7 uporabnih mobilnih aplikacij za fotografe

7 uporabnih mobilnih aplikacij za fotografe

Mobilni telefoni že dolgo niso več namenjeni zgolj klicem in kratkim SMS sporočilom, ampak so postali izjemno močna platforma za različna orodja, zapakirana v majhno napravo v žepu. Poleg tistih aplikacij, ki so namenjena bolj kratkočasnim dejavnostim ali klepetu, so razvijalci naredili ogromno uporabnih aplikacij za raznovrstne namene uporabe. Nekaj le teh je namenjenih tudi fotografom in s tem ne mislim vgrajenega fotoaparata v telefon, ki so sedaj že zelo izpopolnjeni, ampak aplikacije, s katerimi si lahko pomagamo narediti boljšo fotografijo.

Poleg prednameščenih ali pa razširjenih, kot je npr. Google ali Apple Maps, da nas pripelje na željen točko fotografiranja, je spodaj pregled malo bolj specifičnih za fotografe.

Alpen Glow

Alpen Glow vas bo opozorila na čas sončnega vzhoda ali zahoda oziroma na “golden” in “blue hour”. To se izkaže še posebej priročno, če veliko fotografirate v tujini, kjer sonce vzide ali zaide ob drugačnem času kot pri nas - razlika je že če fotografirate na skrajnem vzhodu ali zahodu Slovenije. Poleg sončnega vzhoda in zahoda napove tudi kakšna je verjetnost, da bo vreme ugodno za fotografiranje.

Dostopno: iOS in Android

Cena: brezplačno, z možnostjo plačljivih opcij znotraj aplikacije

 

Pocket Light Meter

Pocket Light Meter je obvezna aplikacija za vse fotografe, ki pri svojem delu uporabljajo fotoaparat s filmom. Aplikacija namreč meri odbito svetlobo in omogoča izračun osvetlitvenega časa ter odprtost zaslonke in s tem nadomesti prav za to namenjeno napravo (light meter).

Dostopno: iOS

Cena: $10.99 z možnostjo dodatnih plačil znotraj aplikacije

 

The Photographer’s Ephemeris

Švicarski nož za fotografijo na prostem. Od časa in poti sonca ter lune, izračun astronomskega mraka, padca senc do obogatene resničnosti in svetlobne onesnaženosti. Ta aplikacija ima toliko funkcionalnosti, da bi si skoraj zaslužila svoj opis in review - ni pa zastonj in je na voljo zgolj za tiste z Apple mobilnimi telefoni.

Dostopno: iOS

Cena: $9.99 z možnostjo dodatnih plačil znotraj aplikacije

 

Adobe Lightroom Mobile

Mobilna verzija aplikacije Lightroom je skoraj obvezna za vsakega fotografa. Omogoča hitro urejanje fotografij takrat, ko vašega računalnika ni v bližini. Posebej uporabno je, v kolikor si lastite tablico in kamero z direktno povezavo ali prenosom fotografij na mobilno napravo. Za hitre popravke in objavo na priljubljenem socialnem omrežju (ali slo-foto.net) odlično orodje - predvsem za tiste, ki ste veliko na poti. Omogoča tudi nameščanje LR presetov, s katerimi je obdelava še hitrejša.

Dostopno: iOS in Android

Cena: brezplačno, z možnostjo plačljivih opcij znotraj aplikacije

 

Sylights

Aplikacija Sylights vam pomaga pri načrtovanu in izrisovanju osvetlitve z umetno svetlobo (reflektorji), ki jih lahko tudi shranite za kasnejšo uporabo. Posebej uporabno je to na primer če imate v enem dnevu več različnih fotografiranj z različnimi postavitvami in si jih pripravite vnaprej. Fotografske seanse bodo s to aplikacijo še lažje in hitreje izvedene.

Dostopno: iOS

Cena: brezplačno, z možnostjo plačljivih opcij znotraj aplikacije

 

Skysafari

Fotografiranje nočnega neba ali astrofotografija? Pri tem ti je lahko v veliko pomoč aplikacija Skysafari - planetarij v žepu. Vklopiš aplikacijo, telefon usmeriš proti nebu in že dobiš informacije, za katero ozvezdje ali nebesno telo gre.

Dostopno: iOS in Android

Cena: brezplačno, z možnostjo plačljivih opcij znotraj aplikacije

 

LocationScout - Photo Spots

LocationScout predstavlja eno največjih fotografskih kolekcij različnih krajev, razpršenih po celotnem svetu. Je odlična zakladnica navdiha za fotografiranje in je zelo uporabna na potovanjih. Čeprav pravega raziskovanja in iskanja dobrih fotografskih motivov izurjenemu očesu fotografa ne more nadomestiti nobena aplikacija.

Dostopno: iOS in Android

Cena: brezplačno, z možnostjo plačljivih opcij znotraj aplikacije

Mobilne aplikacije lahko zelo močno olajšajo fotografsko življenje in poskrbijo, da bodo vaše fotografije, ne glede na to ali so posnete z mobilnim telefonom ali bolj profesionalnim fotoaparatom vsaj za odtenek boljše.

 

 Obišči tudi Visit Slovenia.

 

 

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati