Testi > Samsung EX1

Kompakti s svetlimi objektivi se zopet vračajo v modo, bi lahko rekli. Po velikem uspehu Panasonica LX3 so prišli tudi posnemovalci, najprej Canon z modeloma Powershot S90 ter S95, naslednji pa je dokaj nepričakovano sledil Samsung. EX1 je njihov prvi vrhunski kompakt, ki se ponaša s celo vrsto zanimivi rešitev. Ohišje je kovinsko, z odebeljenim desnim delom za boljše držanje. Bliskavica je skrita in jo prožimo ročno. Zaslon je vrtljiv in ga po želji lahko tudi skrijemo oziroma zmanjšamo porabo energije. Tisto pravo orožje pa je objektiv, ki pokriva kot od 24 do 72mm in ima začetno zaslonko f1,8. Za kompakta več kot odlično.

Podrobnosti

Cena 399 €
Leče 3x (24-72mm)
Efektivna ločljivost 10 MP
Video 640x480, 30fps
Baterija ni podatka
Spominske kartice SD / SDHC
Zaslon 3 inče, ločljivost 614.000 pik
ISO razpon 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
Zapis slik JPEG, RAW
Svetlobna vrednost F1,8 - 2,4

Dimenzije

Višina 63mm
Širina 114mm
Globina 29mm
Teža 386g (brez baterije)
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Splošen opis

Primerjava s podobnimi fotoaparati se nudi kar sama po sebi. Na eni strani je to Canonov G12 oziroma S95, na drugi Panasonic LX5. Samsung spada med to druščino, po velikosti bolj spominja na G12, po tehničnih lastnostih in objektivu pa na LX5. Ker na tem področju Samsung ni najbolj uveljavljen, je tak pristop dober, saj privabi tiste uporabnike, ki jim ni toliko do znamke ampak bolj do možnosti, ki jih fotoaparat ponuja. Če k že omenjenemu objektivu in vrtljivemu zaslonu dodamo še priklop za zunanjo bliskavico, je slika še popolnejša.

Rokovanje

Množica gumbov da vedeti, da je ta fotoaparat v prvi vrsti namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Na začetku malo več učenja in lovljenja, a ko se ga navadiš, hitro najdeš pravo možnost. Vrtljiv zaslon je absoluten zmagovalec, je velik in na račun AMOLED tehnologije dobro viden v vseh svetlobnih pogojih.

Kvaliteta fotografij

Podobno kot njegovi tekmeci tudi EX1 na eni strani dobro lovi višje občutljivosti, v dodatno pomoč mu je svetel objektiv. Detajlov je dovolj tudi za večje izreze ali povečave.

Video posnetki

Tu Samsung EX1 razočara. Žal. Danes praktično težko kupiš boljši kompaktni fotoaparat, a da slednji ne bi imel vsaj nižjo HD ločljivost. A po drugi plati, tudi pri Canonu so v primeru G12 razmišljali enako. Kaže, da to čaka naslednjo različico, ki bo kmalu prišla na trg.

Končno mnenje

Plusi Svetlobna moč objektiva, ločljivost, tipalo, velik vrtljiv zaslon
Minusi Snemanje videa le pri ločljivosti 640 x 480 pik, ni več čisto prava žepna velikost
Končno mnenje Odličen fotoaparat za zahtevnejše, ki jim je v prvi vrsti pomembna cena in ne znamka fotoaparata

4.5