Testi > Kodak Easyshare Z990

Verjeli ali ne, Kodak je še vedno tu, čeprav ga ne srečujemo prav veliko. Filmska doba je nepreklicno mimo, digitalni fotoaparati pa realnost, ki ji nikakor ni mogoče ubežati. Preostane torej le prilagajanje.

Podrobnosti

Cena 300 €
Leče 30x (28-840mm)
Efektivna ločljivost 12 MP
Video 1920x1080, 1280 x 720, 640 x 480 (30fps)
Baterija 4 x AA
Spominske kartice SD / SDHC
Zaslon 3 inče, ločljivost:460.000 pik
ISO razpon 125, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400
Zapis slik JPEG
Svetlobna vrednost F2,8 - 5,6

Dimenzije

Višina 87mm
Širina 124mm
Globina 95mm
Teža 445g (brez baterije)
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Splošen opis

Zunanjost je … posebna. Ostro zaključen rob držala na desni strani in gumiran obroč okoli objektiva dajeta občutek cenenosti. Slednje pa hitro izgine, saj je fotoaparat dokaj težak in lepo sedi v roki. Objektiv se ponaša s 30x spremenljivo goriščnico, kar sicer ni rekord, a vseeno omembe vredno. Zaslon na zadnji strani je velik, malce razočara elektronsko iskalo, ki je majhno in z nizko ločljivostjo. Vseeno pride zelo prav v tele območju, saj tako fotoaparat bolje držimo. Še ena posebnost, za napajanje uporablja klasične AA baterije, ki so danes v fotoaparatih že prava redkost.

Rokovanje

Gumbov je glede na veliko ohišje kar nekaj in bi pričakovali hitro dostopnost do pomembnih možnosti, a temu ni tako. Kodak cilja predvsem na tiste uporabnike, ki jim zaslonka, čas, pod ali nadosvetlitev ne pomenijo veliko, pomembna je preprosta uporaba. Vrtljiv gumb je tu v veliko pomoč, saj zelo spominja na klasične zrcalno refleksne. Malo vaje in hitro se ga navadiš. Drugače pa je brskanje po menijih počasno in včasih zahteva nekaj nepotrebnega pritiskanja na gumbe. Tipično za kompakte. Zmoti še ena malenkost, ko pritisnemo sprožilec do polovice, na ekranu ostanejo le kvadratki, ki označujejo točke ostrenja. Ostale informacije, kot so čas, zaslonka ali občutljivost, izginejo. Prav nič prijetno.

Kvaliteta fotografij

Tipalo je tipa BSI-CMOS, ki omogoča boljšo kvaliteto fotografij pri višjih občutljivostih. V primerjavi z drugimi, podobnimi fotoaparati ne izstopa v nobenem pogledu. Ima pa zanimivo možnost, sestavljanje HDR slike v samem fotoaparatu z hitrim zajemom treh zaporednih posnetkov. Stvar deluje spodobno in hitro, v primerjavi z navadno pa je praviloma veliko manj kontrastna.

Video posnetki

HD snemanje v polni ločljivosti, brez težav. Tudi goriščnico lahko vmes spreminjamo. Le prehitremu premikanju levo/desno se izognite, ima namreč efekt “žolce”.

Končno mnenje

Plusi Objektiv, baterije
Minusi Meniji, informacije na zaslonu
Končno mnenje Spodoben malček za preprosto rabo

3.5