Testi > Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS
  • Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS Test

    22.01.2007 | Tema: Testi objektivov | Avtor: Peter Bernik


Opis |  Specifikacije |  Primerki - Teren |  Primerki - Studio |  Plus & Minus

1. Opis

Lastniki Canonovih DSLR fotoaparatov z APS-C velikostjo tipala lahko iz Canonove ponudbe od lanske pomladi izberejo tudi visoko zmogljivi standardni zoom objektiv, ki je prirejen za fotoaprate z manjšimi tipali.

Poleg odlične optične kakovosti, ki me je naravnost osupnila (predvsem ostrina), ta objektiv ponuja tudi veliko svetlobno jakost (konstantna vrednost zaslonke f2.8) in stabilizacijo slike, s Canonovo standardno oznako IS. S pomočjo “IS” lahko fotografiramo s približno trikrat daljšimi časi zaklopa (meni je uspelo tudi s štirikrat daljšimi), vse je pa seveda odvisno od mirnosti rok uporabnika, tehnike držanja in celo dihanja, tako da lahko prihaja do negativnih ali pozitivnih odstopanj. Sistem IS zazna mirovanje  fotoaparata, ko je na stativu (izklapljanje ni nujno potrebno), ne omogoča pa drugega načina uporabe za tako imenovano “panning” tehniko. Za ostrenje uporablja USM (ultra silent motor) motorček, ki omogoče zelo hitro in skoraj neslišno ostrenje. USM je tipa “FTM” (full time manual), kar pomeni da lahko AF (avtomatsko ostrenje) vsak trenutek “povozimo” z obročem za ostrenje. Torej gre za “pravi” tako imenovani “ring type USM”, ki se uporablja v dražjih modelih in ne za micro USM (kot ga naprimer uporablja Canon EF 75-300 USM ali pa Canon  EF 50 1.4). Najbližja razdalja ostrenja je 35 cm. Zgradba je solidna, saj je objektiv narejen iz kvalitetne plastike, ampak vseeno pod pričakovanji glede na ceno, ki se v Sloveniji giblje okoli 1150 evrov, ker pa ga niso umestili v L razred, nima kovinskega ohišja in tesnil (ni odporen proti vlagi in prahu). Pogrešam tudi dodano sončno zaslonko, čeprav jih sicer dodajajo le objektivom L serije. Objektiv je sestavljen iz 19 leč v 12 skupinah, zaslonka pa je sestavljena iz sedmih lističev (lamel). Premer filtra je 77 mm, sprednja leča se ne vrti, torej lahko brez problemov uporabljamo cirkularni polarizacijski filter.

Vrnimo se na področje, ki večino bralcev najbrž najbolj zanima - kvaliteta slike. Kot sem na začetku že omenil, je ostrina presunljiva za zoom objektiv. Po prvem dnevu testiranja sem gledal posnete fotografije na računalniškem zaslonu in nisem mogel verjeti, da je objektiv oster pravzaprav čez celotno območje (testiral sem območje f2.8-f8). Najostrejši je na vrednosti f5.6, med f2.8 in f8 pa v centru slike pa ni vidne razlike v ostrini (morda je celo na f2.8 je za dlako ostrejši). Tudi na robu slike ni večjih razlik, na f2.8 pa se le malo bolj pozna zmanjšanje ostrine. Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM je torej objektiv za vse, ki si želite prave ostrine že na popolnoma odprti zaslonki. Najbrž ga tudi večina uporabnikov uporablja predvsem v območju f2.8-f4), sicer najbrž nima smisla plačati toliko več, le zato da imate objektiv z zaslonko f2.8, katera seveda prinaša prednosti tudi pri hitrejšem ostrenju, sploh v slabših svetlobnih pogojih, po drugi strani pa ima zato objektiv tudi večjo težo, ampak ta ostane na še vedno zmernih 645 g. Menim, da po ostrini prekaša “večje” brate v Canonovem EF razredu kot sta 16-35 f2.8 in 17-40 f4, tako kot tudi (tukaj je sicer razlika minimalna) 24/28-70 f2.8, kateri je sicer že v prednosti zaradi daljše goriščnice (ni več tako širokokoten). No, da bi to lahko trdil bi vsekakor moral vse objektive testirati vzporedno, kar sem sicer storil z objektivom Canon EF 50 1.8, kateri je glede na goriščno razdaljo in prodajno ceno zelo oster. Kot boste lahko videli pri primerkih, je 17-55 ostrejši pri fotografijah arhitekture (ostrenje na neskončno) in približno enako oster ali malo manj na manjših razdaljah, na primer pri fotografiranju portretov. To nam pove samo to, da gre za superioren zoom objektiv. Fiksni objektivi so v prednosti, ker so “umerjeni” za eno samo goriščnico, pri zoom objektivih pa gre vedno za kompromis ostrine med raznimi goriščnimi razdaljami, od čisto širokega območja do tele območja objektiva(ker imajo pač razpon in niso umerjeni za točno določeno goriščnico). Tudi kontrast in bokeh (neostro območje slike) sta zelo dobra (glede na razpon goriščnice in velikost zaslonke), pri zaslonki f2.8 pa je moč opaziti zmerno vinjetiranje (fotografije neba), pri 17 mm pa rahlo sodčkasto popačenje, kar je normalno za to goriščnico.

  
Stran 1 of 5