Testi > Sony SLT-A58
  • Sony SLT-A58 Test

    23.02.2014 | Tema: Testi | Avtor: Boštjan Boškin

    4

Tokrat objavljamo preizkus v začetku lanskega leta predstavljene kamere Sony SLT-A58. V letošnjem letu naslednica zaenkrat ni predvidena, tako da A58 do nadaljnjega predstavlja vstopnico v svet "A mount" Sony kamer.

Podrobnosti

Cena 520€ s kit objektivom 18-55mm
Tipalo APS-C, 23,2 x 15,4mm
Efektivna ločljivost 20 MP, 5456 x 3632
Video 1920 x 1080 (50i, 25p), 1440 x 1080 (25p), 640 x 480 (30p)
Baterija Li Ion NP-FM500H
Spominske kartice SD
Zaslon 2,7”, ločljivost 460.000 pik
ISO razpon 100 – 16.000
Zapis slik JPEG, RAW

Dimenzije

Višina 128,6mm
Širina 95,5mm
Globina 77,7mm
Teža 492g
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Splošen opis

Sony A58 je nasledila dve kameri in sicer modela A37 in A57 – v primerjavi z njima se lahko  pohvali z višjo ločljivostjo in sicer vgrajeno CMOS tipalo premore kar 20 milijonov točk. V primerjavi s predhodnicama je malce utrpela kakovost uporabljenih materialov (bajonet za objektiv je izdelan iz plastične mase). Novost je Multi Interface Shoe priključek za zunanje bliskavice in ostalo dodatno opremo. Nov priključek je sicer kvalitetnejši (kovinski) in mehansko ustreza klasičnemu ISO 518 priključku, malce manj veseli pa ga bodo lastniki starejših Sony/Minolta bliskavic, saj bodo slednje uporabne le še z adapterjem.

Rokovanje

Ohišje je dobro oblikovano in ima ključne dele oblečene v gumo, zato dobro leži v roki. Gumbov je dovolj in so tudi ustrezno razporejeni, nekaterim je tudi mogoče nastaviti drugačne funkcije. A58 je SLT kamera, kar pomeni, da uporablja fiksno polprosojno zrcalce, iskalo pa je elektronsko. Veliko in svetlo visokoločljivo iskalo zelo dobro opravlja svojo nalogo, čeprav ga klasično optično iskalo v določenih situacijah še vedno prekaša (npr. v močni sončni svetlobi). SLT tehnologija običajno omogoča doseganje visokih hitrosti zaporednega zajema; pri A58 ta sicer znaša povprečnih 5 slik na sekundo in je tudi nižja od predhodnic (6 oz. 10 fps).

Kvaliteta fotografij

Visoka ločljivost tipala se vsekakor pozna na fotografijah, žal pa kamera ne dohaja konkurence kar se tiče šuma pri višjih občutljivostih. Ta težava je sicer manj moteča pri uporabi JPEG formata, saj ima kamera vgrajeno (še preveč) temeljito odpravljanje šuma. Slednje žal terja svoj davek, saj se pri višanju občutljivosti pričenjajo izgubljati drobni detajli. Sicer so fotografije v zapisu JPEG zelo všečne z živimi, zasičenimi barvami in dobrim kontrastom že direktno iz kamere. A58 nam omogoča tudi zajem videa v polni HD ločljivosti in 25 sličicah na sekundo. Snemanje nam olajša možnost uporabe neprekinjenega avtomatskega ostrenja, sama kvaliteta videa pa je na zelo visoki ravni. Kamera se lahko pohvali tudi s sistemom stabilizacije slike na tipalu ter zanimivo in uporabno funkcijo Sweep panorama.

Končno mnenje

Plusi Kvaliteta fotografij in videa, ergonomija, stabilizacija
Minusi Vzdržljivost baterije, ostrenje v "live view nacinu" (v primerjavu z brezzrcalniki)
Končno mnenje Sony SLT-A58 je zelo zanimiva vstopna kamera, ki bo seveda najbolj pritegnila dosedanje uporabnike Sony/Minolta kamer, s svojo enostavnostjo uporabe, vgrajeno stabilizacijo, kakovostjo fotografij in številnim uporabnimi funkcijami pa bo dobra izbira tudi za kupce, ki se v svet izmenljivih objektivov podajajo prvič.

4