju s povsem odprto zaslonko, podvojeni viri svetlobe in notranji odboji pa so temeljito preprečeni. Samodejno ostrenje je gladko in neslišno ter skoraj brez učinka spreminjanja kota zajema med ostrenjem, prav tako je preprečen pomika izostritve med spreminjanjem pozicije zooma. Natančno upravljanje globinske ostrine je na voljo na objektivu. Temeljito tesnjenje okoli vseh premičnih delov ohišja objektiva poskrbi za zaščito pred vdorom prahu in vlage. Uporaba aluminijeve zlitine zmanjšuje težo in izboljšuje vzdržljivost. Objektiv s prednjim navojem za filtre omogoča uporabo navojnih filtrov premera 112 mm ob sočasni uporabi vključene sončne zaslonke. Prisotna je tudi reža za gel filtre na zadnji, bajonetni strani objektiva.

Objektiva NIKKOR Z 50mm f/1.2 S in NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S bosta na slovenskih prodajnih policah decembra oziroma konec oktobra po priporočeni ceni 2.499,00 EUR in 2.699,00 EUR.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati