Testi > Kodak Easyshare C123

Kaj pričakovati od fotoaparata, katerega priporočena prodajna cena je 69,90€? Da o živih barvah, v katere je odet niti ne govorimo. Odgovor je preprost, čez tega malčka na veliko piše ZABAVA!!! Z veliko začetnico. Ali drugače povedano, fotoaparat, ki ga brez težav porineš v roke mulcu in ga z njim spustiš v naravo.

Podrobnosti

Cena 69,9 €
Leče 1x (35mm)
Tipalo1/2,3”
Efektivna ločljivost 12 MP, 4000 x 3000
Video 1640 x 480 - 30 fps
Baterija 2 x AA
Spominske kartice SD
Zaslon 2,7” , ločljivost 112.000 pik
ISO razpon 80, 100, 200, 400, 800, 1250
Zapis slik JPEG
Svetlobna vrednost F3,0

Dimenzije

Višina 58mm
Širina 147mm
Globina 23mm
Teža 175g (brez baterije)
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Splošen opis

Zelo samosvoja oblika, kjer prevladuje odebeljen desni del. Objektiv s kovinskim obročkom, brez optičnega zuma in avtomatskega ostrenja. Zaslon že kar majhen za današnje čase. Sedaj pa tisto glavno, malček je deklariran za potapljanje do globine treh metrov. To za seboj potegne tudi zaščito pred prahom, kapljicami in ostalo nevšečnostjo. Manjka le še zaščita proti padcem, a to bi verjetno že krepko spremenilo ceno. Nič zato, za na plažo in skoke v bazen je to odlična igrača.

Rokovanje

Scenski načini, podvodni način, snemanje videa. Pod oziroma nadosvetlitev se skriva v meniju. Pritisk na sprožilec ima rahel zamik kljub temu, da fotoaparatu ni potrebno ostriti. Prepoznavanje obrazov služi le za pravilno ekspozicijo. Nič posebnega, če bi bili meniji še prijaznejši, so namreč prav tipično Kodakovo skopi, bi bil splošni vtis še boljši. A malček je kljub temu presenetil, celo tam, kjer ne bi pričakovali - ulična fotografija. Kot objektiva je primeren, ko se navadiš na zakasnitev točno veš, kdaj moraš pritisniti na sprožilec, poleg tega te zaradi živo rumene ali rdeče barve nihče ne jemlje resno. Pa še možnost dolgih ekspozicij ima, do 8 sekund. Za ognjemete ali kake druge neumnosti, recimo pisanja z lučjo čisto dovolj.

Kvaliteta fotografij

Nič posebnega, v povprečju ostalih 12 milijonskih fotoaparatov. Občutljivost ISO gre le do 1250, slika ni niti pretirano zrnata, a odstranjevanje šuma je lepo vidno.

Video posnetki

V VGA ločljivosti, se pravi 640 x 480 pri 30 posnetkih na sekundo. Za posnetke skokov v vodo, dričanja po toboganih in drugih počitniških norčavosti več kot dovolj. HD v 720p bi bil že pravo razkošje.

Končno mnenje

Plusi Vodotesnost, cena, faktor zabave
Minusi Rahel zamik od pritiska na sprožilec do zajema
Končno mnenje Poceni malček z dobrim pedigrejem za mokro zabavo

4.5