Testi > Nikon D4
  • Nikon D4 Test

    05.04.2012 | Tema: Testi | Avtor: Peter Bernik

    4

Po dolgem času smo spet testirali top fotoaparat enega izmed vodilnih podjetij v svetu fotografije. Ker sem prepričan, da to serijo fotoaparatov vsi, ki zdaj berete ta test dobro poznate, se bom kar takoj posvetil novostim. Novo je seveda tipalo s 16 milijoni točk, procesor EXPEED 3, hitrost zajemanja posnetkov je povečana iz 9 na 10, ISO razpon obsega vrednosti 100-12800 in je razširljiv na ISO 50 ter vse do 204.800, AF tipalo pa deluje z objektivi z manjšimi zaslonkami (vse do f8). Izboljšane so tudi video zmogljivosti, reža za spominske kartice ostaja dvojna in podpira tudi povsem nov format kartic XQD.

Podrobnosti

Cena 5.999€
Tipalo CMOS
Efektivna ločljivost 16,2 MP, 4.928 x 3.280
Video 1920 x 1080 - 30fps
Baterija Li Ion
Spominske kartice XQD in CompactFlash
Zaslon 3,2", ločljivost 921.000 pik
ISO razpon 100 - 12800
Zapis slik JPEG, NEF (JPEG), TIFF

Dimenzije

Višina 160mm
Širina 156,5mm
Globina 90,5 mm
Teža 1.340g (z baterijo in pomnilniško kartico)
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Ko fotoaparat primemo v roke, je tako kot pri vseh Nikonovih modelih serije DX, takoj jasno, da gre za pravo delovno orodje, namenjeno profesionalnim fotografom. Zgradba je robustna s popolnoma zatesnjenimi ohišjem, kar pomeni, da se na tak fotoaparat lahko zanesemo vedno in povsod, ne glede na vremenske pogoje. Hitrost (delovanja, ostrenja, zajemanja slik) je seveda prav tako na nivoju, ki ga od top modela pričakujemo. Prva in zame najbolj pomembna sprememba, ki sem jo opazil, je novo stikalo s katerim izbiramo način ostrenja. Staro stikalo mi je šlo namreč neizmerno na živce, saj je bilo pozicionirano na sprednjem delu ohišja, tako da si ga lahko že z rokovanjem ali spreminjanjem goriščnice zlahka prestavil v neželen način, s čimer je šla serija fotografij po zlu (včasih neponovljiva, kot se nemalokrat zgodi pri športni, reportažni ali poročni fotografiji). Novo stikalo se nahaja vzporedno z objektivom, na »vratu« ohišja. Torej se ga ne da ponesreči prestaviti v drug način, poleg tega pa sta zdaj opciji na samem stikalu le dve, AF in M (prej sta bili AF opciji 2). Druga opazna in pri uporabi zelo dobrodošla ergonomska rešitev, je prenovljeno vertikalno držalo, ki ima prezrcaljene vse kontrole iz horizontalnega (npr. z drugim »joystickom« lahko izbiramo AF točke).

Fotoaparat sem testiral s fotografiranjem atletike. Vsekakor se je odlično izkazal v tej vlogi, ki je bila zaradi dokaj dobrih svetlobnih pogojev sicer lažja kot v primeru modela D3s, s katerim sem fotografiral plavanje in moral pri tem uporabljati ISO 5000-6400, namesto 100-320. Med primerki si lahko ogledate tudi fotografiji v polni ločljivosti posneti pri ISO 6400 in 12.800 (posneti v RAW načinu z izklopljenim NR). Mislim, da sta precej impresivni in da so tudi na tem področju, kljub povečani ločljivosti, naredili vsaj majhen korak naprej (za točno analizo bi ga bilo potrebno primerjati v istih pogojih s prejšnjim modelom).

Končno mnenje

Plusi
- novo stikalo za izbiro AF načina
- pokončno držalo s popolnimi kontrolami
- zmogljivosti pri visokih ISO vrednostih
- hitrost zaporednega fotografiranja
- AF sistem
- podpora XQD spominskim karticam

Minusi
- menjava ISO vrednosti v pokončnem še vedno ni mogoča brez odmikanja fotoaparata od obraza
- cena
- zajemanje RAW datotek samo v polni velikosti

Končno mnenje
Po dolgem času bi si želel pri predstavitvi novega DSLRa videti res kaj novega, ne samo za odtenek boljše tipalo, AF sistem, zmogljivosti pri visokih ISO vrednostih. Že v prejšnjem tisočletju smo bili priča "eye controlu", polprosojnim zrcalom itd. DSLRi enostavno že nekaj let ne navdušujejo več. Če odmislim to, gre za dobro osvežitev predhodnika.

4
  
Rudolfo
Rudolfo  20 June 2012
Ocena:
ZigaKalan
ZigaKalan  07 April 2012
Ocena:
piXi
piXi  06 April 2012
Ocena: