Testi > Nikon D200
  • Nikon D200 Test

    28.12.2005 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

V začetku novembra smo na Slo-foto objavili novico o prihodu novega Nikonovega modela D200. Ni trajalo dolgo in novi Nikon je že prišel v Slovenijo. Nikonovi uporabniki so dolgo čakali na ta trenutek in po dolgem času so ga končno dočakali (nekaj uporabnikov je zaradi čakanja na pravi model že zamenjala proizvajalca, vendar je bilo takih uporabnikov zelo malo). Nikonovim uporabnikom, je bil Nikonov model D70s premalo zmogljiv, po dražjem D2x pa niso mogli ali želeli poseči. Torej je Nikonu manjkal v svoji ponudbi model v srednjem razredu DSLR kamer. V srednjem razredu je do prihoda D200 kljuboval Canonov EOS 20D, ki je doživel že kar nekaj generacij modelov D30, D60 in 10D. Pri Nikonu so imeli v tem razredu starejši model D100, ki je bil predstavljen Junija 2002, ki žal ni mogel konkurirat Canonu. Pri Nikonu so se zavedali, da bodo morali ponuditi model aparata, ki bo za isto ceno kot 20D ponujal več. Posledica temu, pa je bilo tudi daljše čakanje na novi model.

 

 

Novi model D200 se močno razlikuje od starejšega brata D100. To lahko opazimo takoj, ko vzamemo aparat v roke. Ohišje novega Nikona D200 je odlično in veliko boljše kot pri canonovem 20D ali 5D. Narejeno je iz magnezijeve zlitine in oprijem ohišja je zelo dober. Tudi ljudje, ki imajo nekoliko večjo roko, ne bodo imeli problemov pri rokovanju z njim, možno pa tudi dokupiti vertikalni grip. Vanj je možno dati 2 Nikonovi bateriji ali 6 AA baterij. Njegova velikost namreč znaša 147 x 113 x 74 mm in tehta 830 gramov skupaj z baterijo pa 920 gramov. Na zadnji strani ohišja najdemo kar 2.5 palčni LCD zaslon, ki ima 230.000 točk. Popolnoma enak LCD zaslon najdemo tudi pri dražjem Nikonovem modelu D2x. Poleg tega, sta si aparata podobna tudi pri razporeditvi tipk na ohišju.

Nikon D200 ima CCD tipalo (23.6 x 15.8 mm ) z 10.2 milijona točk. Možnost nastavitve ISO vrednosti so od ISO 100 do ISO 1600 po korakih 1/3 ali ˝. Če v meniju vključimo funkcijo ISO boost lahko nastavimo ISO vrednost tudi do ISO 3200. Vendar pa je zaradi nekoliko manjšega tipala in velikega števila točk na njem šum viden. Še vedno je šuma več, kot pri Canonovem modelu 20D. Torej je slika uporabna do ISO 1000, na višjih nastavitvah pa je šum že bolj opazen.

 

 

Vrsta avtofokusa, ki ga uporablja D200 je Multi-CAM 1000. Ta vrsta je avtofokusa je nekoliko okrnjena od tiste, ki jo ima D2x. Aparat ima 11 ali 7 točkovno merjenje. Na D200 sem uporabljal objektiv 17-55 F2.8 in sem bil s kakovostjo ostrenja in hitrostjo pozitivno presenečen. Po kvaliteti je avtofokus nekoliko hitrejši, kot pri Canonovem 5D. V slabih svetlobnih pogojih pa se avtofokus izkaže za odlčinega. Zaradi zelo močne dodatne luči, ki jo ima D200 aparat ostri hitro in natančno. Poleg tega pa imamo na voljo tudi točkovno merjenje, ki ga pri 20D žal ni. Poleg točkovnega merjenja svetlobe imamo na voljo še 3D Color Matrix Metering II in centralno merjenje svetlobe.

Če sem že zgoraj nekaj zapisal o hitrosti AF, pa je novi Nikon prav tako hiter pri zapisovanju podatkov na kartico. Hitrost zapisovanja na Sandisk Ultra II je znašala okoli 4,4 Mb na sekundo. Tako bo slika v najboljši JPEG kompresiji zapisana na kartico v sekundi. Poleg tega ima aparat tudi dokaj velik predpomnilnik. Aparat namreč zmore 5 slik na sekundo v 37 zaporedjih. Če prestavimo kvaliteto slike v RAW način, pa zmore aparat na kartico zapisati 22 slik. Na koncu pa za hiter prenos podatkov iz aparata na računalnik skrbi USB 2.0. Možnost pa je tudi prenosa slik preko Wirelessa (802.11 b,g).

 

 

Nad kvaliteto slik sem bil zadovoljen, čeprav se velikega napredeka ne vidi, če sliko primerjam z Nikonom D70s. No, res je treba še enkrat povdariti, da je bil na aparatu zelo dober objektiv AF-S DX 17-55mm f/2.8G, ki vam ga ob nakupu Nikona D200 vsekakor priporočam. Edino kar me je motilo, je dokaj velik šum pri večjih ISO nastavitvah. Torej, če bi Nikonu uspelo to realizirati na Canonovo raven, skoraj ne bi imel pripomb glede slike D200. Poleg tega imamo v meniju možnosti veliko nastavitev, ki vplivajo na samo kakovost slike. V meniju je, tako kot smo vajeni pri D70 tudi barvna krivulja (tone curve).

Ko na koncu potegneš črto čez vse skupaj hitro ugotoviš, da je Nikon D200 okrnjena verzija D2x. Kar nekaj nastavitev in funkcij ima novi Nikon enake, kot D2x. Torej če sem v samem uvodu zapisal, da so/smo dolgo čakali na nov Nikonov model, se je to čakanje obrestovalo. Za ceno 416.990 SIT model D200 ponuja veliko in je trenutno najboljše razmerje med ceno in kakovostjo v srednjem razredu DSLR. Kaj še čakate, hitro v trgovino po novega Nikona D200 :).

 

  
Stran 1 of 4