Testi > Sony DSC-L1
  • Sony DSC-L1 Test

    15.10.2004 | Tema: Testi | Avtor: Sandi Pelko

1. Opis

Sony je znan po številnih komapktnih kamerah, ki jih izdela vsako leto. Letos se je odločil, da naredi najmanjši kompaktni aparat v svoji dosedanji ponudbi. Ta aparat je namenjen ljudem, ki potrebujejo majhen in lahek aparat. Aparat pa naj bi prepričal kupce s svojim dizajnom in s številnimi različnimi barvami ohišja, ki jih lahko izbiramo pri nakupu aparata. Kako pa se aparat obnese v praksi, pa pogljemo v nadeljevanju.

Že na prvi pogled aparat deluje kot nekaj posebnega. Pri pogledu nanj istopa njegova majhnost saj aparat meri le 95 x 44 x 26 mm. Lahko rečemo, da je približno enako velik kot povprečen GSM, le da je nekoliko debelejši. Kljub majhnosti aparat sede dobro v roko, ker pa aparat nima nobene dodatne gume na ohišju nekoliko drsi, vendar je na zadnji strani aparata bolje poskrbljeno glede oprijema. Njegova teža skupaj z baterijo znaša 152g.

Kljub njegovi majhnosti najdemo zadostno število dodatnih gumbov na ohišju. Na zgornji strani aparata se nahaja tipka Power s katero prižgemo ali ugasnemo aparat, za pripravo na slikanje pa sta potrebni dobri dve skundi. Desno od tipke Power je gumb s tremi funkcijami, ki služi namesto vrtečega gumba, na njem pa so nastavljive tri možnosti slikanja. Premaknemo ga lahko v tri smeri. Na levo stran od sredine, v sredino in na desno stran. Če ga premaknemo na levo stran lahko gledamo že posnete slike, če je gumb na sredini lahko slikamo, če pa je premaknjen v desno lahko snemamo zaslonom, je tipka za vstop v meni. Na desni strani LCD zaslona se nahaja še zadnji gumb filmske posnetke.

Na zadnji strani aparata najdemo še sprožilec in gumb za zoomiranje.

Pod LCD zaslonom so trije gumbi. Prvi iz leve strani je za spreminjanje velikosti slike ali brisanje že obstoječih slik. Zraven njega je gumb za prikaz informacij o sliki ali prikaza histograma. S tem gumbom lahko tudi zatemnimo LCD ali ga celo ugasnemo. Še zadnji gumb, ki je pod LCD za premikanje po meniju, ki pa služi tudi kot povezava do štirih pomembnih funkcij: spreminjanje svetlobnega merjenja, pregled zadnje posnete slike, vklop ali izklop bliskavice ali vklop in izklop samosprožilca.

Meni pri vseh Sonyjevih komapktnih kamerah je pregleden in enostaven, meni v L1 pa tudi ni izjema. Ker na samem ohišju aparata ni okroglega gumba s številnimi načini slikanja so le-te pri Sonyju vgradili v sam meni. Če imamo v meniju izbrano avtomatsko slikanje, velike izbire različnih funkcij nimamo. Izbiramo lahko le med načini hitrostnega slikanja in velikosti slike. Če v meniju pod načinom slikanja izberemo programsko, se nam v meniju odprejo razne možne nastavitve: ekspozicija, vrsta svetlobnega merjenja, WB (belina), ISO (100, 200, 400), kvaliteta slike (Fine in Standard), vrste hitrostnega slikanja, jakost bliskavice, efekta (B&W in Sepia), spreminjanje saturacije, kontrasta in ostrine (možnost + ali -), in na koncu še funkcija SET UP. Pod funkcijo SET UP imamo na voljo možnosti: spreminjanje AF načina, vklop ali izklop digitalnega zooma, možnost spreminjanja datuma in ure, vklop ali izklop Red EYE Reduction funkcije, avtomatski prikaz že posnete slike, velikost ikon v meniju, formatiranje kartice, ustvarjanje imenikov in map, reguliranje jakosti LCD zaslona, spreminjanje vrste jezikov in način prikaza datuma in ure na sliki.

Filmski način pri DSC-L1 je odličen. Snemamo lahko pri velikosti 640 x 480 pri 30 slikah na sekundo z zvokom, trajanje filma je neomejeno oz. dokler ne porabimo prostora na kartici.

CCD tipalo je v veliko 1/2.7 incha (5.27 x 3.96 mm). Tipalo ima 3.9 milijona efektivnih točk in 4.1 milijona točk na tipalu. Občutljivost tipala znaša od ISO 100, 200 do 400. Pri ISO 400 je zaradi manjšega tipala že opazen šum vendar je v primerjavi s šumom ostalih aparatov v tem razredu v mejah normale.

 

 

Objektiv pri modelu L1 je izredno majhen. Njegova svetlobna jakost kljub njegovi majhnosti znaša od F2.8 do F5.1. Aparat ima široki kot pri 32mm in tele pri 96mm kar je enako 3x optičnemu zoomu. Objektiv preide iz aparata izredno hitro in zato je aparat pripravlejn na slikanje v dobrih dveh sekundah , vendar je počasen pri zoomiranju, stopenj zoomiranja je 7, kar je čisto zadovoljivo. Žal pa aparat ne omogoča makro snemanja, kar bo marsikateri uporabnik pogrešal: najbližja razdalja fokusiranja je pri skrominh 12cm.

LCD zaslon je zaradi velikosti aparata primerno majhen. Njegova velikost znaša 1.5 incha in ima 78.000 točk, kar mu je samo v plus saj porabi manj energije, kar se pozna pri trajanju baterije. Moč LCDja se da spreminjati v meniju. Zaslon lahko s hitro tipko na aparatu tudi zasenčimo, če se nam zdi, da je premočan, dobro pa je viden tudi pri močni svetlobi.

Žal boste zamanj iskali iskalo na samem aparatu. Zardi majhnosti aparata ni bilo ne prostora niti potrebe po njem. LCD zaslon vam bo dobro služil in skoraj zagotovo ne boste pogrešali iskala.

Aparat uporablaja TTL ostrenje. Ostrenje je pri dobrih svetlobnih pogojih dobro. Pri slabših pogojih aparat potrebuje kar nekaj časa, da izostri nek predmet, pa čeprav ima aparat dodatno lučko, ki mu pomaga pri ostrenju. Pri L1 se boste morali zadovoljiti z AF, saj nimamo možnosti preklopa na MF. Aparat meri svetlobo segmentno in točkovno, ki deluje zadovoljivo.

Blikskavica je zaradi manj svetlobnega objektiva pri L1 že skoraj nujna pri slikanju pri slabih svetlobnih pogojih, žal pa je moč bliskavice pod pričakovanji saj osvetli le do 2m v razdaljo in je primerna zgolj za bližnje motive. V meniju lahko vklopimo ali izklopimo Anti-red-eye in spreminajmo moč bliskavice.

Baterija, ki jo uporablja aparat je InfoLITHIUM 3.6V 2.4Wh. Enako baterijo lahko najdemo pri Sonyevem modelu T1. Baterija zaradi majhne porabe aparata zdrži okoli 250 posnetkov, kar je napram T1, ki je imel večji zaslon veliko bolje. V paketu pa ne dobimo polnilca za baterije, saj jih je potrebno polnit skupaj z aparatom. Baterija se napolni v dobri uri.

Sony DSC-L1 uporablja Sony Memory Stick DUO kartice in Memory Stick DUO PRO. Te kartice uporablja Sony tudi pri drugih proizvodih ne le pri digitalnih aparatih , tako da jih bsote lahko porabili tudi v drugačne namene. Največja kapaciteta, ki so jo do sedaj razvili je 512 MB. V kompletu boste zraven dobili 16 MB kartico, kar vam bo zadoščalo le za 8 posnetkov pri najboljši kvaliteti in pri največji resoluciji. Skoraj vsi novi Sonyevi modeli pa uporabljajo hiter prenos podatkov USB 2.0, L1 pri tem ni izjema, kar se pozna pri hitrosti prenosa slik iz aparata na računalnik.

 

 

Kakovost slik je glede na razred aparata in kvaliteto objektiva pričakovana, vendar lahko tudi sami spreminajte nastavitve v meniju in tako izboljšate kakovost slike na optimalno. S tem mislim na ročno nastavitev kontrasta in ostrine.

V paketu dobimo poleg aparata: polnilec, baterijo, USB kabel, 16MB Memory Stick DUO, pašček, CD in navodila.

Sony proda na leto največ kompaktnih aparatov na svetu. Temu gre pripisati njihovim modelom, ki privlačijo kupca na prvi pogled zaradi dizajna. Enako so naredili tudi pri modelu DSC-L1. Aparat bo pritegnil marsikaterega začetnika v digitalni fotografiji, kar pa je tudi namen proizvajalcev digitalnih aparatov v današnjem svetu. Bolj zahtevni uporabniki pa bodo morali posesti po višjih modelih, ker jim bo L1 ponujal premalo.

  
Stran 1 of 4
  16 October 2004
Ocena: Za zabeve odličen. Spraviš ga lahko res kamor hočeš. Za resno slikanje se pa ve......
progre2
progre2  16 October 2004
Ocena: evo, tale mi je bil pa najbolj všeč do zdej. lepo zgleda, očitno je tudi kar dober (sicer ne za pr slikanje ampak vseeno) :) ...