Testi > Canon TS-E 90 f/2.8
  • Canon TS-E 90 f/2.8 Test

    13.05.2013 | Tema: Testi objektivov | Avtor: Peter Bernik

    4.5

Gre za najstarejši objektiv iz Canonove T&S linije. Objektiv s portretno goriščnico ima širok razpon uporabnosti. Z njim lahko zajemamo portrete (na kreativen način), poleg tega je zaradi majhne minimalne razdalje ostrenja, ki znaša le 50 cm, primeren za fotografiranje izdelkov, tudi manjših.. To je seveda nenavadno, saj govorimo o fiksnih objektivih, ki niso namenjeni za makro fotografijo. Zelo zanimiv je tudi za fotografiranje arhitekture iz zraka (letalo, balon itd) oziroma višje pozicije (razni stolpi oziroma najvišje stolpnice), ker lahko ustvarimo efekt miniature.

Podrobnosti

Cena 1.485,90€
Goriščna razdalja 90mm
Max. zaslonka F2.8
Min. zaslonka F32
Leče skupina 6 elementov v 5 skupinah
Vidni kot 27°
Najbližja razdalja ostrenja 50mm

Dimenzije

Premer 73mm
Višina 88mm
Teža 565g
Velikost filtra 58mm

Samo na kratko bom razložil kaj funkciji »tilt&shift« predstavljata. V primeru tilt-a se spreminja kot objektiva (+/- 8 stopinj) glede na ravnino tipala. S tem se zamakne ravnina globinske ostrine, ki ne poteka več vzporedno s tipalom. To je nazorno prikazano med primerki. Pri funkciji shift, se zamakne večji del objektiva, s tem se popravlja perspektivo, na primer pri fotografiranju arhitekture, kar pa pri tej goriščnici ni pogosto uporabno. Je pa seveda pri širokoktnih T&S objektivih, ki jih tudi proizvaja Canon, z goriščnico 17, 24 in 45 mm. Vse te nastavitve se uporablja s pomočjo manjših vrtljivih gumbov (bolje rečeno vijakov) ob strani objektiva.

Kvaliteta zgradbe je odlična. Ostrenje poteka samo ročno, obroč za ostrenje je tekoč in zelo natančen. Ročno ostrenje mi tako ni predstavljalo težav, čeprav ga nisem vajen in če je le mogoče uporabljam avtomatsko ostrenje. Problemi nastajajo le pri ostrenju manjših objektov (tukaj mislim na velikost v iskalu, torej objekt, ki zavzema majhen del iskala), na primer ostrenje na en objekt v množici, oddaljene stavbe itd. Na fotoaparatih serije 1 je to olajšano s potrditvijo »focus lock-a«, na 5D mkII, ki sem ga uporabljal med testom, pa te funkcije žal ni. Pri skrajni uporabi t&s funkcij in čisto odprti zaslonki (s tem se poveča efekt) prihaja do t.i. shadinga. Kot si boste lahko ogledali med primerki, je upad svetlobe na robovih slike zelo opazen. Pri uporabi t&s funkcij je problematično tudi zagotavljanje pravilne ekspozicije. Zato je priporočljivo, da preverite pravilno osvetljenost prve posnete fotografije (histogram) in potem lahko mirno nadaljujete fotografiranje, v kolikor ostajajo t&s nastavitve enake. Ostrina je odlična, zelo dobra je tudi pri čisto odprti zaslonki (f2.8). Do zmanjšanja ostrine lahko pride, tako kot v primeru shadinga, pri maksimalni uporabi t&s efektov.

Končno mnenje

Plusi
- kvaliteta zgradbe
- natančen in tekoč obroč za ostrenje
- ostrina
- majhna minimalna razdalja ostrenja
- zmerna teža (glede na tip objektiva)
- možnost kreativne uporabe

Minusi
- zagotavljanje pravilne ekspozicije pri uporabi T&S funkcij
- »shading« pri uporabi objektiva na fotoaparatu polnega formata pri skrajnih t&s nastavitvah

4.5