Testi > Canon EF 16-35mm f/2.8L USM
  • Canon EF 16-35mm f/2.8L USM Test

    28.02.2007 | Tema: Testi objektivov | Avtor: Peter Bernik


Opis |  Specifikacije |  Primerki - Teren |  Primerki - Studio |  Plus & Minus

1. Opis

Canon 16-35 mm f2.8L USM je član družine EF objektivov (objektivi namenjeni takoimenovanim “full frame” DSLR-jem). Gre za ultraširokotni objektiv z veliko svetlobno jakostjo (stalna zaslonka f2.8), z zgradbo, primerno L (luxury oz luksuznem) razredu, ki se ponaša s popolnoma kovinsko zgradbo, notranjim ostrenjem in odpornostjo na skrajne vremenske pogoje (vlaga in prah). Objektiv sem testiral na Canonu 1D mkII in Canonu 350D. Če razpon goriščnice preračunamo na 35 mm format, znaša razpon pri 1D mkII (množimo z 1,255) 20-44 mm, pri 350D (množimo z 1,62) pa 26-57 mm. Torej gre pravzaprav že za standardni zoom objektiv, v kolikor ga uporabljamo s fotoapratom kot je 350D.

Kot sem že omenil, je zgradba odlična, obroča za spreminjanje goriščnice in ročno ostrenje pa tekoča. Za ostrenje uporablja USM (Ultra sonic motor), ki omogoča skoraj neslišno in izredno hitro ostrenje, ki deluje odlično tudi v slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je notranje, to pomeni, da se dolžina objektiva ne spreminja, prav tako pa se ne vrti sprednja leča, zaradi česar je uporaba polarizacijskega filtra enostavna (premer filtra je 77 mm). Teža je glede na razpon goriščnice, veliko svetlobno jakost, kovinsko zgradbo in na “full frame” objektiv, presenetljivo majhna; le 600g. Canonov 16-35 2.8L USM je torej tudi po teži in ne samo goriščnici zelo primeren kot “walkaround” objektiv.

Preden se posvetimo optičnim lastnostim objektiva, bi omenil še to, da je Canon dan po tem, ko sem vrnil objektiv, najavil novo, izboljšano različico tega objektiva (EF 16-35L II USM). Izboljšave naj bi zajemale izboljšano ostrino “od roba do roba” in nove AF algoritme, tako da bo test najbrž zanimal predvsem vse tiste, ki se zanimajo za nakup rabljenega objektiva, oziroma tudi testirane verzije (zdaj že stare), katera bo zdaj najbrž cenovno ugodnejša od novega. Slaba stran tega objektiva je vsekakor ostrina in kromatska aberacija pri odprti zaslonki. Ostrina je v razponu f4-f8 za ultraširokoktni objektiv dobra, a vseeno malo pod pričakovanji za to ceno. Upam, da Canonove obljube o izboljšani ostrini pri novem modelu držijo. Vinjetiranje ni opazno niti pri f2.8 (na “full frame” fotoaparatih morda je). Sicer pa se o optični kvaliteti objektiva lahko prepričate sami, z ogledom izrezov z roba in s centra slike, pri goriščnicah 16, 24 in 35 mm, pri vrednosti zaslonke od f2.8-8.0. Fotografije so posnete na srednjih in večjih razdaljah, portretom se tokrat nisem preveč posvetil, saj je objektivova goriščnica prekratka za nepopačen zajem obraza.

 

 

 

  
Stran 1 of 4