Nikon z novim kompletom za video ustvarjalce in nadgradnjo Z 7II in Z 6II

Nikon z novim kompletom za video ustvarjalce in nadgradnjo Z 7II in Z 6II

Nikon je poleg nadgradnje strojne programske opreme za svoja brezzrcalna fotoaparata polnega formata Z 7II in Z Z 6II predstavil tudi nov komplet za videosnemanje za Z 6II, ki vsebuje vsa osnovna orodja za zahtevnejšo video produkcijo.

Novi osnovni komplet za videosnemanje z Z 6II za filmske ustvarjalce vsebuje brezzrcalni fotoaparat polnega formata Nikon Z 6II, ki že ima omogočeno funkcijo videozapisa v surovem formatu RAW. Vključuje še snemalnik Atomos Ninja V, Nikonov bajonetni adapter FTZ, nosilno kletko za fotoaparat s hitro sprostitvijo SmallRig in ključno dodatno opremo, kot so kabel HDMI in dodatni bateriji.

Posodobitev programske opreme (t.i. »firmware update«) na različico 1.10 brezzrcalnima Z 6II in Z 7II prinaša dodatne videozmogljivosti RAW in izboljšave na področju samodejnega ostrenja z zaznavanjem očes. Po nadgradnji bosta fotoaparata zmožna bolje zaznavati oči ljudi tudi v primerih, ko so portretiranci bolj oddaljeni oz. so oči v kadru manjše. Izboljšave bodo opazne pri fotografiranju v načinih ostrenja AF s samodejno izbiro območja (ljudje) in AF s širokim območjem (L-ljudje).

Posodobitev vdelane programske opreme Z 6II dodaja zmogljivost videosnemanja v načinu 4K UHD/60p v formatu DX in obenem tako Z 7II kot Z 6II dodaja še možnost video izhoda v surovem zapisu RAW (1,2) na zunanje snemalnike Blackmagic Design. Videoustvarjalci bodo lahko po posodobitvi snemali v načinu 4K UHD (3,4) v dveh surovih zapisih; Blackmagic RAW (5) in ProRes RAW.


Blackmagic RAW je preprost, a zmogljiv kodek, ki ponuja vse prednosti videosnemanja v obliki zapisa RAW. Blackmagic RAW zagotavlja posnetke brez vizualnih izgub podatkov, ki so kot nalašč za delo z visokoločljivostnimi posnetki, ali posnetki z visokim številom sličic/s ter širokim dinamičnim razponom.

Nov osnovni komplet za videosnemanje za Nikon Z 6II bo na voljo od konca februarja po priporočeni prodajni ceni 3.199 evrov.

Strojno programsko opremo različice 1.10 za Z 7II prenesite tukaj.
Strojno programsko opremo različice 1.10 za Z 6II prenesite tukaj.

 

Opombe:

(1) Zmogljivost videosnemanja v surovem načinu RAW je plačljiva in se omogoči na Nikonovi pooblaščeni servisni točki. Fotoaparati Nikon Z 6II, kupljeni kot del novega osnovnega kompleta za videosnemanje, imajo to zmogljivost že omogočeno in (do)plačilo ni potrebno.

(2) Sfotoaparatom Z 7II lahko v načinu full-HD RAW videosnemanje poteka v formatu FX, v načinu 4K UHD RAW pa v formatu DX. S fotoaparatom Z 6II lahko v obeh načinih 4K UHD in full-HD RAW videosnemanje poteka tako v FX, kot DX formatu.

(3) Videosnemanje v surovem načinu RAW trenutno omogočajo zunanji snemalniki Atomos NINJA V in odslej še Blackmagic Design Video Assist 5" 12G HDR ter 7" 12G HDR. Nikon ne jamči za možnost uporabe te zmogljivosti na drugih podobnih zunanjih snemalnikih (na dan 25. februar 2021). V formatu ProRes RAW je zagotovljena tudi združljivost z možnostmi nadzora vrednosti iSO in nastavitev beline v Applovem programu Final Cut Pro ver. 10.4.9 (ali kasnejši), kar razširja možnosti videografske postprodukcije v programu Final Cut Pro.

(4) Videozapis RAW v načinu 4K UHD/60p ni podprt.

(5) V prihajajoči nadgradnji strojne programske opreme še s strani Blackmagic Design bo podpora za fotoaparata Nikon Z 7II in Z 6II dodana zunanjim snemalnikom serije Video Assist 12G.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati