Testi > Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
  • Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Test

    12.11.2006 | Tema: Testi objektivov | Avtor: Peter Bernik & Sandi Pelko


Opis |  Specifikacije |  Primerki - Teren |  Primerki - Studio |  Plus & Minus

1. Opis

Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM je naslednji objektiv iz naše serije testov tega proizvajalca. Razpon goriščnice je od 10 do 20 mm, kar nam pove, da gre za ultra širokokotni objektiv. Namenjen je aparatom s tipalom velikosti APS-C, kar lahko razberemo že iz oznake DC. Na Canon fotoaparatih goriščnica preračunana na 35 mm format ( Leica format ) znaša 16-32 mm, na ostalih pa 15-30 mm.

 Zgradba objektiva je odlična in občutek v roki je zares dober. Obroča za ostrenje in spreminjanje goriščnice sta tekoča, slednji je sicer malo trši, kar je značilno za Sigmo.  Kar se tiče zgradbe, objektiv vsekakor ustreza oznaki EX, s katero Sigma označuje profesionalno serijo svojih objektivov.

Mere objektiva znašajo 81 mm v dolžino in 83 mm v premeru, objektiv pa ima težo 470 g. Velikost filtra je 77 mm, sprednja leča se ne vrti, tako da lahko lažje uporabljamo cirkularni polarizacijski filter. Za ostrenje skrbi HSM, ki nam zagotavlja tiho in hitro ostrenje, s katerim se objektiv izkaže tudi v praksi.

Kar se tiče optičnih zmogljivosti, je objektiv zelo dober; pri goriščnici 10 mm je pravi biser. Kot najbrž veste, (ultra) širokokotni objektivi ne slovijo po ostrini, saj je ta bolj v domeni teleobjektivov, zato je moje navdušenje toliko večje. Sam sem ga namreč največ testiral na najmanjši goriščni razdalji predvsem zaradi širokokotne perspektive in seveda tudi zaradi tega, ker le malo objektivov pokrije tako kratke goriščnice in tako sem skoraj malo zanemaril  nasprotno območje tega objektiva, 20 mm.

Tudi ostrina na robovih je najboljša ravno pri 10 mm, medtem, ko je v centru pri vseh goriščnicah odlična. Že pri čisto odprti zaslonki je ostrina zelo dobra, pri malo bolj zaprti ( f5.6-f8 ) pa naravnost osupljiva za tako širok kot. Napake objektiva kot so kromatska aberacija in vinjetiranje so seveda že zaradi ultraširokega kota večje kot pri objektivih z daljšimi goriščnicami, ampak še vedno manjše, kot sem pričakoval. Vinjetiranje je opazno v razponu 10 -15 mm, pri 20 mm pa je že skoraj neopazno. Kromatska aberacija je opazna le na 10 mm. Strnjeno napisano: ostrina je odlična, napake pa so glede na razpon goriščnice majhne.

Objektiv je uporaben predvsem za fotografiranje pokrajin, športov kot so deskanje in rolkanje ( skakalca kar »vrže« v nebo ), arhitekture in seveda smešno popačenih portretov ( bolj za šalo kot zares ). Nakup objektiva priporočam vsem, ki potrebujete široki kot pri zajemanju fotografij, poleg odličnih zmogljivosti je tudi cenovno zelo ugoden. Osebno me je ta objektiv od vseh Sigminih, ki sem jih preizkusil ( med njimi tudi 12-24 mm ), najbolj navdušil.

 

 

  
Stran 1 of 5