Testi > Nikon 1 J5
  • Nikon 1 J5 Test

    04.10.2015 | Tema: Testi | Avtor: Peter Bernik

    4

Podrobnosti

Cena 564€ z objektivom 10-30mm PD-Zoom
Tipalo CX, CMOS, 13,2 mm x 8,8 mmm
Efektivna ločljivost 20 MP, 5568 x 3712
Video 1920 x 1080 *59,94fps)
Baterija Li Ion EN-EL24
Spominske kartice microSD (micro Secure Digital), microSDHC, microSDXC
Zaslon 7,5-cm (3-palčni) zaslon TFT LCD Ločljivost: približno 1.037.000 pik
ISO razpon 200 - 12.800
Zapis slik JPEG, RAW

Dimenzije

Višina 60mm
Širina 98mm
Globina 32mm
Teža 231g
Izgled fotoaparata (klikni za povečavo)

Splošen opis

So Nikonovi fotoaparati serije 1 brezzrcalniki ali kompakti z izmenljivimi objektivi? So seveda oboje, vendar bi sam, zaradi majhne velikosti tipala raje uporabil slednji izraz. To mu seveda zagotavlja manjše zunanje mere kot proizvodom konkurenčnih podjetij. Kar je razlog, da sem se odločil, da ga vzamem na zadnja dva potovanja. Karkoli večjega, enostavno ne jemljem več s seboj, ker nisem popotniški fotograf in zato nisem pripravljem cele dneve nositi s seboj težke fotografske torbe, kot jo pri fotografiranju portretov itd. Najnovejši fotoaparat serije 1 krasi všečna retro podoba. Velikost (ali bolje rečeno majhnost) omogoča shranjevanje v žep jakne. Ostrenje je hitro in zanesljivo. Zelo impresivna je hitrost zajemanja slike, ki omogoča zajem kar dvajsetih v sekundi. Nov je tudi na dotik občutljiv zaslon, ki se lahko obrne za 180 stopinj in tako omogoča bolj narcisoidnim zajemanje "selfijev". Omogoča tudi prenašanje posnetih fotografij prek WI-FI povezave, kar sem izdatno izkoriščal za prenašanje zajetega materiala na telefon. Baterija je zdržala približno 250 posnetkov, kar se mi zdi precej skromen rezultat.

Rokovanje

Glede na majhnost ohišja, se fotoaparat drži v roki povsem spodobno. Pomaga tudi novo, izbočeno držalo, ki lepše "sede" v roko. Gumbov, vrtljivih ali ne, je dovolj. Že omenjeni vrtljivi na dotik občutljivi zaslon le še razširi/olajša fotografiranje.

Kvaliteta fotografij

Kvaliteta slike, me je rahlo razočarala. Zavedam se da je tipalo manjše kot pri konkurenci, lahko celo precej manjše, glede na to da nekateri ponujajo celo modele polnega formata, vendar sem vseeno pričakoval malo več. Morda je problem v tem ker so resolucijo povečali na 20 mpix. Je pa tudi res da je fotoaparat namenjen amaterskim fotografom, ki ne bodo dlakocepili na 100% povečavi in se nasploh preveč ubadali s tehničnimi lastnostmi in nastavitvami. Za zahtevnejše je na voljo model V3, ki omogoča priklop EVF iskala in eksterne bliskavice.

Video

Brez presenečenj, 4K pri 15 slikah na sekundo, 1080/60.

Končno mnenje

Plusi Dizajn, kompaktnost, hitrost zajemanja slike, WI-FI, vrtljivi, na dotik občutljivi zaslona
Minusi Kvaliteta slike rahlo pod pričakovanji, trajanje baterije
Končno mnenje Lep, majhen, s solidno ergonomijo in dobrim ostrenjem, samo rezervno baterijo vzemite s seboj, ko nameravate izdatno fotografirati.

4