Testi > Sigma 8-16mm F4.5-5.6 DC HSM
  • Sigma 8-16mm F4.5-5.6 DC HSM Test

    24.06.2010 | Tema: | Avtor: Peter Bernik

    4.5

Opis |  Specifikacije |  Primerki - Teren |  Primerki - Studio |  Plus & Minus

1. Opis

8-16? In ta razpon velja za linearen objektiv? Uau! To so bili prvi odzivi na forumih. Sigmi je tokrat spet uspelo premakniti mejnik, tako kot ji je že pred leti z objektivom 12-24 za DSLR fotoaparate s tipalom polnega formata. Oba pa sta, kar se tiče zajema na širokem koncu razpona goriščnice brez konkurence. Zagotovo vas zanima kako se obnese v praksi, če je poln aberacij, popačenj, če je sploh kaj ostrine na robovih in če vinjetira kot, da bi pozabili odstraniti sončno zaslonko. Le berite dalje.

Najprej bi se dotaknil Sigmine nove filozofije, pozicioniranja objektivov na trgu in cenovne politike. Kot ste verjetno opazili, najnovejši objektivi niso več tako poceni, za večino modelov sicer še niso znane uradne cene, vendar so omenjene precej višje kot smo jih bili vajeni. Torej ne gre več le za podjetje, ki proizvaja t.i. »best value« objektive. Razlog za tak preobrat tiči v izboljšavi optične kvalitete in stremenju k temu, da v tem segmentu ujamejo proizvajalce originalnih objektivov, predvsem seveda merijo na Nikon in Canon. Ta trend se je na nek način začel že lansko leto, s prihodom objektiva 50 1.4 EX HSM, ki je bil prvič dražji od originalnih. In ko sem pred mesecem dni dobil v roke ta objektiv, sem videl še en razlog. Objektiv ima HSM ostrenje, zelo dobro in robustno zgradbo, priloženo sončno zaslonko in torbico. Torej nič čudnega, saj gre za objektiv serije EX (excellence). Ne! Objektiv ima vse to vključeno in po novem ne nosi oznake EX. Torej pri Sigmi očitno želijo pri tem razredu še dvigniti merila. Sigma nas je že do zdaj »razvajala« z dodatki in bonbončki, ki pri nekaterih modelih proizvajalcev originalnih objektivov niso bili samoumevni. Zdaj hkrati vemo na račun česa, so se tudi povišale cene.

Vrnimo se k bistvu, torej h kvaliteti slike in ostrenju. Slednje je, po pričakovanjih, zaradi HSM motorčka hitro in tiho. Je seveda tudi notranje, tako da se sprednji element ne vrti, hkrati se pa tudi velikost objektiva med ostrenjem ne spreminja. Zaradi sferične oblike sprednjega elementa je uporaba filtrov onemogočena. Hkrati je sprednja leča zaradi tega tudi dodatno izpostavljena mehanskim poškodbam, v najboljšem primeru le »pacanju« leče, tako da je potrebno biti pri rokovanju previden. Obroča za spremembo goriščnice in ročno ostrenje sta lepo tekoča in dajeta dober občutek. V AF načinu, pa lahko vedno »povozimo« avtomatsko ostrenje z ročnim. Kvaliteta slike je presenetljivo dobra, kar boste lahko tudi sami preverili pri primerkih. V centru je za ultraširokokotnik odlična, na robovih pa tudi precej nad pričakovanji. Kromatska aberacija je dobro brzdana, najbrž zahvaljujoč novim FLD elementom. Sigma 10-20 3.5, ki nima tako ekstremne goriščnice (vendar pa boljšo svetlobno jakost), je imela na tem področju precej več težav. Vinjetiranje je seveda najbolj opazno pri goriščnici 8 mm in najbolj odprti zaslonki. Seveda je opazno tudi pri daljših goriščnicah in višjih vrednostih zaslonke, vendar je to pač narava tovrstnih objektivov in trenutno pravzaprav nihče ni zmožen bolje premagovati zakonov fizike. Tako kot je jasno, da ultraširokotniki ne morejo optično konkurirati objektivom z (bolj) normalnimi goriščnicami. Sodčkasto popačenje je opazno pri 8 mm. Razlika v zajemu kota med 8 in 10 mm je zelo opazna, kar boste seveda tudi lahko videli pri primerkih.

Uradna cena objektiva 779 EUR (40% več kot 10-20 EX 4-5.6) je seveda kar zajetna, vendar se moramo zavedati, da ponuja nekaj, kar ne ponuja noben drug objektiv namenjen DSLRom s tipalom velikosti APS-C. Ekstremno goriščnico, na širokem kotu le 8 mm. Hkrati pa vse kar je do zdaj glede ostrenja, zgradbe in dodatkov ponujala EX serija. Če potrebujete ekstremno goriščnico, je nakup priporočljiv. Če je ne potrebujete takoj, pa je še toliko bolje, saj po pričakovanjih cene padejo po parih mesecih prodaje.

4.5
  
Stran 1 of 5
fotokaj
fotokaj  01 July 2010
Ocena: futzy: "Samo v tem pa ne vidim nekega smisla: "Vsi primerki so posneti s fotoaparatom Canon 7D v mRAW (9 mpix) ločljivosti ..." Noob: "Ima smisel: detajlov na fotki ne bi bilo več, kvalitete slike torej ne bi moral nič bolje pokazati, le brezveze bi si polnil disk z dopustniško testnimi fotkami. Če te resolucije ne prenesejo dobri zoomi, je niti slučajno in približno ne bo UWA objektiv." Noob, tole pa niti približno ne drži; ta objektiv prenese zelo visoko resolucijo, tako da je tale tvoj stavek bolj tako, na pamet ... Iz testa na Lenstipu (kjer resolucijo izmerijo ...): "In the case of tests conducted on a 50D, the best fixed-focal lenses can reach the level of about 52-53 lpmm; we consider the value near 34 lpmm to be the decency level so more or less as much as good lenses can get when stopped down to f/16. How does the tested Sigma compare here? Taking into account the fact that the lens is not very fast, the results are very good. In the case of 8-12 mm focal lengths already at the maximum aperture we reach very high MTF50 values of 44-46 lpmm. These values are also the highest possible at these focal lengths. ... At 16 mm we don’t have the slightest reservations. The result of 50 lpmm, achieved there already at the maximum relative aperture, is simply sensational." Če je objektiv za šalo opravil s 15 mpix na 50D, potem zlahka zmore tudi 18 mpix na 7D in očitno tudi še bistveno več!
thunder_road
thunder_road  25 June 2010
Ocena: Pa naslednjič, ko bo kak :)
Noob
Noob  25 June 2010
Ocena: Ta ma to zlo dobr poštiman, škoda da mi nis prej reku, k sm ga mel 1 mesec doma, pa bi komot loh sprobu.
thunder_road
thunder_road  25 June 2010
Ocena: Me pa nekaj zanima o kromatski. Če bi pri ekstremih primerjal (8-10) pri tem, pa 10 pri EF-S 10-22, za katerega si dobil občutek, da ima zadevo bolj zrihtano? Ker reševanje CA problema me pa dosti zanima.
Noob
Noob  25 June 2010
Ocena: Aja pa hvala za opozorilo glede napačnih podatkov, bomo popravili. Sreča v nesreči je vsaj to, da se je napaka zgodili pri podatku, ki takoj zbode v oči in ne zavaja. Sicer pa ja, najbrž je bilo ravno od zadnjega testa objektiva skopirano (če se ne motim, sem nazadnje ravno 18-50 test napisal).
Noob
Noob  25 June 2010
Ocena: Ima smisel: detajlov na fotki ne bi bilo več, kvalitete slike torej ne bi moral nič bolje pokazati, le brezveze bi si polnil disk z dopustniško testnimi fotkami. Če te resolucije ne prenesejo dobri zoomi, je niti slučajno in približno ne bo UWA objektiv. To je kot bi rekel, zakaj ste dali gume, ki so narejene za offroad na avto z 200 konji namesto na tistega s 400 (oz si predstavljaj da isti avto lahko voziš v teh dveh modeih), medtem ko ste ga gnali po pisti. Ker ne bi imelo čisto nobenega smisla, obvozil bi krog v istem času. Le da si z 200 konji pol manj bencina pokuril.
futzy
futzy  25 June 2010
Ocena: Samo v tem pa ne vidim nekega smisla: "Vsi primerki so posneti s fotoaparatom Canon 7D v mRAW (9 mpix) ločljivosti. Polne objektiv tako in tako ne bi prenesel (je rezervirana za najboljše fiksne objektive)." Sej smo v letu 2010 in takrat se ta objektiv prodaja! Aparati imajo ze skoraj cisto vsi 10+ mpix in zato je smiselno testirat na trenutni ravni ne pa znizevati.
futzy
futzy  25 June 2010
Ocena: Malo popravite to razpredelnico!! ;) Min. goriščna razdalja 18 mm Max. goriščna razdalja 50 mm Ste skopirali iz drugega testa (18-50mm) pa pozabili zamenjat :P
thunder_road
thunder_road  24 June 2010
Ocena: Zanimiv razpon (8-16). Mogoče edino malo škoda za jakost (ki pa je itak vprašanje kaj rabiš pri UWA), ampak očitno zelo OK širokokotnik. Cool.