Testi > Sony DSC-T1
  • Sony DSC-T1 Test

    29.08.2004 | Tema: | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

T1 je eden izmed prvih aparatov, ki nam ponuja 3x optični zoom. Nič nenavadnega boste dejali vendar ima aparat poseben objektiv. Ta se ne premakne izven ohišja kot pri večini aparatov, temveč se leče se premikajo v samem ohišju aparata. Svetlobnost leč glede na velikost objektiva je odlična. To je Sonyju omogočilo, da je naredil izjemo tanek aparat, ki v širino meri zgolj 21mm kar ga trenutno uvršča na prvo mesto glede debeline. Sony pa ni bil zadovoljen s širino tega aparata in je že napovedal prihod novega modela T11, ki bo v širino meril le 17mm. Razlika med njima bo samo velikosti, ostale fukcije pa bodo ostale enake. Najbolje, da si kar ogledamo kaj nam DSC-T1 ponuja.

Ohišje aparata je kovinsko in meri 91 x 60 x 21 mm, oprijem pa je dober. Aparat ima na aktivnih vratih manjšo izboklino za boljši oprijem, na zadnji strani pa devet izbočenih pik, da nam aparat ne drsi iz rok. Večji problem sem imel z levo roko. Velikokrat sem aparat prijel tako, da so mi prsti zakrivali objektiv. Predvsem se mi je to dogajalo na začetku, kasneje sem se navadil in tega problema ni bilo več zaznati. Mislim, da bi lahko objektiv prestavili bolj v desno stran in tako rešili ta problem. Teža aparata z baterijo je 200g.

 

 

Zaradi same širine in višine so tudi gumbi drugače postavljeni, kot smo jih vajeni pri drugih aparatih. Pogrešali boste vrteči gumb na katerem so različni programi za slikanje, vendarj je Sony ta problem rešil tako, da je vse funkcije, ki so na gumbu postavil v meni. Ne glede na to imate na desni strani zgoraj gumb za slikanje, gledanje posnetih slik in snemanje filmov. Zgoraj se poleg tega gumba nahaja še tipka POWER in sprožilec. Po pritisku na tipko POWER je aparat zaradi posebnega objektiva pripravljen na slikanje v 0.9 sekunde.

Na zadnji strani na vrhu se nahajata dva gumba za zoomiranje. Zoom ima 8 stopenj, da preide do 3x optičnega zooma. Pod gumboma za zommiranje se nahaja gumb za vhod v meni in še 5 tipk za premikanje po meniju. Vsak izmed teh gumbov pa ima še bljižnico: Izklop ali vklop bliskavice, vklop makro funkcije, samosprožilec in možnost hitrega ogleda zadnje posnete slike. Čisto na dnu pa se nahaja tipka za izklop LCD-ja.

Zaradi pomanjkanja vrtečega gumba so tudi meniji pri T1 malenkostno drugačni kot smo vajeni pri ostalih Sonyevih modelih. Če imamo nastavljen zgornji gumb za gledanje slik, imamo v meniju možnosti: prestavitev slike v drugo mapo, zaklop določene slike, DPOF, avtomatsko premikanje slik po določenem času, zmanjšanje kakovosti fotografije iz 5 mpixlov v 3 mpixlov, 1 mpixlov ali v vga način, rotacijo v vse štiri smeri in izrez slike.

Po premiku gumba v način slikanja imamo v meniju naslednje možnosti: razne standardne načine slikanja (ti so ponavadi na vrtečem gumbu), dve vrsti merjenja svetlobe (multi točkovno in točkovno), nastavitev beline, nastavitev ISO vrednosti od 100 do 400, dve vrsti kvalitete slike ( Fine in Standard), trije efekti (Neg.Art, Sepia in Solarize) in na koncu še funkcija Setup v kateri so funkcije ki jih nastavimo ponavadi le na začetku.

CCD tipalo je velikosti 1/2.4 incha. Na tipalu je 5.2 milijona točk in 5.0 milijona efektivnih točk, maksimalna ločljivost znaša 2592 x 1944, tipalo pa premore občutljivosti ISO 100, 200 in 400. Izdelovalec tipala je Sony.

Kot je bilo že na začetku povedano ima T1 poseben objektiv. Njegova goriščna razdalja je od 38mm pa do 114mm. Svetlobnost leč glede na premer objektiva je odlična in sicer od F3.5 do F4.4. Čeprav nam številke pokažejo, da je ta objektiv odličen se to ne izkaže pri uporabi samega aparata. Slike pri goriščni razdalji 38mm so zadovoljive, pri 114mm pa se že pokažejo neostre slike, čeprav so bili časi krajši od 1/250. Verjetno bodo to napako popravili pri novejšem modelu, ki pride na prodajne police konec tega leta.

 

 

LCD zaslon je velikosti 2.5 incha in ima 211.000 točk. Če sem se pri prejšnjem Soyjevem modelu DSC-W12 pritoževal glede števila točk na zaslonu se tu ne bom, saj jih ima T1 ravno prav. Motiv na zaslonu je jasno viden. S pomočjo tipke lahko naštimamo tri stopnje moči LCD zaslona. Pri tretji stopnji se na LCD še komaj vidi. S tem prihranimo nekaj na sami bateriji.

Zaradi majhnosti aparata Sony pri tem modelu ni vgradil EVF iskala, ki nam včasih pride zelo prav, zadovoljiti se boste morali le s pogledom na LCD zaslon.

Sony uporablja TTL ostrenje. V meniju lahko preklopimo iz AF na MF. MF ima 5 stopenj ostrenja. Najbližja razdalja pri kateri lahko aparat ostri je 25cm, če vkopimo makro funkcijo pa do razdalje 8cm. Pri slabih svetlobnih pogojih si aparat pomaga z dodatno lučko za boljše ostrenje. Aparat lahko meri svetlobo točkovno in multi točkovno.

Ker objektiv med slikanjem ostane v ohišju, se Sonyju ni bilo treba bati, da bi objektiv zakrival bliskavico. Pri mini kamerah imajo proizvajalci kar nekaj problemov s tem, še posebej pri širokem kotu. Bliskavico so vgradili v sredino aparata, da je moč bliskavice na vseh koncih enaka. Njena moč osvetlitve znaša do 1.5m in pri največjem ISO do 5m. Moči bliskavice ni mogoče nastavljati zato se boste morali delo prepustiti avtomatiki. V meniju lahko sami izklapljate bliskavico, vključite Anti-red-eye za preprečitev nastanka rdečih oči in Slow Sync.

Zaradi širine aparata je tudi baterija drugačna. Njena širina je zgolj 15mm. Preden testiranjem števila posnetkov, ki jih je baterija zmožna narediti sem bil malo skeptičen. In izkazalo se je, da sem imel prav. Baterija je bila sposobna narediti le okrog 190 posnetkov pri Standard JPEG zapisu kar ni veliko glede na to, da je povprečje današnjih baterij okoli 300 posetkov. Polnenje baterije je trajalo dobro uro,

za polnenje pa boste potrebovali poseben adapter, ki je priložen zraven. Aparat se natakne na adapter na katerem lahko nastavite eno od treh možnosti: prva je polnenje baterije, druga je prenašanje slik na računalnik in tretja predvajanje na televizor.

Sony DSC-T1 uporablja Memory Stick Duo in Memory Stick Pro Duo. Kot vidite navadna Memory Stick žal ne bo šla v sam aparat. Razlika med Memory Stick in Memory Stick Duo je v tem da Memory Stick Duo uporabljajo tudi nekateri drugi Sonyjevi izdelki ne samo digitalni fotoaparati.

Kot je že zgoraj zapisano je bila slika pri goriščni razdalji 114mm zelo slaba. Pri širokem kotu je slika povprečna za ta razred, pri tele pa žal močno zaostaja za svojimi tekmicami. Če bolje pogledamo sliko pri velikosti 1600 x 1200 je slika kvalitetna. Pri večji ločljivosti pa se pokaže kvaliteta objektiva, ki vpliva v veliki meri vpliva na kvaliteto slike. Za povečave v velikosti 18 x 13 je slika popolnoma zadovoljiva. Pri večjih formatih pa kljub 5 mpixlom ne boste zadovoljni. Upam, da bodo to napako popravili pri novem modelu.

Dodatno opremo boste pri tem aparatu zamanj iskali. Dokupite lahko samo večjo spominsko kartico in etuji za aparat medtem, ko boste konverterje in ostale stvari zamanj iskali v Sonyevi ponudbi.

Kljub majhni izbiri dodatne opreme imate v paketu predložene vse stvari, ki spadajo zraven aparata. V paketu dobimo: NP-FT1 InfoLithium akumulator, AC-LM5 AC Adapter/In-polnilec, UC-TA USB kabel, AV kabel, USB kabel, MSG-M32A Memory Stick Duo kartica, Memory Stick Duo Adapter, pašček in programsko opremo na zgoščenki.

  
Stran 1 of 4
pele
pele  09 September 2004
Ocena: Na žalost sem imel prototip in te funkcije ni imel :( Glede dodatne opreme pa nikjer nisem zasledil, da bi lahko kupil podvodno ohbšje. Hvala vseeno za popravek.
Neznanec
Neznanec  09 September 2004
Ocena: Napaka v opisu... flash se da nastavljati tako kot pri ostalih sonyih.. flash+, flash in flash- Kot dodatno opremo pa se lahko kupi tudi podvodno ohisje ki zdrzi do 40m globine. lp
pele
pele  30 August 2004
Ocena: Se opravičujem za eno napako. Prvi so tak aparat naredili pri Minolti in sicer model X.