Testi > Vzporedni test Canona 60D in Nikona D7000
  • Vzporedni test Canona 60D in Nikona D7000 Test

    08.11.2010 | Tema: Testi | Avtor: Peter Bernik

Vzporedni test je končno tu! Ker se je do dveh konkurenčnih fotoaparatov naenkrat v Sloveniji težko dokopati, je bila sreča na naši strani. Še toliko bolj, ker gre za popolnoma sveža modela, oba še originalno zapakirana. A ta trenutek se vam verjetno še najbolj poraja vprašanje kateri od obeh je boljši.

Naj sprva povem, da fotoaparata nista povsem primerljiva. Pripadata namreč vsak svojemu razredu, Canon in Nikon pa že kot ponavadi v srednjem razredu nikoli nista imela primerljivih modelov. Njune podobne fotoaparate je vedno ločevalo pol razreda. Canonova XXD linija (na primer 50D), je do sedaj predstavljala pol razreda višje DSLR fotoaparate od Nikonove DXX linije (na primer D90). Da bi bila zadeva tokrat še bolj komplicirana, pa sta obe podjetji simultano spremenili poziciji svojih linij DSLR fotoaparatov namenjenih (naprednejšim) amaterjem. Po pričakovanjih Nikon ni predstavil naslednika D90, ampak model, ki se uvršča višje, natančneje med D90 in D300s. D90 tako še ostaja v prodaji. Na drugi strani pa je Canon predstavil fotoaparat, ki se uvršča pod prejšnji model 50D, torej nekako k Nikonu D90. Tudi moj odziv ob predstavitvi Canona 60D, je bil diametralno nasproten tistemu ob predstavitvi Nikona D7000. Nad Canonovim novim izdelkom sem bil zelo razočaran, saj je kanibaliziral XXD linijo, pri Nikonu pa sem bil navdušen, ker je na papirju ponujal precej več od modela D90 (in hkrati tudi 60D). Ne samo to, dejansko je ponudil funkcije, ki so do sedaj manjkale pri Nikonovih modelih (video v polni HD ločljivosti) in razne, za ta razred precej napredne rešitve (dvojna reža za spominske kartice in vse opcije, ki jih omogoča). S tržnega vidika je poteza Canona sicer logična, saj je v ponudbi težko imeti kar dva, po tehnični plati podobna modela (50D in 7D), ki pa sta si manj podobna v ceni. 7D je bil ob začetku prodaje za okoli 2/3 dražji od 50D in ta razlika je približno enaka tudi danes. 50D skupaj z objektivom 17-85 dobimo za slabega tisočaka, medtem, ko se cena 7D giblje okoli 1.350 EUR. Prav toliko ob začetku prodaje stane tudi model 60D, Nikon D7000 pa »le« 1.189 EUR. Na papirju in cenovno gledano, torej D7000 predstavlja veliko boljši nakup.

Poglejmo si razliko v primerjavi s prejšnjim modelom še nekoliko podrobneje. V prejšnjem odstavku sem omenil razočaranje zaradi kanibaliziranja modela 60D. S tem izrazom sem mislil na ohišje, ki je zdaj plastično (brez magnezijeve kletke), z manjšim številom gumbov, tistim na vrhu pa so odstranili dvojno funkcionalnost. Multi regulator (ali Joystick) je zgodovina, kontrolni kolešček na zadnji strani je zdaj bolj podoben tistim iz kompaktne serije G. Prav tako so zmanjšali hitrost zajemanja posnetkov na 5.3/s in se odločili, da ne dodajo funkcije mikronastavitve AF. Seveda pri novem modelu niso le odvzeli, ampak tudi dodali približno enako število novosti. Med te se uvrščata tipalo z ločljivostjo 16.2 slikovnih točk in vrtljiv 7,7 centimetrski zaslon z razmerjem stranic 3:2. Posnetke narejene v RAW lahko zdaj obdelujete kar v fotoaparatu, razširili so tudi razpon ISO občutljivosti do 12800 (osnovni razpon 100-6400), dodali funkcijo Basic+, iFCL merjenje s 63–področnim dvoslojnim tipalom in snemanje videa v polni HD ločljivosti. Iz napisanega lahko razberete, da so fotoaparatu odvzeli del spreminjanja nastavitev preko gumbov na ohišju, ter ga funkcionalno približali manj zahtevnim in manj veščim fotografom. To nakazuje tudi uporaba SD kartic, ki je bolj združljiva in razširjena v raznih multimedijskih napravah, a manj primerna za profesionalno rabo (saj so veliko manj trpežne in samo predstavljajte si športnega fotografa, ki bi med fotografiranjem zimskim športov hotel z rokavicami zamenjati kartico).

Pri Nikonu je novosti precej, te pa so konkretnejše kot pri Canonu. Novo je »srce« z ločljivostjo 16.2 milijoni slikovnih točk, v obe smeri povečan ISO razpon (100-6400, razširljiv na 25600), nov EXSPEED 2 procesor in 2016 točkovno tipalo za merjenje svetlobe. Nov je tudi 39 točkovni AF sistem z 9 križnimi točkami (v sredini ostritvenega polja), iskalo ponuja 100% pokritost (kar me je, glede na cenovni razred, res presenetilo), ohišje pa ima kletko iz magnezija. Ponuja tudi zajem videa v polni HD ločljivosti, povečana je vzdržljivost zaklopa na 150.000 posnetkov, najkrajši čas zaklopa pa je zmanjšan na 1/8000 sekunde. Dodatne novosti predstavljata dvojna reža za SD spominske kartice s kopico možnosti (overflow, backup in kopiranje kartic) ter zajemanje posnetkov s hitrostjo 6 posnetkov/s. Teoretično gledano je torej Nikon precej boljši predvsem pa zmogljivejši. Ko fotoaparata primemo v roko je takoj očitno, da se 60D veliko bolje prilega roki. Ohišje je večje in tudi držalo je veliko bolje oblikovano. D7000 je ergonomsko sicer napredoval v primerjavi z modelom D90, vendar je razlika precej manjša, kot med njim in 60D. Delovanje AF, ko imamo na ohišjih nameščen kit objektiv (pri 60D 17-85 IS, pri D7000 pa 18-105 VR), je v prid Canona, saj je hitrejše, ter kljub ne tako veliki razliki vendarle opazno. Prednost v višji ločljivosti je bila zaradi nezmogljivih potrošniških zoom objektivov izničena. Poleg D7000 sem sicer uspel dobiti še objektiv Nikkor 85 1.4 G, vendar zaradi kar precej »back fokusa« na mojem EF 85 1.8, žal nisem mogel narediti primerjave s 60D. Opcije mikronastavitve ostrenja objektiva pa 60D, kot že omenjeno, nima. Pogled v svet (beri skozi iskalo) je večji pri D7000, navdušuje pa predvsem 100% pokritost iskala, kar omogoča zares natančno kadriranje, saj motiv dejansko vidimo v celoti. Zapis pri visoki občutljivosti je na strani 60D, šuma je sicer nekaj več, vendar je zapis detajlov precej boljši pri Canonu. 100% izreze si lahko pogledate med primerki. Merjenje svetlobe že tradicionalno deluje bolje na Nikonu. Morda bolje ni ravno najboljši izraz, vsekakor pa je, v določenih svetlobnih pogojih, potrebno veliko manj kompenzirati pri ekspozicij. Za prekaljene Canonove uporabnike to sicer ne bo problem, saj vedo, da je potrebno izbrati celoten EV v plus ali minus in ne le 1/3, kot je to potrebno pri Nikonu v enakih svetlobnih pogojih, saj je normalna Canonova nastavitev dejansko +1/3 EV. Na koncu bi omenil še preobčutljiv in mehak gumb za proženje, ki ne ponuja pravega občutka in povratnih informacij med izostritvijo in proženjem (kljub temu, da sem navajen na zelo občutljive gumbe za proženje na profesionalnih fotoaparatih, s katerimi največkrat fotografiram). S tem pa prihaja do nezaželenega proženja oz. podaljšanega »rafala«.

V zaključek bi napisal, da se prednosti Nikona v praksi nekoliko zmanjšajo in pri nekaterih, za marsikoga bistvenih stvareh, kot je hitrost AF in kvaliteta slike pri visoki občutljivosti, pri katerih se Canon izkaže (za odtenek) bolje. Še vedno pa D7000 prednjači pri pokritosti iskala, večji robustnosti ohišja, za odtenek hitrejšem zajemanju fotografij, dvojni reži za spominske kartice, vzdržljivejšim zaklopom (150.000 v primerjavi s 100.000 pri 60D) v temi pa se za koristnega izkaže tudi pomožni AF žarek. Nikonovi uporabniki bodo veseli tudi najnižje ISO občutljivosti, ki je pri D7000 100 in ne 200, kot pri D90. Nikon je sicer bolj razširil ISO razpon, vse do 25600, vendar je ta vrednost neuporabna, saj je šuma enostavno preveč, detajli pa so tudi že popolnoma izgubljeni. Glede cene trenutno D7000 ponuja precej več in ima zato tudi veliko boljše razmerje med ceno in kvaliteto. Dejstvo, da je cena 60D enaka 7D pa je norost, sploh če upoštevamo, da 7D za enako ceno ponuja precej več.

 

  
Stran 1 of 4
fotokaj
fotokaj  01 December 2010
Ocena: "V zaključek bi napisal, da se prednosti Nikona v praksi nekoliko zmanjšajo in pri nekaterih, za marsikoga bistvenih stvareh, kot je hitrost AF in kvaliteta slike pri visoki občutljivosti, pri katerih se Canon izkaže (za odtenek) bolje." Zanimivo. Na DP review so prišli do povsem drugačnega zaključka, pred katerim so D7000 v kontroliranih pogojih primerjali tudi s 60D: "The D7000's excellent balance of noise reduction and retention of fine detail means that the D7000's high ISO performance is very good indeed. The two highest ISO settings should probably be reserved for emergency situations or web use of the images but up to ISO 6400 the D7000's output is perfectly usable at normal print sizes, especially when shooting in RAW mode, where you have more control over noise reduction and sharpening. All in all the Nikon D7000 arguably offers the best high ISO image quality out of all APS-C cameras that we have seen so far." "While at base ISO there is very little between the latest DSLRs, at higher sensitivities the Nikon D7000 arguably offers the best performance of all APS-C cameras that we have seen so far, thanks to its combination of low noise, and sensible noise reduction, which retains an impressive amount of detail." Glede na to, da je ena od dveh pri D7000 v tem testu izpostavljenih slabosti ravno domnevna slabša kakovost slike pri višjih občutljivostih, bi bilo morda smiselno zadevo "retestirat" z ustreznimi oz primerljivimi nastavitvami.
ProKod
ProKod  17 November 2010
Ocena: ISO test (kakor tudi vsak drug test glede zajema in obdelave v aparatu, hitrosti AF...) nima nobenega smisla, če ni narejen v kontroliranem okolju. Pri tukajšnjih primerih se to še kako pozna, saj so nekateri izrezi slabši (pomeni z manj detejli) pri nižjih ISO kot pri višjih. Tako raje počakam na laboratorijske primerjave (npr dpreview). Tudi vprašanje ergonomije je ponavadi preveč osebno. Tisti, ki se navadijo ene miselnosti, jim je vedno težko preiti na drugačno razporeditev in funkcionalnost gumbov in menujev. Delovni tok se enostavno priredi napravi, ki jo uporabljamo. Seveda je napaka proizvajalca, če zaradi nerazumljivih razlogov močno oteži delo in povzroči izgubo pravega trenitka. So pa testi resnih uporabnikov (kot je tukaj) bolj pomembni glede na nove ali različne funkcionalnosti in uporabnost. Krasno bi bilo izvedeti, kako je ali bi lahko nova funkcionalnost vplivala na delo ali pa kako jo najbolje izkoristiti.
Zupi
Zupi  12 November 2010
Ocena: Hmm razlika v šumu je po tvojem testu konkreta po telem testu ki naj bi bil referenčen pa te razlike ni; http://www.dpreview.com/reviews/canoneos60d/page19.asp Danes ko sem sprobaval D7000 me ni ravno prepričal klub magnezijevi kletki je build Q tko tko, pa grip je premajhen.
Geo
Geo  11 November 2010
Ocena: K5 je obetaven, kar se tiče specifikacij, ni glih TOP, ni pa sploh ne slab, ampak se je (presenetljivo?) sam senzor izkazal za odličnega, in je 1. na DxO lab lestvici APS-C senzorjev.
Noob
Noob  10 November 2010
Ocena: Wow, takšnih odzivov pa nisem pričakoval. 20:D No vsekakor bi si tudi sam želel, da bi še kdaj lahko hkrati dobil sveža modela na test, morda celo kakšnega več. Po drugi strani pa je res, da je konkurence, na žalost, vsako leto manj. Olympus, se mi zdi, počasi opušča svojo 4/3 linijo (vsekakor pa že dolgo ni predstavil nekaj, s čimer bi se lahko dostojno ob bok postavil velikima dvema), morda lahko upamo, da se iz zimskega spanca, če že ne kome, zbudita vsaj Pentax in Sony (slednji je sicer predstavil zelo obetaven model a55). Vendar pri ostalih ni problem le v fotoaparatih, ampak tudi celotnem sistemu, že hiter pregled nabora objektivov pokaže precej jasno sliko.
fisheye
fisheye  10 November 2010
Ocena: Super test in primrrjava. Upam da bo še kaj takih tudi s še kakšno drugo znamko zraven. Naj omenim nekaj... še ena cvetka v prid D7000, sicer ni fotografska ampak video. D7000 je prvi SLR kateri kontinuiano ostri med snemanjem videa. Tako kt je bil D90 prvi z vido snemanjem je D7000 prvi ... in tako capljajo drugi zadaj. Tista majhna odstopanja (šuma) pa marsikdo ne bo opazil. Kar pa je najbolj važno pa je 100% vidljivost skozi okular. Na koncu pa se dobi nekdo, ki s mobi telefonom nardi boljšo fotko kot z DSLR-jem! ;) :) Ocena članka: 20
Stumf
Stumf  10 November 2010
Ocena: Hvala za obrazlozitev Peter. Zelo zanimivo, moram ga kdaj prtisnt!
Noob
Noob  10 November 2010
Ocena: Tnx za komentarje. Stumf: je kot sem napisal, RAW in brez obdelave.
Geo
Geo  10 November 2010
Ocena: Şe bi kar strinjal glede vsega napisanega, sploh dejstva da je norost da imata 60d in 7d isto ceno.
Stumf
Stumf  10 November 2010
Ocena: Lep test, vendar ISO primerjava nikakor ni RAW in brez obdelave. Sigurno gre za kak JPEG obdelan v fotoaparatu ali pa v C.R. 6+. Raje bi videl cisto RAW primerjavo.
thunder_road
thunder_road  09 November 2010
Ocena: Lepo vidna razlika pri ISO. Škoda, da ni AF nastavitve v 60D.
Ulrich
Ulrich  09 November 2010
Ocena: Super test. Sicer je pri prvi fotografiji verjetno ena anpaka pri besedilu pod njo: Canon EOS 60D, ISO 100, f/8, 1/400, 5mm